Η εκδίκηση της ξανθιάς

Ερευνα αποσυνδέει το χρώμα των μαλλιών από τον βαθμό του IQ

Εδώ και δεκαετίες κυκλοφορούν ανέκδοτα για την υποτιθέμενη έλλειψη ευφυΐας τους. Η «εκδίκηση» της ξανθιάς όμως έρχεται μέσα από νέα επιστημονική έρευνα, που τη δικαιώνει και με το παραπάνω. Ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι το χρώμα των μαλλιών ουδεμία σχέση έχει με την ευφυΐα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιου. Συγκεκριμένα η επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό είναι κυριολεκτικά επιδερμική, καθώς εξαρτάται μόλις από ένα «γράμμα» του γενετικού κώδικα. Κάπως έτσι η αλλαγή ενός μεμονωμένου «γράμματος» του DNA μπορεί να μετατρέπει τις μελαχρινές σε ξανθές και το ανάποδο, χωρίς να έχει τον παραμικρό αντίκτυπο στον εγκέφαλο.

Η έρευνα αποδεικνύει ουσιαστικά ότι το χρώμα των μαλλιών είναι ανεξάρτητο από τον δείκτη νοημοσύνης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του χαρακτήρα κάποιου, απορρίπτοντας τον ρηχό ισχυρισμό ότι το ξανθό χρώμα συνδέεται με χαμηλό δείκτη ευφυΐας. «Ο γενετικός μηχανισμός που ελέγχει το ξανθό μαλλί δεν αλλοιώνει τη βιολογία οποιουδήποτε άλλου σημείου του σώματος» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Κίνγκσλεϊ. Το χρώμα των μαλλιών επηρεάζεται από ένα γονίδιο που ονομάζεται Kit Ligant. Στη μελαχρινή του έκδοση η δραστηριότητά του είναι μειωμένη κατά 20%. Το εν λόγω γονίδιο δεν συμβάλλει μόνο στην ανάπτυξη των κυττάρων παραγωγής χρώματος, αλλά επηρεάζει και την συμπεριφορά των βλαστοκυττάρων, των εντερικών νευρώνων και των προπομπών των ωαρίων και του σπέρματος.

Από την ίδια έρευνα προέκυψε επίσης ότι το γονίδιο που επηρεάζει το ξανθό χρώμα μαλλιών δεν έχει σχέση με κάποιο χρώμα ματιών, γεγονός που σημαίνει ότι τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια δεν συνδέονται γενετικά, όπως εκτιμούσαν πολλοί.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ