Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Αποχαιρετισμός στον Μίκη με απούσα τη Μαργαρώ και τον Βεργή τεθλιμμένο συγγενή

Η κόρη του παγκόσμιου συνθέτη δεν πάτησε το πόδι της στη Μητρόπολη! Την... αντικατέστησε ο τεθλιμμένος συγγενής Βεργής! Σήμερα στα Χανιά το τελευταίο «αντίο»

Την ώρα που χιλιάδες Ελληνες κάθε ηλικίας και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου έκλιναν το γόνυ στον Μίκη Θεοδωράκη, αίσθηση προκάλεσε χθες η απουσία της κόρης του Μαργαρίτας από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου ολοκληρώθηκε το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη!

Αν και ολόκληρη η οικογένεια του μουσουργού, ακόμη και ο πρόεδρος των Ελλήνων Οικολόγων Δημοσθένης Βεργής, κάθονταν δίπλα από το φέρετρο με τη σορό του, ο φωτογραφικός φακός και οι τηλεοπτικές κάμερες δεν εντόπισαν πουθενά τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Οπως ήταν φυσικό, η απουσία της κόρης του οικουμενικού Ελληνα προκάλεσε την εύλογη απορία των παριστάμενων, λόγω και της πρόσφατης διαμάχης για την επιλογή του τόπου ενταφιασμού του Μίκη Θεοδωράκη.

φ4 5369356
Ο ∆ημοσθένης Βεργής στην ίδια σειρά με τον γιο του συνθέτη Γιώργο

Πληροφορίες ανέφεραν αργότερα ότι ο λόγος που δεν παρευρέθηκε στην τελετή αποχαιρετισμού του πατέρα της ήταν γιατί βρισκόταν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την προγραμματισμένη πτήση προς τα Χανιά, όπου θα γίνει σήμερα η κηδεία του σπουδαίου συνθέτη. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο γιατί έπρεπε να φύγει από χθες για τον Γαλατά, αφού, ούτως ή άλλως, η τελετή θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των διαχειριστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη και η ίδια δεν θα έχει συμμετοχή, όπως ορίζει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

φ5 5369700
Αλέκα Παπαρήγα και ∆ημήτρης Κουτσούμπας

φ8 1D8A2493
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η διαδικασία απόδοσης τιμών στον κορυφαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη με το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε στις 14.00 χθες στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. Στη συνέχεια, η σορός μεταφέρθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όπου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η τελετή αποχαιρετισμού του τελευταίου των μεγάλων. Τους επικηδείους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Με σεβασμό και συγκίνηση, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, αποχαιρετώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας» ανέφερε συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε: «Δεν σε αποχαιρετούμε, σύντροφε Μίκη, γιατί εσύ δεν έφυγες. Μέσα στις φλέβες μας είσαι. Θα ‘σαι για πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γιʼ αυτά πολέμησες, θα ‘σαι για πάντα σʼ όλους τους ποταμούς του κόσμου».

φ9 2566 FOFI GENIMATA 08092021
Η Φώφη Γεννηματά

φ6 2553 MPAZIANA TSIPRAS 08092021
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σύζυγό του

Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και Νίκος Βούτσης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κ.ά.

Το «παρών» στη σεμνή τελετή αποχαιρετισμού έδωσαν η εμβληματική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη, με τον σύζυγό της Τηλέμαχο Χυτήρη, ο συγγραφέας του “Ζ” Βασίλης Βασιλικός, ο Γιώργος και η Αννα Νταλάρα, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Λίνα Νικολακοπούλου και πρέσβεις ξένων χωρών. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η άφιξη στη Μητρόπολη Αθηνών του δημοφιλούς Τούρκου συνθέτη και φίλου του Μίκη Θεοδωράκη Ζουλφί Λιβανελί, μαζί με τη Φινλανδή ερμηνεύτρια Αρια Σαγιονμά.

φ7 2392 XITIRIS FARANTOYRI 08092021
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης με τη Μαρία Φαραντούρη

φ10 2468 MARIANA VARDINOGIANI 08092021

Παρά το ψιλόβροχο που έδινε ακόμη πιο πένθιμη νότα, ο κόσμος παρέμεινε στην πλατεία της Μητρόπολης και τους γύρω δρόμους, φωνάζοντας «Αθάνατος». Μετά το τέλος της τελετής, αποχαιρέτησαν τον οικουμενικό Ελληνα, τραγουδώντας «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα»! Η σορός κατευθύνθηκε προς την πύλη Ε7 στο λιμάνι του Πειραιά και, κατόπιν, στην Ε3 για να μπει στο πλοίο «Blue Galaxy» με προορισμό τα Χανιά.

φ3 5369544

Η σορός του συνθέτη που ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης αναμενόταν να φτάσει στο λιμάνι της Σούδας στις 7.30 σήμερα. Με μία ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, επρόκειτο να μεταφερθεί στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα και στις 13:00 στο χωριό του Μίκη Θεοδωράκη, τον Γαλατά. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Η ταφή του μεγάλου μουσουργού θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, στην «αγκαλιά» της κρητικής γης, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...