Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

«Έφυγε» ο βασιλιάς της ρετσίνας, Βασίλης Κουρτάκης σε ηλικία 84 ετών (video)

Κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Βασίλης Κουρτάκης, κορυφαία προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, αφήνοντας κενή τη θέση του προέδρου στην επιχείρησή του Ελληνικά Κελλάρια Οίνων.

«Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, πρόεδρός του επί δωδεκαετία και επίτιμος πρόεδρός του» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε τον δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, επιστρέφοντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας, και ανέλαβε την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που, ως «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων», εξελίχθηκε σήμερα στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας.

«Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής μας πραγματικότητας. Εξόπλισε τον σύνδεσμο με οργανωτικές δομές κατά τομείς που έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και ανέδειξαν νέα στελέχη.

Σε συνεχή επικοινωνία με το ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι, απολάμβανε μεγάλη εκτίμηση από τους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού κρασιού» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Ειδική αναφορά γίνεται στη σημαντική συμβολή του Βασίλη Κουρτάκη στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (CEEV), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος.

«Πανεπιστήμιο της Μουριάς»

«Διετέλεσε πρόεδρος της CEEV επί οκταετία και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρός της. Συμμετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ. Ο Βασίλης Κουρτάκης αφιέρωσε στο Ελληνικό Κρασί απεριόριστο χρόνο εργασίας, επικοινωνίας με ανθρώπους του χώρου, και συνεχή ταξίδια στο εσωτερικό και στην Ευρώπη» καταλήγει ο σύνδεσμος.

«Ο κόσμος του κρασιού στην Ελλάδα σήμερα πενθεί» αναφέρει από την πλευρά της η Ενωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής ΕΝΟΑΑ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους του Βασίλη Κουρτάκη.

Σε συνέντευξή του στο παρελθόν ο Βασίλης Κουρτάκης είχε πει για την ιστορία της ρετσίνας:

«Ο γραφικός παππούς Κουρτάκης ήταν ο πρώτος οινολόγος στην Ελλάδα. Το πανεπιστήμιο τότε ήταν στην πλατεία Κάνιγγος, η οποία ήταν γεμάτη από μουριές. Ετσι λοιπόν το πανεπιστήμιο ονομαζόταν το Πανεπιστήμιο της Μουριάς. Ο παππούς Κουρτάκης ονομάστηκε γρήγορα “ο γιατρός των κρασιών”. Για αυτόν τον λόγο έφταναν από πολλά μέρη της Ελλάδας δείγματα για ανάλυση, περίπου 10.000 κάθε χρόνο. Ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε την επιχείρησή του το 1895. Αργότερα, ευκατάστατος πλέον Αθηναίος, έστειλε τον γιο του Δημήτρη στη Γαλλία, στο Κολέγιο Νορμανδίας, κι αμέσως μετά στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν. Η δεύτερη λοιπόν γενιά, ο Δημήτρης Κουρτάκης, προώθησε κι άλλο την επιχείρηση κι έτσι έφτασε η ώρα της τρίτης γενιάς, του Βασίλη Κουρτάκη, εμού δηλαδή. Κατά τη διαδρομή του χρόνου το Κουρτάκης έγινε συνώνυμο της Ρετσίνας χάρη και σε κάποιες καταπληκτικές διαφημίσεις. Ομως όλος ο κόσμος πλέον είχε ταυτίσει τη λέξη Κουρτάκη με τη ρετσίνα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...