Τέλος το AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών

«Αυτό που συνέβη με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν ήταν τζογάρισμα με τη δημόσια υγεία, ήταν βλακεία, καθαρή βλακεία! Οταν βλέπεις ότι το ένα μετά το άλλο τα κράτη της Ευρώπης σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες και εσύ επιμένεις, ισχυριζόμενος πως δεν προκαλεί καμία βλάβη, τότε αυτό που έχεις κάνει είναι πέρα από απερίγραπτο… Είναι επικίνδυνο»!

Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν για τους κάτω των 60 ετών οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μια μεγάλη μερίδα κόσμου, η οποία είχε τρέξει να εμβολιαστεί το προηγούμενο διάστημα. Είναι εκείνοι οι πολίτες που βρέθηκαν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα, πιστεύοντας τους ειδικούς που τους διαβεβαίωναν ότι το σκεύασμα της AstraZeneca είναι απολύτως ασφαλές! Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων περιμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση μέσα στο επόμενο διάστημα, ακούν τους ίδιους επιστήμονες να εισηγούνται να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, διότι υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν δυσάρεστες επιπτώσεις! Μάλιστα, η σύσταση της επιτροπής αφορά και όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca!

Θα λάβουν sms

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι όσοι είναι ως 60 ετών και έχουν προγραμματίσει ήδη την πρώτη δόση εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca θα λάβουν sms για το αν θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο με κάποιο από τα άλλα τρία διαθέσιμα.

Κοινώς, οι επιστήμονες που θα έπρεπε να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στον πληθυσμό έχουν μετατραπεί σήμερα από λύση σε… μέρος του προβλήματος, υπονομεύοντας την εμβολιαστική προσπάθεια της χώρας! Αραγε, ποιος θα εμπιστευτεί την επιτροπή εμβολιασμού ύστερα από όσα δραματικά συνέβησαν χθες; Ποιος θα υπακούσει σε αυτούς τους ανθρώπους για τα μέτρα που θα χρειαστούν για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία; Και, τέλος, με τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν, θα θέσει άραγε κάποιος ζήτημα υποχρεωτικότητας ή θεσμοθέτησης τιμωρητικών μέτρων για τους μη εμβολιασμένους;

«Η καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου στις νεότερες ηλικίες δημιουργεί δυσπιστία απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της επιτροπής δεν δικαιολογούσαν την επιμονή τους στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Η απόφαση αυτή έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα, δεδομένου ότι είχαμε επάρκεια -τουλάχιστον για τους ευπαθείς των ηλικιών αυτών -σε εμβόλια από άλλες εταιρίες. Δεν υπήρχε καμία δικαιολογία να μη σταματήσει το εμβόλιο της AstraZeneca από τη συνεδρίαση της επιτροπής στα τέλη Μαΐου. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ» μας δήλωσε ο γιατρός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει σήμερα κιόλας το υπουργείο Υγείας είναι τι συνέβη και οι εισηγήσεις άλλαξαν άρον άρον. Η δημόσια υγεία δεν είναι παιχνίδι της κυβέρνησης, η οποία μας έλεγε πως «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ