Κατάνυξη στη Μακρόνησο!

Η πρωτοβουλία του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και του Αθανασίου Μαρτίνου για την ανακαίνιση ενός ιερού ναού

Για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια τελέστηκαν στη μαρτυρική Μακρόνησο εγκαίνια ιερού ναού. Αυτή η θεάρεστη πράξη είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια τελεί θεία λειτουργία στο ερημονήσι, και της επιθυμίας του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου να χορηγήσει την ανακαίνιση εκ βάθρων της μίας από τις πέντε εκκλησίες που υπάρχουν στο νησί.

Η Μακρόνησος ανήκει στις Κυκλάδες (μητροπολιτική επαρχία της Μητρόπολης Σύρου) και διοικητικά στη νήσο Κέα. Το περασμένο Σάββατο δεκάδες πιστοί από την Κέα, το Λαύριο και άλλες πόλεις της Ελλάδας συνόδευσαν με το πλοίο «Μαρμάρι» τον σεβασμιότατο κ. Δωρόθεο στο ιστορικό νησί για τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ο βροχερός καιρός δεν απέτρεψε την ιερή αποστολή και τους περίπου 200 πιστούς να συμμετάσχουν στην πρωτόγνωρη για το νησί θρησκευτική τελετή. Ο μητροπολίτης κατέπλευσε στον μικρό λιμενοβραχίονα που βρίσκεται μπροστά από τον Αγιο Γεώργιο με σημαιοστολισμένο ιστιοφόρο. Ο κ. Δωρόθεος συνοδευόταν από τον πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό, αρχιμανδρίτες, τον αρχιερατικό επίτροπο και ιερείς της Κέας και μετέφερε τα ιερά λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Ελευθερίου, Τρύφωνος και Πολυκάρπου από τις Ιερές Μονές Αγίου Νικολάου και Αγίου Παντελεήμονος Ανδρου, τα οποία στην τελετή των εγκαινίων που ακολούθησε τοποθέτησε στο «φυτό» (ειδικός χώρος) της Αγίας Τράπεζας, όπου και θα μείνουν «εις τους αιώνας των αιώνων».

Μετά την κατανυκτική τελετή των εγκαινίων, ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η σύζυγός του Μαρίνα παρέθεσαν μικρή δεξίωση δίπλα στον ναό.

Η περσινή υπόσχεση του εφοπλιστή

Στο βόρειο τμήμα της Μακρονήσου και περίπου 4 χλμ. από το υποτυπώδες λιμανάκι του ιστορικού νησιού βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο ιερός ναός χτίστηκε στα τέλη του 1890, αποτελεί τμήμα μονής που βρισκόταν εκεί τον 15ο αιώνα και μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν ετοιμόρροπος. Τον Ιούνιο του 2013 ο Αθανάσιος Μαρτίνος και ο μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεος είχαν βρεθεί στη Μακρόνησο για την τέλεση της καθιερωμένης πλέον θείας λειτουργίας που γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Δωρόθεου από το 2011. Εκεί ήταν και η «Espresso». Ο εφοπλιστής, που είναι μεγάλος ευεργέτης σε πολλές μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, εντυπωσιάστηκε από τις εικόνες του τέμπλου και τη λιτή ομορφιά της μικρής εκκλησίας που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ανάμεσα σε θυμάρια και σκίνα, και εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα την εκ βάθρου ανακαίνιση του ιερού ναού, που όλα αυτά τα χρόνια φρόντιζε μια οικογένεια βοσκού που ζει δίπλα στον ναό. Εναν χρόνο αργότερα η υπόσχεση του εφοπλιστή έγινε έργο.

Στην αριστερή φωτογραφία ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος και ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος κατά την πρώτη επίσκεψή τους στο ναό τον Ιούνιο του 2013. Στη δεξιά φωτογραφία το εσωτερικό του ναού σήμερα.

Κώστας Ζαφειρίου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ