«Κεραυνοί» από τον «Mr Jumbo» κατά του πρωθυπουργού

Ο ισχυρός άνδρας των Jumbo Απόστολος Βακάκης εξαπέλυσε «κεραυνούς» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για τη διαχείριση της οικονομίας και ειδικά του λιανεμπορίου από το ξέσπασμα της πανδημίας ως σήμερα, που έπληξε τον όμιλο, όπως υποστηρίζει.

Με ανακοίνωσή του ο «Mr Jumbo» κάνει λόγο για βαρύ τραυματισμό του ελληνικού λιανεμπορίου και αμφισβητεί την επιτυχία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το ΕΣΥ.

Όπως επισημαίνει, τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα έμειναν κλειστά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2020, δύο περιόδους που αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεών τους.

«Η Ελλάδα είχε επιλέξει να προχωρήσει σε lockdown τον Νοέμβριο, ώστε να επαναλειτουργήσει η χριστουγεννιάτικη αγορά, ωστόσο τον Δεκέμβριο το επιδημιολογικό φορτίο ανέτρεψε αυτή την πολιτική. Παρά την αλλαγή των αρχικών σχεδιασμών, πρακτικά ουδεμία εναλλακτική πολιτική εφαρμόστηκε ως προς το λιανεμπόριο» αναφέρει η ανακοίνωσε και συνεχίζει:

«Ως αποτέλεσμα ήρθε το απόλυτο -χωρίς χρονικό ορίζοντα- απαγορευτικό, περιλαμβανομένου και του Ιανουαρίου του 2021. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα συνεκτικό, καθολικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων, ο Όμιλος JUMBO ενημερώνει για την πορεία του 2020 όπως τελικά διαμορφώθηκε:

 • Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου 2020 κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου +13%.
 • Τον Φεβρουάριο ο τζίρος αυξήθηκε κατά +23%, σε σύγκριση με το 2019.
 • Οι πωλήσεις του Μαρτίου, για τον Ομιλο, κατέγραψαν μείωση κατά -51% περίπου επηρεαζόμενες από τις κατά τόπους κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του πρώτου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη.
 • Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν, χάθηκε οριστικά και η πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση (-86%).
 • Ο Μάιος έφερε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνδυασμό με τη βαθμιαία άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του Ομίλου ωθούνται σε διψήφια ανάπτυξη (+ 13,6%).
 • Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος παρέμειναν σε θετικό πρόσημο σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων κατά +5,8% και κατά +8% περίπου, αντίστοιχα.
 • Ο Αύγουστος έδειξε αρνητικό πρόσημο (-2%) λόγω της καθίζησης του τουρισμού.
 • Ο Σεπτέμβριος 2020 έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων για τον Ομιλο Jumbo κατά +1,2% περίπου.
 • Ο Οκτώβριος κατέγραψε και πάλι θετικό πρόσημο, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων για τον Ομιλο Jumbo κατά +12,7% περίπου.
 • Ο Νοέμβριος κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά -35% περίπου.
 • Ο Δεκέμβριος κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά -54% περίπου, διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το έτος στο -18,2% από -10,7% το 11μηνο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ