Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Τρόμος 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι – Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων: «Τα πάντα καταστράφηκαν»

Ακολούθησαν αμέτρητες δονήσεις που συνοδεύονταν από τρομακτικό βουητό!

Συγκλόνισε την Κρήτη και όχι μόνο το χθεσινό φονικό ταρακούνημα του Εγκέλαδου, που άφησε πίσω του έναν νεκρό, 11 τραυματίες και ένα χωριό ισοπεδωμένο. Από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε στις 9.17 το πρωί της Δευτέρας το νότιο Ηράκλειο βρήκε τον θάνατο ο 64χρονος εργολάβος Ιάκωβος Τσαγκαράκης, ο οποίος καταπλακώθηκε όταν κατέρρευσε ο τρούλος της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται έξω από το Αρκαλοχώρι.

  • Από τις
    Εύα Παπαδάτου – Γιώτα Φλώρου

Ο άτυχος πατέρας δύο παιδιών, που είχε γίνει πρόσφατα παππούς, εκτελούσε εργασίες ανακατασκευής στον ναό, ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από παλιότερους σεισμούς!
Μαζί του βρισκόταν και ο γιος του Μιχάλης που τον βοηθούσε, ο οποίος στάθηκε περισσότερο τυχερός, καθώς απεγκλωβίστηκε με κατάγματα, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Ο άτυχος 64χρονος, που καταγόταν από το χωριό Μάρθα Βιάννου αλλά έμενε στις Μεσαμπελιές Ηρακλείου, ανασύρθηκε νεκρός ύστερα από πολύωρη επιχείρηση των πυροσβεστών της 3ης ΕΜΑΚ που έσπευσαν στο σημείο. Ο αδικοχαμένος εργολάβος ήταν αγαπητός στην τοπική κοινωνία και ασχολούνταν με τον αθλητισμό, καθώς στο παρελθόν ήταν ποδοσφαιριστής του Πατούχα και παράγοντας στην ομάδα της Ανω Βιάννου και του Πήγασου Εμπάρου.

Στο μεταξύ, 11 τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και από αυτούς οι τρεις μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου (ο ένας, 55 ετών, είναι πολυτραυματίας και οι άλλοι δύο υπέστησαν κατάγματα). Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του στο χωριό Πατσίδερος, καθώς δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

σελ 6 φ1 σπίτι γκρεμισμένο για βασική

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Αρβης στο νότιο Ηράκλειο, σκόρπισε τον τρόμο και τον πανικό στους κατοίκους του νομού, οι οποίοι ταρακουνήθηκαν πολύ και από το «σμήνος» των μετασεισμικών δονήσεων που συνοδευόταν από μία τρομακτική βοή. Ο πρώτος μετασεισμός σημειώθηκε 10 λεπτά μετά τον κύριο και ήταν έντασης 3,8 βαθμών Ρίχτερ.

Ο δεύτερος έγινε στις 9.36 και ήταν έντασης 2,8 Ρίχτερ, ενώ στις 9.37 ένας ισχυρότερος μετασεισμός έντασης 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή. Ακολούθησαν ακόμη δύο μετασεισμοί, μεγέθους 3,1 Ρίχτερ στις 10.07 και 3,3 Ρίχτερ στις 10.22, στις 10.42 έγινε ένας μικρότερος έντασης 2,8 Ρίχτερ και δύο λεπτά αργότερα ένας ακόμα 3,8 Ρίχτερ. Ο τελευταίος μετασεισμός σημειώθηκε στις 10.46 και ήταν έντασης 4 Ρίχτερ!

Ο Δήμος Μινώα-Πεδιάδας Ηρακλείου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς στην έδρα του, το Αρκαλοχώρι, άντεξαν μόλις δύο από το σύνολο των σπιτιών! Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους και στις πλατείες. Φυσικά, διακόπηκαν τα μαθήματα στα σχολεία, τα οποία εκκενώθηκαν και οι γονείς κλήθηκαν να πάρουν τα παιδιά τους. Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Εφης Κουτεντάκη σήμερα και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστά για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό.

φ3 ετοιμόροπο

Kατολίσθηση

Στο κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν ζημιές, κυρίως σε παλιά πέτρινα κτίρια στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στα χωριά Αρχοντικό, Αγιές Παρασκιές, Μελέσες, Πατσίδερο, Θραψανό, Ρουσσοχώρια, ενώ κατολίσθηση έχει σημειωθεί στον Προφήτη Ηλία.

Οπως είπε στην «Espresso» ο Κώστας Στρατήγης, ένας από τους 450 μόνιμους κατοίκους του χωριού Μελέσες, το οποίο απέχει 20 λεπτά από το Ηράκλειο, το χωριό, που βρίσκεται επτά χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, έχει υποστεί φοβερές ζημιές: «Κτίρια, εκκλησίες, κύριες κατοικίες έχουν καταστραφεί. Στην κεντρική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, στην οποία είχε απαγορευτεί η επισκεψιμότητα για λόγους ασφαλείας μετά τον σεισμό του Ιουλίου, ο τρούλος είναι έτοιμος να πέσει. Οι Ναοί του Αγίου Νικολάου στο κοιμητήριο και του Αγίου Γεωργίου στον κεντρικό δρόμο, καθώς και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στα ανατολικά έχουν πάθει σοβαρότατες ζημιές. Επίσης, γύρω στις 30-40 μόνιμες κατοικίες, οι οποίες μάλιστα είχαν ανακαινιστεί προ εξαετίας, είναι μη κατοικήσιμες».

φ4 κατάστημα

Στο γυμναστήριο

Ο κ. Στρατήγης τόνισε πως το δικό του σπίτι είναι για την ώρα κατοικήσιμο, ωστόσο για τους συγχωριανούς του έχει μεριμνήσει ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Εμμανουήλ Κοκοσάλης, ο οποίος μετέφερε κρεβάτια στο κλειστό γυμναστήριο, μετατρέποντάς το σε κέντρο φιλοξενίας σεισμοπλήκτων. «Οποιος θέλει από τις Μελέσες αλλά και από γειτονικά χωριά μπορεί να έρθει να μείνει» είπε. Εξάλλου, σε συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την Περιφέρεια και τους ξενοδόχους, διατέθηκαν σε πρώτη φάση 90 κλίνες στους σεισμοπλήκτους.

Στην ευρύτερη περιοχή γίνονται περιπολίες από πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...