Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025

Στέλλα Κονιτοπούλου: «Γι’ αυτό έσμιξα ξανά τους Κονιτοπουλαίους»

Μια ιδέα να συνενωθούν όλα τα μέλη της θρυλικής...

Το τραγικό τέλος της 4χρονης, που ήταν στα αζήτητα για έξι ημέρες

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η δράση της αδίστακτης 32χρονης...

«Ο Χορός του Γαλαξία»: Η φαντασμαγορική παράσταση χορού έρχεται στην Αθήνα

Ο οίκος μόδας Pierre Cardin και ο κορυφαίος χορευτής...

Με «κουπόνια» η επιδότηση παγίων δαπανών στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του νέου μέτρου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την επιδότηση των πάγιων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις μέσα στο 2020.

Το μέτρο προβλέπει ότι οι δαπάνες που θα επιδοτηθούν από το κράτος δεν θα πρέπει να έχουν καλυφθεί ήδη από άλλες κρατικές ενισχύσεις που έχουν διανεμηθεί έως και σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιδότηση των πάγιων δαπανών δεν θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή μετρητών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά μέσω ενός «πιστωτικού» που θα δοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτά τα κρατικά «κουπόνια» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην ουσία προωθείται η επιδότηση των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι πληττόμενες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με vouchers, τα οποία στη συνέχεια θα υπόκεινται σε συμψηφισμό με τους πιστωτές.

Οι «κόφτες»

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

β) Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

γ) Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

δ) Να παρουσιάζουν «ζημία προ φόρων» τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα «ακαθάριστα έσοδά» τους είτε σε σχέση με τα «συνολικά έξοδά» τους για το 2020. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως το συνολικό κονδύλι που έχει υπολογιστεί για την επιδότηση πάγιων δαπανών αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Το ποσοστό αυτό θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει τον τελικό αριθμό των δικαιούχων και συνεπώς το ύψος της επιδότησης.

Ποιες δαπάνες «περνούν»

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των πάγιων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση εντός του 2020 και των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει.

Ειδικότερα, ως πάγιες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για:

  • παροχές σε εργαζομένους,
  • ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων,
  • ενέργεια,
  • ύδρευση,
  • τηλεπικοινωνίες,
  • ενοίκια,
  • λοιπά λειτουργικά έξοδα
  • χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Από το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις. Στο ποσό που απομένει θα καλυφθεί από κρατική ενίσχυση ένα συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα είναι κατά μέσο όρο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 90% για τις μικρές.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η επιθυμία της Μοσχολιού που θα γίνει πραγματικότητα είκοσι χρόνια από τον θάνατό της

«Μήνας Βίκυς Μοσχολιού» θα έπρεπε να ονομαστεί ο Αύγουστος,...

«Τσάκωσαν» γνωστή τραγουδίστρια σε ρομαντικό δείπνο με πολιτικό

Τι συνέβη με την τραγουδίστρια και τον πολιτικό;

Αυτό είναι το νέο ζευγάρι ηθοποιών – Ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα

Ερωτεύτηκαν στα γυρίσματα και έγιναν ζευγάρι στη ζωή. Για ποιους πρόκειται;

Πώς τραγουδιστής κατέληξε στο Α.Τ. Αλμυρού

Σε φιάσκο κατέληξε η εμφάνιση λαϊκού τραγουδιστή στη Νέα...

Μελίνα Νικολαΐδη: Νέα αρχή μετά τον χωρισμό με τον Φιντιρίκο – Η μετακόμιση και η μελαγχολία

Η Μελίνα Νικολαΐδη χώρισε πρόσφατα με τον Δημήτρη Φιντιρίκο και έφυγε από το σπίτι του καθώς έμενε μαζί του όταν βρισκόταν στην Ελλάδα.

Δακρυσμένη on camera η Εβελίνα Νικόλιζα: «Μου έχουν σπάσει όλοι τα νεύρα»

Συναισθηματικά φορτισμένη η Εβελίνα Νικόλιζα ανέβασε το νέο της vlog στο youtube μη κρύβοντας τα δάκρυά της.

Το ελληνικό καλοκαίρι της «πριγκίπισσας του τσιμέντου» Αλίνας Καλτσίδου

Τι κι αν κάνει διακοπές στα πιο εξωτικά μέρη...

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η γνωριμία με τον Γιώργο Μυλωνάκη, ο έρωτας και ο γάμος

Θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σχόλιο της Ζωής Κωνσταντοπούλου...
spot_img
spot_img