Στα θρανία με self tests! Ανοίγουν τη Δευτέρα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια

Τις πόρτες τους ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια σε όλη τη χώρα με υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση που στάλθηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας, από τη Δευτέρα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό καθώς και τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού υποχρεούνται να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ, ώστε να μπορούν να μπουν στο σχολείο. Τα τεστ θα διενεργούνται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Να σημειωθεί ότι από χθες και μέχρι το Σάββατο στα φαρμακεία χορηγούνται αποκλειστικά self tests στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και στο λοιπό προσωπικό. Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το δικό τους τεστ από το Σάββατο και μετά. Υπενθυμίζεται ότι για την προμήθεια των τεστ απαιτείται η επίδειξη του ΑΜΚΑ στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, αν το τεστ βγει θετικό, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό εκδίδουν δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, ώστε να κάνουν δωρεάν επαναληπτικό rapid test σε δημόσια δομή. Στην περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενώ, αν είναι αρνητικό, λαμβάνεται σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης. Αν το τεστ βγει αρνητικό, τότε οι μαθητές εκδίδουν σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας, την οποία θα φέρουν μαζί τους και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς, όταν τους ζητηθεί. Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό εκδίδουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση, που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Εκτός από τα self tests, τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύουν στα σχολεία είναι, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικοί καθαρισμοί και τακτικοί αερισμοί χώρων.

Να σημειωθεί ότι φέτος λόγω παράτασης της σχολικής χρονιάς τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα λειτουργήσουν έως τις 25 Ιουνίου, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια έως τις 11 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ