Όσοι εργάζονται πάνω από 55 ώρες την εβδομάδα κινδυνεύουν να πεθάνουν από καρδιά ή εγκεφαλικό

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας, ότι «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη». Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Την πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας διεξήγαγαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 194 χώρες για την περίοδο 2000-2016, διαπιστώνοντας ότι όσοι εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο έχουν αυξημένο κίνδυνο, σε ποσοστό 35%, να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο, σε σχέση με με όσους εργάζονται 35 με 40 ώρες την εβδομάδα. Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άνδρες ηλικίας 60 με 79 ετών (σε ποσοστό 72%), οι οποίοι εργάζονταν για 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο όταν ήταν 45 με 74 ετών.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environment International» έδειξε ότι το 2016 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.

Μάλιστα η τάση αυτή φαίνεται ότι αυξάνεται, με τους οργανισμούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιδεινωθεί περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Επίσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ζουν στη νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού πλήττονται περισσότερο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ