Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο διδάκτωρ καρδιολόγος Χαράλαμπος Κάββουρας μιλάει για τα πολλά εμφράγματα στη showbiz...

Τι συμβαίνει πλέον και νέοι άνθρωποι από τον χώρο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Η αστυνομία περιπολεί σε εκκλησίες και τα delivery κοκαΐνης οργιάζουν!

Στη μεγαλύτερη έκρηξη χρήσης κοκαΐνης που έχει παρατηρηθεί από το 2010 οδήγησαν τους κατοίκους της Αττικής η ψυχολογική πίεση, το στρες και η αβεβαιότητα που έφερε μαζί του το δεύτερο lockdown, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από την ανάλυση των λυμάτων που έκανε το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Λεκανοπέδιο.

Παρά τα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι… ντελιβεράδες κοκαΐνης κυκλοφορούν ανενόχλητοι καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, αφού οι αστυνομικοί προτιμούν να περιπολούν έξω από ναούς.

Συγκεκριμένα, η αύξηση που παρατηρήθηκε λίγο καιρό πριν από τη δεύτερη καραντίνα και κατά τους δύο πρώτους μήνες που ήταν σε ισχύ, δηλαδή από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου, ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητική, καθώς έφτασε στο 80%!
«Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, επειδή ψάχνουμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια» ανέφερε στην ιστοσελίδα iatropedia.gr o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είχαν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρήθηκε θεαματική πτώση στη χρήση κοκαΐνης, η οποία μάλιστα είχε μειωθεί στο ελάχιστο τον Αύγουστο.

«Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνεται λίγο, και μετά, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο, αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020 η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown!» κατέληξε ο καθηγητής.

Θεραπεία

Ωστόσο, τα δυσάρεστα νέα για τις επιπτώσεις της καραντίνας στους πολίτες της Αττικής δεν σταματούν εδώ… Εκτός από τα ναρκωτικά, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το ίδιο διάστημα και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Ειδικότερα, στα λύματα εντοπίστηκε σε υψηλά ποσοστά η δραστική ουσία οξαζεπάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που χορηγούνται για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας και τον έλεγχο των συμπτωμάτων του συνδρόμου απόσυρσης από το αλκοόλ.

«Από τον Αύγουστο ως τον Νοέμβριο φάνηκε αύξηση των αγχολυτικών, και κάποιες δραστικές ουσίες μάλιστα αυξήθηκαν πάρα πολύ» αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια αύξηση στις καταχρήσεις ουσιών, όχι όμως στα ίδια ποσοστά, είχε παρατηρηθεί από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, την περίοδο 2012-2014. Συγκεκριμένα, από την εξέταση των λυμάτων είχε διαπιστωθεί πολύ μεγάλη αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων και σταδιακή αύξηση στη χρήση διεγερτικών ναρκωτικών, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...