Πρωτοποριακό υλικό φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα του φωτισμού των δρόμων χωρίς ηλεκτρική ενέργεια

Πρωτοποριακό υλικό για επίστρωση σε άσφαλτο και τσιμέντο φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα του φωτισμού των δρόμων

Πρωτοποριακό υλικό για επίστρωση σε άσφαλτο και τσιμέντο φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα του φωτισμού των δρόμων χωρίς να απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ την ημέρα είναι ουσιαστικά αόρατο, το βράδυ φωτίζει τον δρόμο με τέτοιον τρόπο που να μοιάζει σαν να οδηγεί κανείς πάνω σε… μονοπάτι από αστέρια.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, η βρετανική εταιρία Nevana Designs (με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο) που δημιούργησε το υλικό το ονόμασε Starpath (Μονοπάτι αστεριών). Οι ερευνητές της εταιρίας, με επικεφαλής τον Χάμις Σκοτ, εξήγησαν σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης τη λειτουργία του με απλά λόγια: Ανέφεραν ότι την ημέρα το διάφανο υλικό απορροφά υπεριώδη ακτινοβολία από τις ακτίνες του ήλιου. Οταν ο ουρανός σκοτεινιάζει, αρχίζει να φωσφορίζει χάρη στην ενέργεια της υπεριώδους ακτινοβολίας που έχει αποθηκεύσει.

Οι δημιουργοί του Starpath το θεωρούν ιδανικό για τους δρόμους και την ανάδειξη των γραμμών ή των σημάτων. Οταν τοποθετηθεί πάνω σε άσφαλτο ή τσιμέντο, αρκεί να περάσουν μόλις τέσσερις ώρες για να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία ο δρόμος. Τις επόμενες 10 ώρες περίπου το Μονοπάτι Αστεριών θα παραμείνει φωτισμένο, εκπέμποντας φως σε πράσινο, μπλε ή γαλάζιο χρώμα. Σύμφωνα με τη Nevana Designs, το υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Έτσι, εκτός από τους δρόμους, μπορεί να καλύψει το αμάξωμα αυτοκινήτων ή σκελετών ποδηλάτων και μηχανών, ώστε να είναι ορατά τη νύχτα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ