Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Θρίλερ στα Βίλια! Οι φλόγες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης!

Κόλαση φωτιάς για τρίτη ημέρα χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο ενεργό μέτωπο στην Αττική!

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ τα Βίλια Αττικής βρίσκονταν στο έλεος του Θεού! Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο το πύρινο θηρίο ήταν ανεξέλεγκτο, κατασπαράζοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Μια κόλαση φωτιάς, ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, που εκτεινόταν σε 20 χλμ. συνέχιζε να καίει και να βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από σπίτια και περιουσίες, που αποκτήθηκαν με τους κόπους μιας ζωής.

Τεράστιο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, αν και χθες δεν υπήρχε κανένα ενεργό μέτωπο στην Αττική (στην Κερατέα η φωτιά είχε οριοθετηθεί από την Τρίτη) και στην περιοχή επιχειρούσαν μεγάλες επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη. Μάλιστα, ο πυκνός καπνός από τη φωτιά στα Βίλια είχε φτάσει χθες έως την Αττική καλύπτοντας τον ουρανό.

Από το μεσημέρι η Περιφέρεια Αττικής είχε ζητήσει την εκκένωση των Βιλίων, καθώς οι φλόγες είχαν φτάσει λίγα μέτρα πριν από τα πρώτα σπίτια. Οπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η Πυροσβεστική είπε πως δεν χρειάζεται εκκένωση, αν και είχε γίνει εισήγηση. Εκείνη την ώρα, όπως είπε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό Open, οι πυροσβέστες πήγαιναν πόρτα πόρτα στα σπίτια ζητώντας από τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν. Αρκετοί κάτοικοι είχαν φύγει ώρες πριν από τα σπίτια τους με δική τους πρωτοβουλία. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχαν λεωφορεία έτοιμα να παραλάβουν κόσμο που δεν είχε δικό του μεταφορικό μέσο. Από την πυρκαγιά που είχε πλησιάσει χθες τα Βίλια μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν καεί σπίτια που ήταν εκτός οικισμού. Αξίζει να αναφερθεί πως, αν η φωτιά περνούσε από τα Βίλια, τότε θα έφτανε στην περιοχή του Κιθαιρώνα, όπου η βλάστηση είναι παρόμοια με αυτή της Πάρνηθας, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή.

Χθες το πρωί το μέτωπο στο παρθένο δάσος στο όρος Πατέρα, που έκαιγε από τη Δευτέρα, ήταν ενεργό, αλλά χωρίς να υπάρχει μεγάλη φλόγα. Η κατάσταση πήρε άσχημη τροπή μετά τις 14.30 το μεσημέρι, γιατί ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια».

Το βράδυ της Τρίτης ήταν εφιαλτικό για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές και τους κατοίκους. Σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης: «Ολο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Υπήρχε μία αναζωπύρωση προς τα Βίλια». Μάλιστα, όπως είπε, κάποιοι πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στην αναζωπύρωση, ωστόσο κατάφεραν να βγουν σώοι.

5359003 scaled

Το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις, καθώς υπήρχαν πολλές εστίες, με τη μεγαλύτερη να βρίσκεται προς το ανατολικό μέτωπο και συγκεκριμένα προς το Παλαιοχώρι. Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης κάτοικοι στο Παλαιοχώρι αλλά και στο χωριό Καραούλι ανέφεραν ότι αστυνομικοί τούς απομάκρυναν προληπτικά από τα σπίτια τους, καθώς η φωτιά βρισκόταν μόλις 5 χλμ. Μακριά. Σύμφωνα με τους κατοίκους, περίπου 200 άτομα (80 οικογένειες) βρίσκονταν συγκεντρωμένα στην πλατεία στο Καραούλι και, παρόλο που αρκετοί ζητούσαν να μείνουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, η Αστυνομία δεν τους το επέτρεπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί στα Βίλια είναι τεράστια. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως την Τρίτη το δορυφορικό σύστημα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα να έχουν καεί. Ομως, χθες στελέχη της Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έγιναν στάχτη πάνω από 80.000 (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους. Πάντως, αυτό δεν είναι το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, το οποίο θα καταγραφεί αφού η πυρκαγιά σβήσει ολοκληρωτικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Τρίτη παραλίγο να γίνει αεροπορικό δυστύχημα στον αέρα πάνω από τα Βίλια. Ολα συνέβησαν όταν το συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής έδωσε οδηγίες προς όλα τα εναέρια μέσα να απομακρυνθούν για να επιχειρήσει στην περιοχή το ρωσικό υπερμεταγωγικό Ιλιούσιν. Ενας αξιωματικός που ήταν στον αέρα, όμως, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν έχω καμία ενημέρωση και προς όλα τα εναέρια μέσα μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Επαναλαμβάνω, μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτό, είναι ανασφαλές, κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το Ιλιούσιν χωρίς να ενημερώσει κανέναν διασταύρωσε περίπου στα 200 πόδια από εμάς. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε να μην ξαναέρθει κανένα Ιλιούσιν στην περιοχή».

Χθες το απόγευμα επιχειρούσαν στα Βίλια 427 πυροσβέστες, εννιά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Τμήματος της Πυροσβεστικής. Επίσης, έχουν έρθει από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στην αεροπυρόσβεση βρίσκονταν 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν ο Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Όσο για την πυρκαγιά στην Κερατέα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι οριοθετημένη, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκτασή της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην περιοχή έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. για τα αίτια των πυρκαγιών.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...