Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Στο… έλεος του πολέμου!

Φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν ενέδρα σε Ουκρανούς. Σκληρές συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Πόλεμος, αν και ακήρυχτος, είναι αυτό που συμβαίνει πλέον στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με θέατρο των επιχειρήσεων να είναι το Σλοβιάνσκ, όπου οι συγκρούσεις μαίνονταν και χθες με εκατέρωθεν απώλειες. Σε διπλωματικό επίπεδο, παρέμβαση στην κρίση κάνει προσωπικά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν νωρίς χθες το πρωί ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ. Τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, ωστόσο η μάχη που δόθηκε ήταν σκληρή και με κάθε μέσο. Οι Ουκρανοί μιλούν για τέσσερις νεκρούς και τριάντα τραυματίες, ενώ οι φιλορώσοι κάνουν λόγο για πέντε τραυματίες.

Ιδιαίτερα τυχερό στάθηκε πλήρωμα ουκρανικού ελικοπτέρου που καταρρίφθηκε από πυρά πυροβόλου. Το Mi-24 συνετρίβη σε ποταμό, ενώ το πλήρωμα κατάφερε να φτάσει σε κοντινό στρατόπεδο. Αυτό ήταν το τρίτο ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού που καταρρίπτουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τις αρχές του έτους.

Στην Οδησσό μια νέα μονάδα των ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα ύστερα από την παταγώδη αποτυχία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο αιματηρής βίας με δεκάδες νεκρούς στην πόλη. Απαρτίζεται από «ακτιβιστές πολίτες», όπως χαρακτηρίζει το Κίεβο τους ναζί που θέλουν να βοηθήσουν.

Ολόκληρη η ηγεσία της αστυνομίας της Οδησσού αποπέμφθηκε και είναι πιθανόν να διωχθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία της Οδησσού ενήργησε «με σκανδαλώδη έως και εγκληματικό τρόπο» και προειδοποίησε ότι «η τιμή της στολής δεν θα παράσχει κάλυψη». Η ουκρανική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της χώρας αναξιόπιστες απέναντι στη δράση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι μονάδες στις οποίες αναφέρθηκε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών προέρχονται εν μέρει από τις δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση κατά του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αυτό είναι πιθανόν να εξοργίσει τους αντιπάλους της ουκρανικής κυβέρνησης, που την κατηγορούν ότι προωθεί τη δράση «φασιστικών» ομάδων, όπως ο Δεξιός Τομέας, που έλαβαν μέρος στην εξέγερση της πλατείας του Μαϊντάν.

Μεσολάβηση από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση στην Ουκρανία. Επισήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, εννοώντας αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, και ζήτησε να εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία της 17ης Απριλίου που υπογράφηκε στη Γενεύη και προβλέπει -μεταξύ άλλων- τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ομάδων και την εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων.

Γιάννης Δουνδουλάκης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...