ΑΙΣΧΟΣ! Τούρκος καθηγητής Ιστορίας αποκάλεσε «πόρνες» τις Αγίες στις χριστιανικές εικόνες μέσα στην Αγία Σοφία

Προκαλούν μέχρις εσχάτων οι Τούρκοι για την Αγία Σοφία, καθώς την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθεωρεί τα χαλιά που θα στρωθούν την ημέρα που θα λειτουργήσει ως τζαμί, Τούρκος ιστορικός τολμά να αποκαλεί «πόρνες» τις χριστιανικές εικόνες εντός του εμβληματικού ναού!

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου Εμπουμπεκίρ Σοφούογλου παρομοίασε τις εικόνες της Αγίας Σοφίας με πόρνες και ζήτησε την πλήρη αφαίρεση -κι όχι απλά κάλυψή τους-, καθώς η παρουσία τους αποτελεί ασέβεια στον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Σε μήνυμά του στο twitter ο Σοφούογλου έβαλε κατά της αυτοκράτειρας Ζωής της Πορφυρογέννητης, η οποία κατ’ αυτόν είχε «έκλυτο βίο» επειδή παντρεύτηκε τρεις φορές. «Θα υπάρχει μια πόρνη στο τζαμί; Αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν, η Αγία Σοφία, μαζί με την πόρνη Ζωή θα έχει γίνει το πρώτο τζαμί παγκοσμίως όπου θα εκτίθεται μία πόρνη. Να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθηλωθούν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον Πορθητή» έγραψε.

Ο Τούρκος καθηγητής αναφέρθηκε στη Ζωή την Πορφυρογέννητη (περ. 978 – 11 Ιουνίου 1050), η οποία κυβέρνησε ως αυτοκράτειρα των Ρωμαίων μαζί με την αδελφή της Θεοδώρα από το 1042 έως το 1050 και ως αυτοκρατορική σύζυγος από το 1028 έως το 1042 και υπάρχει ψηφιδωτό της στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας. Πέρα από τον παραληρηματικό καθηγητή όμως υπάρχουν κι άλλες «φωνές» στο Ισλάμ που βρίσκουν απαράδεκτη την απόφαση του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου χαρακτήρισε την κίνηση «ανεπίτρεπτη», καταδικάζοντας απερίφραστα την απόφαση του Τούρκου προέδρου.

Σε συνέντευξή του σημείωσε ότι «εμείς, ως μουσουλμάνοι, έχουμε εντολή να διατηρούμε τις εκκλησίες», για να προσθέσει πως «ο προφήτης Μωάμεθ πάντοτε συνιστούσε σε πολέμους να μην καταστρέφονται ναοί ή να σκοτώνονται μοναχοί».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι εκκλησίες και τα τζαμιά πρέπει να διατηρηθούν σε όλο τον κόσμο», ενώ έκανε αναφορά και σε παλαιότερο «φετφά» (θρησκευτικό διάταγμα), με τοn οποίο κρίθηκε ότι οι εκκλησίες αποτελούν μέρος της αρχιτεκτονικής της γης στο Ισλάμ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ