Μητροπολίτες εξπρές σε μία (μόλις) μέρα

Η Ιερά Σύνοδος καλείται να αναπληρώσει κενές έδρες

ΜΕΣΟΥΝΤΟΣ του θέρους, στις 25 Ιουνίου, θα συγκληθεί υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την πλήρωση των κενών μητροπολιτικών εδρών. Αυτές είναι η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η Μητρόπολη Φωκίδος, η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και η Μητρόπολη Ελασσώνος. Δεν είναι πρώτη φορά που η Ιεραρχία θα εκλέξει τόσους μητροπολίτες σε μία συνεδρίαση, αφού το 1984 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ είχε συγκαλέσει την Ιεραρχία, η οποία εξέλεξε έξι μητροπολίτες! Αρκετά είναι τα ονόματα των αρχιμανδριτών που ακούγονται για τις τέσσερις χηρεύουσες μητροπόλεις, ενώ επίσης ακούγονται και ονόματα δύο ιεραρχών (ο ένας με μεταθετό).

Η ιστορική Μητρόπολη Ιωαννίνων χήρεψε μετά την εκδημία του 84χρονου Θεόκλητου, τον περασμένο Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε προηγηθεί η παραίτηση του μητροπολίτη Φωκίδος κ. Αθηναγόρα, λίγο προτού τον επισκεφθεί επιτροπή που θα τον εξέταζε αν είναι ικανός να διοικεί. Η συγκεκριμένη μητρόπολη είναι από τις φτωχότερες οικονομικά μητροπόλεις. Τον Μάιο εξεδήμησε ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, σε ηλικία 61 ετών. Προχθές η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την παύση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλου και την κήρυξη της μητροπόλεως εν χηρεία. Ο 74χρονος μητροπολίτης έχει πρόβλημα υγείας, το οποίο όμως -σύμφωνα με συνεργάτες του- δεν τον εμποδίζει στην άσκηση των διοικητικών καθηκόντων του. Με την περίπτωση του μητροπολίτη Κυρίλλου υπάρχει νομικό πρόβλημα.

Με υπόμνημα που κατέθεσε στη Δ.Ι.Σ. διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του Νικόλαου Καλλιούρη (σύμφωνα με την ιστοσελίδα dogma.gr), ο κ. Κύριλλος θέτει θέμα συνταγματικότητας της διαδικασίας προαναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Οπως υποστηρίζει ο κ. Κύριλλος, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι αντισυνταγματική, αφού σε αυτή συμμετείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενάντια στα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα (άρθρο 89 παρ. 3, όπως προέκυψε από τη Ζ΄ Αναθεωρητική Βουλή το 2001) που απαγορεύει την ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς. Το πιθανότερο λοιπόν είναι στις 25 Ιουνίου να μη συμπεριλαμβάνεται η Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος στις υπό πλήρωση μητροπόλεις έως ότου υπάρξει δικαστική απόφαση.

Κώστας Ζαφειρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ