Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 27 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΑκούστε κάποια αγαπημένα σας πρόσωπα, που προσπαθούν να σας...

Ανεξέλεγκτες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αρχαία Ολυμπία και Εύβοια

Εκκενώνονται χωριά - Χτυπούν οι καμπάνες για να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους

Πύρινη κόλαση επικρατούσε χθες στη βόρεια Εύβοια, όπου τα μέτωπα μαίνονταν ανεξέλεγκτα κατακαίγοντας σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Την ίδια ώρα η τεράστια πυρκαγιά που πλήττει την Αρχαία Ολυμπία καίγοντας δεκάδες σπίτια ξυπνούσε μνήμες από το εφιαλτικό 2007, όταν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και έγιναν στάχτη αμέτρητες εκτάσεις και κόποι ζωής.

Ολη νύχτα μαινόταν ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, με τους πυροσβέστες να δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να εμποδίσουν τις φλόγες να περάσουν τον Κρόνιο Λόφο και να απειλήσουν τον αρχαιολογικό χώρο. Η Πυροσβεστική εξέδωσε εντολή εκκένωσης της περιοχής και το 112 έστειλε μήνυμα στα κινητά των κατοίκων, προκειμένου να απομακρυνθούν από την Αρχαία Πίσα και την εθνική οδό Τρίπολης – Ολυμπίας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε επίσης για το Λιντζόι και την κοινότητα Λινάρι.

Ως αργά χθες στις κοινότητες Πλάτανο, Πελόπιο και Καυκανιά είχαν καεί 20 σπίτια, την ώρα που οι πύρινες γλώσσες είχαν αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα έδιναν μάχη να σώσουν τα υπόλοιπα, μαζί με ελικόπτερα Ερικσον, το ρωσικό Beriev 200 και πλήθος οχημάτων από όλη την Ηλεία. Στην περιοχή βρέθηκαν οι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Λίνα Μενδώνη, ενώ, σύμφωνα με το ilialive, υπήρξαν στιγμές έντασης με τον πρόεδρο της κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, ο οποίος κατήγγειλε την έλλειψη εναέριων μέσων και έφυγε χτυπώντας τη γροθιά στο τραπέζι.

fotia 15 1068x711 1

Ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος εξήγησε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη: «Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από την πόλη, ενώ ένα άλλο μέτωπο φωτιάς ανεβαίνει προς τις κοινότητες. Καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Εντολή εκκένωσης

Στην Εύβοια χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Ροβιές και οι κάτοικοι και οι τουρίστες κατευθύνθηκαν προς την παραλία περιμένοντας βοήθεια, καθώς έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν με φρενήρη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Λίμνης, η φωτιά είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια, αλλά ως αργά δεν είχε γίνει γνωστό πόσα είχαν καεί. «Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές» τόνιζε σε δραματικούς τόνους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απελπιστική.

fotia 16 scaled e1628140408754

Στην παραλία του χωριού έσπευσαν ιδιωτικά σκάφη για να παραλάβουν τους πολίτες, αλλά και ένα φεριμπότ το οποίο μετέφερε τον κόσμο στο λιμάνι της Αιδηψού. Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα.

Οι φλόγες λίγο έλειψε να τυλίξουν και το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, ωστόσο παρέμεινε ανέπαφο, καθώς δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Πάντως, οι μοναχοί απομακρύνθηκαν από το μοναστήρι. «Η φωτιά τα έχει κάψει όλα γύρω από τη μονή και αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζω τι κατεύθυνση έχει. Οι άγιοί μας φύλαξαν το μοναστήρι από την καταστροφή και όπως έμαθα δεν έχει πάθει καμία ζημιά. Με τη Χάρη του Θεού σώθηκε το μοναστήρι γιατί ανθρωπίνως -λυπάμαι που το λέω- δεν είχαμε καμία βοήθεια» ανέφερε ο ηγούμενος της μονής Γαβριήλ, ο οποίος κατήγγειλε ότι τα μέσα πυρόσβεσης ήταν άφαντα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κυριολεκτικά μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα μπροστά στη μονή. Μόνο κάποιοι εθελοντές ήρθαν το μεσημέρι να βοηθήσουν» εξήγησε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...