Ενδομητρίωση και Ινομυώματα: Θεραπεία για δύο οδυνηρές παθήσεις για την γυναίκα

Ενδομητρίωση και ινομυώματα μήτρας, δύο όροι που οι γυναίκες ασθενείς γνωρίζουν καλά και σίγουρα έχουν ταλαιπωρηθεί μέχρι τη διάγνωσή τους.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι αλληλένδετη με το οξύ πόνο κατά την περίοδο ή και εκτός αυτής, ενώ δεν έχει μεγάλη γκάμα σε συμπτώματα, παρά μόνο ανωμαλίες περιόδου, έντονο πόνο και πιθανόν υπογονιμότητα. Εμφανίζεται στα 27 έτη κατά μέσο όρο.

Η διάγνωσή της μπορεί να μπερδέψει ακόμα και έναν έμπειρο γυναικολόγο και κάπως έτσι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών πάσχουν αλλά δεν το γνωρίζουν.

Γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση είναι πιθανόν να είναι υπογόνιμες, η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής τους είναι άσχημη λόγω του πόνου, να υποφέρουν ακόμα και μετά από υποτροπή της νόσου μετά από χειρουργείο.

Όπως και να έχει η μοναδική ανακούφιση από μία μέτρια προς βαριά ενδομητρίωση είναι το λαπαροσκοπικό χειρουργείο και σπανίως η ανοιχτή επέμβαση. Αν η γυναίκα είναι μικρή σε ηλικία, τότε το πρώτο χειρουργείο θα πρέπει να διεξάγεται με απόλυτη προσοχή και με προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα επανεμφάνισης.

Ινομυώματα

Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται κατά κόρον στην αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας και όχι σε μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν είναι πολλά, επηρεάζοντας μέσα σε όλα και την ομαλή λειτουργία της μήτρας.

Η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει μεσοπεριόδους, αίσθημα βάρους στην περιοχή της μήτρας, ανωμαλίες στην ούρηση, δυσπαρευνία, υπογονιμότητα.

Η διάγνωσή τους γίνεται με έναν ενδελεχή υπέρηχο και η θεραπεία τους είναι το χειρουργείο για ινομυώματα μήτρας, το οποίο μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτό χειρουργείο, είτε με υστερεκτομή είτε με λαπαροσκόπηση με την τελευταία να προτιμάται κυρίως σε άτεκνες ασθενείς. Σε γενικές γραμμές το μέγεθος, ο αριθμός και η θέση τους επηρεάζει και την επιλογή της επέμβασης του γιατρού.

Dr. Παναγιώτης Πολύζος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, https://www.drpolyzos.gr/

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ