Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σασμός»: Ο Αντώνης λαμβάνει ένα στοιχείο για τον Αντρέα, ενώ ο...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Παύλος...

Birthday party για τη Μηλιού, παρέα με καλούς φίλους στη Γλυφάδα

Περιτριγυρισμένη από καλούς φίλους γιόρτασε η Χριστίνα Μηλιού τα...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ντίνος ζηλεύει την οικειότητα ανάμεσα στη Μιράντα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Τα αλιευτικά του «σουλτάνου» κόβουν βόλτες στο Αιγαίο!

H Τουρκία τα χρησιμοποιεί προκειμένου να διεκδικήσει εμμέσως πλην σαφώς την ΑΟΖ

Tα τελευταία εικοσιτετράωρα δεκάδες τουρκικά αλιευτικά αλωνίζουν στα ελληνικά ύδατα παραβιάζοντας απροκάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με την ελληνική κυβέρνηση να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου εξακολουθώντας να μην απαντά στις ύβρεις του «σουλτάνου».

Συνολικά 88 τουρκικά αλιευτικά έχουν περικυκλώσει αυτές τις ημέρες το βορειοανατολικό Αιγαίο, καθώς 72 πλέουν μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και άλλα 16 μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου.

Είναι πασιφανές ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί ακόμη μια φορά τον τουρκικό αλιευτικό στόλο, προκειμένου να διεκδικήσει εμμέσως πλην όμως σαφώς την ΑΟΖ μας. Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους κύριους λόγους της δημιουργίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήταν η προσπάθεια των κρατών να προστατέψουν την αλιεία τους.

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα χρησιμοποιεί -ομολογουμένως φτηνά- κόλπα για να προκαλέσει τη χώρα μας. Είναι πάγια πλέον τακτική της Τουρκίας να βάζει μπροστά τα αλιευτικά, παίζοντας με την ανοχή μας. Και τα περασμένα καλοκαίρια αλιευτικά της γείτονος μετακινούνταν εντός χωρικών υδάτων, ακόμη και νοτίως της Κρήτης.

Ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες τα τουρκικά αλιευτικά είχαν εισβάλει ταυτοχρόνως σε ολόκληρο το Αιγαίο από τη Σάμο και την Πάτμο ως τη Σέριφο, τη Σύρο και τα Κύθηρα. Και ενώ οι Τούρκοι… ψαρεύουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο, η Ελλάδα περί άλλα τυρβάζει.

Αυτό που προκαλεί οργή είναι ότι η Αθήνα δεν μοιάζει ούτε καν θορυβημένη από την προκλητική προσπάθεια της Αγκυρας να υποστηρίξει τις παράλογες διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο, μετατρέποντας επί της ουσίας τα ελληνικά χωρικά ύδατα σε ξέφραγο αμπέλι.

Δεν έχει υπάρχει απολύτως καμία επίσημη -ούτε και ανεπίσημη- αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ο ελληνικός λαός παραμένει στο σκοτάδι διερωτώμενος για ποιον λόγο ο αλιευτικός στόλος του Ερντογάν κόβει βόλτες στο Αιγαίο.

Προς τι άραγε αυτό το πέπλο σιωπής; Είναι πραγματικά εξοργιστικό η γειτονική χώρα να μη σταματά τις προκλήσεις και τις ξεκάθαρα επεκτατικές απειλές και διεκδικήσεις και η χώρα μας να επιμένει στην παθητική στάση -λες και αυτή η αδράνεια έχει οδηγήσει κάπου όλους αυτούς τους μήνες- ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο νερό στον μύλο των τουρκικών ιμπεριαλιστικών φαντασιώσεων.

Πάντως μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ωστόσο οι Ελληνες νησιώτες, και δη οι ψαράδες, είναι έξαλλοι με τα αλιευτικά τα οποία ψαρεύουν παρανόμως στα νησιά μας, ενώ συνήθως, όπως καταγγέλλεται, κάνουν και υπεραλίευση. Ως πότε να ανέχεται η ελληνική κυβέρνηση την «απόβαση» των τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο; Γιατί δεν δίνεται εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα ώστε να αντιδράσουν;

Θα υπάρξουν κυρώσεις για τους Τούρκους που ψαρεύουν παρανόμως εντός ελληνικής επικράτειας προκαλώντας, εκτός των άλλων, και αθέμιτο ανταγωνισμό για τους Ελληνες ψαράδες; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει.

Σημειωτέον ότι όλα αυτά γίνονται στη σκιά του πρόσφατου περιστατικού με το τουρκικό αλιευτικό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες με σκοπό να τους αποβιβάσει στη Λέσβο, αλλά και του ναυαγίου που έλαβε χώρα το πρωί της περασμένης Παρασκευής, οπότε και οι Τούρκοι επέτρεψαν παρανόμως σε μια βάρκα με 13 ανθρώπους να ξεκινήσει από τις ακτές της και όταν αυτή ναυάγησε δεν τη διέσωσαν, αναγκάζοντας την ελληνική Ακτοφυλακή να εισέλθει στα τουρκικά ύδατα για να διασώσει τους μετανάστες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...