Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Επαγρύπνηση για το… τέρας

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων το ρήγμα της Ανατολίας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στο Β. Αιγαίο

Στο πιο ενεργό «τέρας» της Ευρώπης, το φονικό ρήγμα της Ανατολίας, είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Αν και οι Ελληνες σεισμολόγοι που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου εμφανίζονται καθησυχαστικοί, η αγωνία είναι έκδηλη, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις προθέσεις του «τέρατος» του βόρειου Αιγαίου.

«Λίγα 24ωρα μετά τον ισχυρό σεισμό φαίνεται πως έχουμε μια ομαλή εξέλιξη του φαινομένου. Η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη. Εχουν ακολουθήσει και νέες δονήσεις. Παρατηρείται πλούσια σεισμική ακολουθία και την περιμένουμε να ολοκληρωθεί, ώστε να γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Ωστόσο το γεγονός ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν πάνω σε μια από τις προεκτάσεις του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που εισέρχεται στο βόρειο Αιγαίο δεν επιτρέπει να εφησυχάσουμε. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη».

Καθησυχασστικοί

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Χατζηδημητρίου τονίζοντας ότι ο αριθμός των δονήσεων μειώνεται, όπως και το μέγεθός τους, το οποίο είναι από 4 έως 4,5 Ρίχτερ.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας: «Δεν υπάρχει θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας», ενώ ο διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας σημείωσε πως η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη. «Πρόκειται για σεισμό που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βόρειου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες» επισήμανε.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2013, η «Espresso» είχε παρουσιάσει τα στοιχεία της μελέτης του καθηγητή Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ και της ομάδας του για το ρήγμα της Ανατολίας. Ο διακεκριμένος επιστήμονας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το άμεσο μέλλον, καθώς, όπως είχε αποκαλύψει, ένα τμήμα του ενεργού ρήγματος το οποίο εισέρχεται βαθιά στον ελλαδικό χώρο μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σπάσει.

«Το δραστήριο ρήγμα της Ανατολίας εγκυμονεί έναν δυνητικό κίνδυνο για την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Από το 1999, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε με 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ τη γείτονα χώρα, έπεσε σε «χειμερία νάρκη». Η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος σίγησε κατά μήκος του τμήματος του άξονα Βορρά – Ανατολίας που φτάνει έως τα νότια της Κωνσταντινούπολης.

Ρήγμα 30 χλμ.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος μήκους 30 χιλιομέτρων που εκτείνεται σε βάθος μόνο λίγων χιλιομέτρων στο αρχιπέλαγος των Πριγκιποννήσων, φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει σπάσει εδώ και δεκαετίες. Ετσι, εάν χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ.

Εκτός από τον Γερμανό επιστήμονα και Τούρκους συναδέλφους του, την περιοχή μελετούν με προσοχή και οι Ελληνες σεισμολόγοι και γεωλόγοι. Χαρακτηριστικά, ο Ευθύμιος Λέκκας είχε αναφέρει στην «Espresso»: «Από το 1999, οπότε και το ρήγμα έδωσε τον φονικό σεισμό με τους 20.000 νεκρούς, είναι κοινό μυστικό ότι το ρήγμα που δεν έχει σπάσει μπορεί ανά πάσα στιγμή να δώσει έναν μεγάλο σεισμό».

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...