Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Έλληνες στο έλεος των «λευκών κολάρων» του ίντερνετ! Το δόλωμα και τα πλαστά emails

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ως «Λύκος της Wall Street», μοιάζει με… αρνάκι μπροστά στους απατεώνες που έχουν απλώσει τα τεράστια πλοκάμια τους στο διαδίκτυο και έχουν καταφέρει να αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά χωρίς κανείς να μπορεί να εντοπίσει τη φυσική παρουσία τους, με αποτέλεσμα να μην τους αγγίζει ο νόμος.

  • Από τον
    Γιάννη Κωτσαλά

Αμέτρητοι πολίτες πίστεψαν τους εγκληματίες του «λευκού κολάρου», οι οποίοι δρουν σαν μαφιόζοι, κρυμμένοι πίσω από χρηματοοικονομικές ορολογίες και με… όπλο το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, κατορθώνοντας με τη μοναδική πειθώ που διαθέτουν να φυγαδεύουν εκτός Ελλάδας τεράστια χρηματικά ποσά και να καταστρέφουν οικογένειες.

Ακόμα μία φορά η «Espresso» ανοίγει τον φάκελο με τις διαδικτυακές απάτες, που συχνά έχουν ως «βιτρίνα» πληρωμένες καταχωρίσεις. Αυτές κατακλύζουν τα social media, με φωτογραφίες και «μαϊμού» συνεντεύξεις μεγαλοεπιχειρηματιών ή προσώπων γνωστών από τη showbiz, που δήθεν παρακινούν για επενδύσεις. Η λεία της νέας απάτης ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ, με θύματα συνανθρώπους μας που παγιδεύτηκαν στα δίχτυα των διεθνών κυκλωμάτων.

Με την ελπίδα να κινηθούν οι διωκτικές Αρχές αποκαλύπτει την προσωπική τραγωδία του ο Λευτέρης Σ., ένας 60χρονος πρώην στρατιωτικός, του οποίου τα στοιχεία και τα αποδεικτικά έγγραφα της επίπονης έρευνάς του είναι σε γνώση της εφημερίδας, ωστόσο δεν δημοσιεύονται για ευνόητους λόγους.

Ο κ. Λευτέρης και άλλα τέσσερα άτομα πιάστηκαν στο… δόλωμα της διαδικτυακής εταιρίας Li…x, με έδρα στη Βρετανία, και πείστηκαν να επενδύσουν μέσω μιας πλατφόρμας. Ως account manager ανέλαβε ένας Ελληνας (Α.Κ.), ο οποίος θα ήταν ο ενδιάμεσός τους και κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη τους. Αρχισε να τους δείχνει μέσω διαδικτύου πλαστά στοιχεία ότι τα κέρδη εκτοξεύονται. Ταυτόχρονα, οι ανυποψίαστοι επενδυτές έβλεπαν υποτιθέμενα bonus και κέρδη και, για να γίνουν «VIP πελάτες», κατέθεσαν σταδιακά και από κοινού το ποσό των 550.000 ευρώ!

Τον Ιούνιο του 2020, αφού η πλατφόρμα «έπεσε» από το διαδίκτυο, επικοινώνησε με τους πέντε επενδυτές ένας εκπρόσωπος, ο οποίος τους καθησύχασε λέγοντας ότι γινόταν… αναβάθμιση και πως ο «άνθρωπός τους» Α.Κ. νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με κορονοϊό! Τη σκυτάλη της απάτης είχε πάρει πλέον ο Ν.Δ., ως άλλος «προφέσορας» των επενδύσεων, ο οποίος, προκειμένου να εκταμιεύσει τα κέρδη, απαιτούσε την κατάθεση επιπλέον χρηματικών ποσών για δήθεν φόρους και προμήθειες.

Τότε άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα η απάτη και, φυσικά, η επικοινωνία με τους συμβούλους έγινε δύσκολη, καθώς τα χρήματα στην ουσία είχαν χαθεί και είχαν μετατραπεί σε bitcoins, ενώ τα προσωπικά δεδομένα των «επενδυτών» είχαν χρησιμοποιηθεί για άλλες απάτες!

Tα δήθεν στελέχη

Η ομάδα των επενδυτών κανόνισε στη συνέχεια συνάντηση με τα «στελέχη», προκειμένου να επιστραφούν τα κεφάλαια, αντ’ αυτού όμως έλαβε ένα πλαστό e-mail από κάποια βρετανική τράπεζα, με το οποίο τους ζητούσε εξωφρενικά ποσά ως φόρους για να αποδεσμευτούν τα ποσά! Μάλιστα, οι απατεώνες πλαστογράφησαν ακόμα και τη σφραγίδα της τράπεζας, η οποία τους ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία ενέργεια, γιατί γίνονται πολλές παρόμοιες πλαστογραφήσεις!

Τελικά, οι παθόντες απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Κέρκυρας, όπου κατέθεσαν έγκληση, ωστόσο από την πολύμηνη έρευνα που έκανε ο Λευτέρης Σ. διαπίστωσε ότι σε αυτό το γιγάντιο παζλ εμπλέκονται, όπως μας εξήγησε, μεσάζοντες, οι οποίοι κάνουν την πρώτη επαφή, εταιρίες πληροφορικής ειδικευμένες στις απάτες με domain και server, τράπεζες αμφιβόλου διαφάνειας, εταιρίες μεταφοράς και μετατροπής νομισμάτων σε κρυπτονομίσματα, ακόμα και στελέχη χρηματοοικονομικών οργανισμών υπεράνω πάσης υποψίας!

Μοιάζει αδύνατον να τους εντοπίσει κανείς, καθώς έχουν διασπείρει αμέτρητες εταιρίες «βιτρίνα» και χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Κύπρο, Εσθονία, Μάλτα, Πολωνία, Ουγγαρία, Λιθουανία και σε χώρες με διαφορετικό νομικό πλαίσιο. Κλείνουν και ανοίγουν ασταμάτητα ιστοσελίδες, αλλάζουν πλατφόρμες και τα ίχνη τους χάνονται σε δαιδαλώδεις εταιρικές συνδέσεις. Οι συνέπειες όλων αυτών είναι πολλαπλές, όπως αναφέρει ο καταγγέλλων: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει σωματικά και ψυχικά, έχουν χάσει τα πάντα και, επιπλέον, μας έβαλαν στη διαδικασία, με τρόπους εκβιαστικούς, να δανειστούμε “για να λυθεί το πρόβλημά μας”! Αλλοι έχουν κάνει σκέψεις ακόμα και για αυτοκτονία, χωρίς να ξέρουμε αν το έπραξαν» αναφέρει απελπισμένος ο Λευτέρης Σ.

Σε πολλές χώρες υπάρχει ακόμα κενό νόμου για τέτοιες απάτες. Ωστόσο, όπως έχει αναδείξει η «Espresso», και στη χώρα μας είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις και πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να θωρακιστούν το συντομότερο και να κλείσουν τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν τη διαρροή τεράστιων κεφαλαίων, με συνέπεια την καταστροφή συμπολιτών μας, ενώ και η διωκτική έρευνα πρέπει να στελεχωθεί με ειδικευμένο προσωπικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...