Η πρωτεΐνη που ελέγχει το βάρος

Τροποποιεί οξέα της χολής που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό

Αλλη μία μελέτη απέδειξε ότι τόσο το σωματικό βάρος όσο και τα επίπεδα της χοληστερόλης εξαρτώνται κατά πολύ από τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο. Επιστήμονες από το πανεπιστημιακό κολέγιο Κορκ, στην Ιρλανδία, ανέλυσαν μια βακτηριακή πρωτεΐνη που τροποποιεί στο έντερο τα οξέα της χολής, τα οποία αποτελούν πολύ βασικό συστατικό των εκκρίσεων της τελευταίας και είναι απαραίτητα για την πέψη και την απορρόφηση των λιπών που υπάρχουν στις τροφές.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παράγεται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο λεπτό έντερο του ανθρώπινου οργανισμού και δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταβάλλει τις χημικές ιδιότητες των οξέων της χολής στο έντερο. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυξάνοντας σε συγκεκριμένα ποσοστά τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης αλλά και το σωματικό βάρος.

Αυτόν τον καιρό οι επιστήμονες συνεχίζουν τη μελέτη τους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να αναπτύξουν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Cormac Gahan, η δουλειά που έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό αρκετές επιστημονικές ομάδες έδειξε ότι τα οξέα της χολής λειτουργούν ως μόρια που στέλνουν σήματα στον οργανισμό περίπου με τον τρόπο που λειτουργεί ένα ορμονικό δίκτυο, αλλά έχοντας παράλληλα την ικανότητα να επηρεάζουν τον μεταβολισμό.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος μηχανισμός με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία, ασκώντας έτσι πολύ συγκεκριμένες επιδράσεις στον οργανισμό» ανέφερε ο δρ Gahan.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» και σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται στο μέλλον τα προβιοτικά και οι διατροφικές επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνονται σε κάθε οργανισμό προκειμένου να ρυθμίζεται το σωματικό βάρος και η χοληστερόλη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ