Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ένα ζευγάρι που είχε χωρίσει ξανασμίγει

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Instagramικά παιχνιδάκια για Μάστορα και Καληφώνη

Χωρισμός ή απλώς μια κρίση στη σχέση του ζευγαριού;...

«Σασμός»: O Μαθιός με την Βασιλική είναι έτοιμοι να μάθουν αν περιμένουν...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η πολυπόθητη στιγμή...

Παύλος Κυριάκης: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας chef παίζει μεγάλη… μπάλα στην Κρήτη

Όταν ο Μύρων και η Έλενα Τουπογιάννη κατέληξαν στο...

Τρία ρήγματα απειλούν την Κρήτη – Τι λένε σεισμολόγοι για τον χορό των Ρίχτερ

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή Παπαζάχο για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη!

Σήμα κινδύνου για νέο και πιθανόν μεγαλύτερο «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην Κρήτη, που μπορεί να ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ, εξέπεμψε ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας και Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος!

Ο κ. Παπαζάχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως τα ρήγματα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου να δώσουν έναν τέτοιο σεισμό και έκανε λόγο για ένα φαινόμενο με διάρκεια. Μάλιστα, προέτρεψε τους κατοίκους οικισμών που τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές να τα εγκαταλείψουν, χαρακτηρίζοντάς τα ωρολογιακές βόμβες.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο καθηγητής διευκρίνισε πως η Κρήτη απειλείται από ρήγματα τριών ειδών, τα οποία βρίσκονται δυτικά και νότια του νησιού, στη θάλασσα, αλλά και πάνω σε αυτό: «Η Κρήτη φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς όλης της Ευρώπης. Τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι, που δίνουν τη σεισμική ακολουθία, είναι από τα πιο μικρά και λιγότερο σημαντικά, άρα δεν φαίνεται η συγκεκριμένη ζώνη να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ίσως δεν δώσει κάτι μεγαλύτερο».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι συνήθως μια τέτοια δραστηριότητα κρατάει σημαντικό χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που διαρκεί περισσότερο και από ένα έτος. «Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, κρατάει τρεις τέσσερις μήνες, με μέτριους σεισμούς, της τάξης των 5-5,5 Ρίχτερ, που στη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν» εξήγησε.

Αναφορικά με το μικρό εστιακό βάθος, ο κ. Παπαζάχος είπε ότι τα ρήγματα στο Αρκαλοχώρι είναι σε σχετικά μικρό βάθος, στον ανώτερο φλοιό της γης, και πολύ επιφανειακά, ενώ τα υπόλοιπα ρήγματα, νότια και δυτικά της Κρήτης, είναι σε μεγαλύτερα βάθη, 20-40 χιλιομέτρων.

Βλάβες σε σπίτια

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, από αυτή τη σεισμική ακολουθία δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα. Τέλος, συμβούλεψε τους κατοίκους να οπλιστούν με υπομονή, καθώς το φαινόμενο θα έχει συνέχεια και προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος σεισμός να προκαλέσει βλάβες σε σπίτια:

«Σπίτια τα οποία εμφανώς είναι προβληματικά, και τα οποία δεν παρέχουν αντισεισμική ασφάλεια, δεν μπορούν να κατοικηθούν από τη στιγμή που έχουμε μια ακολουθία σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει πάνω από 5 Ρίχτερ αύριο το πρωί. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν βλάβες στα 4,8 Ρίχτερ. Αν μένει κάποιος σε ένα τέτοιο σπίτι, είναι ωρολογιακή βόμβα, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, που είχε και έχει συνέχεια σεισμούς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...