Φυτικό συμπλήρωμα διατροφής στη μάχη για την καταπολέμηση του άγχους

Φυτικό συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποτελέσει το νέο όπλο στην καταπολέμηση του άγχους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα Ισραηλινών, η β-σιτοστερόλη μείωσε το άγχος στα ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι αυτό το καταφέρνει είτε όταν χορηγείται μόνη είτε σε συνδυασμό με το αντικαταθλιπτικό Prozac.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τράπεζες δεδομένων γονιδίων διεθνώς, οι ερευνητές του Weizmann Institute of Science προσπάθησαν να βρουν φάρμακα ή συστατικά που μιμούνται μια συγκεκριμένη γονιδιακή έκφραση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει «ηρεμία». Αυτή η προσπάθεια οδήγησε και σε πειράματα με τη β-σιτοστερόλη, που έδειξε σημαντική μείωση του άγχους. Το πιο αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε αυτή η στερόλη δεν είχαν τις παρενέργειες που προκαλεί το γνωστό αγχολυτικό φάρμακο.

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα υπάρχοντα φάρμακα είναι ότι προκαλούν παρενέργειες, οπότε αν η β-σιτοστερόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δοσολογίας αυτών των φαρμάκων, μπορεί να μειώσει και τις παρενέργειες» σχολιάζει στην «Jerusalem Post» ο ελληνικής καταγωγής δρ Νικόλας Παναγιώτης, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Η β-σιτοστερόλη είναι μια φυσικά παραγόμενη ουσία που συναντάται σε μια σειρά από τροφές, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, διάφορα δημητριακά και ειδικά τα αβοκάντο. Ωστόσο, η άντλησή της από τα τρόφιμα δεν επαρκεί, επειδή αυτά δεν περιέχουν αρκετές ποσότητες για να επιτευχθεί η ηρεμιστική δράση της. «Πρέπει να τρώει κανείς αβοκάντο μέρα νύχτα για να πάρει την κατάλληλη δόση και το πιο πιθανό είναι ότι θα ανέπτυσσε γαστρεντερικά προβλήματα, αντί να ανακουφίσει το στρες του» εξήγησε ο δρ Παναγιώτης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ