Η χρήση του κινητού πάνω από 17 λεπτά την ημέρα για περίοδο 10 ετών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 60%!

Μιλάς και... χαιρετάς

Η ακτινοβολία των κινητών και οι κακοήθειες συνδέονται. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα του UC Berkeley School of Public Health στις ΗΠΑ, κατά την οποία επανεξετάστηκαν τα στατιστικά δεδομένα από 46 διαφορετικές σχετικές έρευνες που έχουν γίνει παντού στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η χρήση του κινητού για πάνω από 17 λεπτά την ημέρα για περίοδο 10 ετών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 60%, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου. Ο Joel Moskowitz, διευθυντής του Κέντρου Οικογενειακής και Κοινοτικής Υγείας στο Berkeley, έκανε τη σχετική έρευνα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Κορέας και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

«Η χρήση του κινητού φέρνει στο φως μια σειρά από προβλήματα δημόσιας υγείας, αλλά έχει τύχει μικρής προσοχής από την επιστημονική κοινότητα, δυστυχώς» σχολιάζει ο Moskowitz. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τα κινητά, όμως το γεγονός ότι κάποιες από αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί είτε ολοκληρωτικά είτε εν μέρει από τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας καθιστά τα αποτελέσματά τους μάλλον αμφιλεγόμενα.

Πάντως, ο Αμερικανικός Φορέας Ασφάλειας Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) επιμένει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ευθεία σύνδεση των κινητών και του καρκίνου. O Moskowitz, ωστόσο, επιμένει πως, σε ό,τι αφορά τα κινητά, «η απόσταση είναι φίλος μας». «Κρατώντας το κινητό 25 εκατοστά από το σώμα επιτυγχάνει κανείς 10.000 φορές μικρότερη έκθεση. Οπότε, κρατήστε το τηλέφωνο μακριά από το κεφάλι και το σώμα σας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ