Οδήγηση χωρίς χέρια! Φορητό gadget διαβάζει τα κινητικά ηλεκτρικά σήματα που φτάνουν από τον εγκέφαλο

Πώς θα σας φαινόταν να στρίβατε το τιμόνι του αυτοκινήτου μόνο με τη σκέψη σας, χωρίς να το αγγίξετε με τα χέρια σας;

  • Από τον
    Βασίλη Χονδρογιάννη

Ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια χωρίς να αγγίζετε το τηλεχειριστήριο, αποφεύγοντας και τον κίνδυνο να κολλήσετε κορονοϊό; Εως σήμερα κάτι τέτοιο έμοιαζε με επιστημονική φαντασία, όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλοφόρνιας έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να το φέρουν στα… χέρια μας.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Electronics» αποκαλύπτουν ότι δημιούργησαν πρωτότυπο φορητό gadget το οποίο είναι ελαστικό και τοποθετείται γύρω από τον πήχη. Η φορητή συσκευή διαβάζει τα κινητικά ηλεκτρικά σήματα που φτάνουν στον πήχη από τον εγκέφαλο και τα μεταδίδει ασύρματα σε μικροτσίπ που βρίσκεται σε μια ηλεκτρονική συσκευή, όπως το ηλεκτρονικό τιμόνι αυτοκινήτου, το τηλεχειριστήριο βιντεοπαιχνιδιών, ή στα προσθετικά μέλη ανθρώπων με αναπηρία. Το μικροτσίπ, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη η οποία βασίζεται σε αλγόριθμο, ικανή να «διδάσκεται», μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα σε κίνηση.

Τεχνητή νοημοσύνη

Στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές ο αλγόριθμος αναγνώρισε 21 διαφορετικές χειρονομίες. Ανάμεσά τους ήταν το ανοιχτό χέρι, η γροθιά, η κίνηση κάθε δαχτύλου χωριστά και το σήκωμα του αντίχειρα με κλειστά τα υπόλοιπα δάχτυλα, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι όλα είναι καλά. Το τελικό βήμα των ερευνητών πριν από την κυκλοφορία του gadget είναι να «διδάξουν» στην τεχνητή νοημοσύνη να αναγνωρίζει περισσότερες κινήσεις των χεριών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ