Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

«Καβάτζα» κλίνες ΜΕΘ μόνο για τους VIPs

Καταγγελία σοκ από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και τον γ.γ. της ΟΕΝΓΕ! Ο απλός κόσμος πεθαίνει περιμένοντας να διασωληνωθεί και στα δημόσια νοσοκομεία κρατούνται κρεβάτια για... μεγαλόσχημους

Λαός και Κολωνάκι στη ζωή, λαός και Κολωνάκι και στις ΜΕΘ; Αυτό το ερώτημα πλανάται μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου και του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνου Παπανικολάου ότι, εν μέσω του σφοδρότερου κύματος της πανδημίας, που ο απλός κόσμος πεθαίνει περιμένοντας να διασωληνωθεί, στα δημόσια νοσοκομεία κρατούνται κλίνες ΜΕΘ «καβάτζα» για… μεγαλόσχημους και VIPs!

Oσα κατήγγειλαν οι δύο υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος προκαλούν μούδιασμα, σοκ, και οργή. Ποιος, άραγε, είναι αυτός που επιλέγει ποιος έχει δικαίωμα να διασωληνωθεί και ποιος όχι; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να σηκώνει ένα τηλέφωνο και να πει ποιος ασθενής χρειάζεται ΜΕΘ; Και, εν τέλει, ποιος είναι αυτός που λειτουργεί ως επίγειος θεός και μπορεί να αποφασίσει ότι ένας ασθενής χωρίς «δόντι» θα πεθάνει, επειδή ο γνωστός παρουσιαστής, ο αρχιερέας ή ο πολιτικός πρέπει να έχουν δεδομένη μια θέση σε ΜΕΘ για ώρα ανάγκης;

Η «Espresso» ερεύνησε τις καταγγελίες και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, προέκυψε ότι η πλειονότητα των… VIP ΜΕΘ, που κατήγγειλαν οι υγειονομικοί πως φυλάσσονται για χάρη ισχυρών και πλουσίων, βρίσκονται στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και «Σωτηρία».

Δηλαδή, στο νοσοκομειακό ίδρυμα όπου εργάζεται η σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρόεδρος της Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου και στο νοσοκομείο όπου υπεύθυνη για τις κλίνες ΜΕΘ ήταν η Μίνα Γκάγκα, έως τη στιγμή που ανέλαβε χαρτοφυλάκιο υπουργού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας αποκαλύφθηκαν και όσα τραγικά συμβαίνουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου οι… VIP ασθενείς έχουν πρωτοφανείς και παράλογες απαιτήσεις από το υγειονομικό προσωπικό. Εξίσου προβληματικά, όμως, είναι τα πράγματα και στον Ευαγγελισμό που, όπως μας ανέφεραν, έχει γίνει το κέντρο των VIP ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, όπου λαμβάνουν φροντίδα άκρως δυσανάλογη σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Περίπου 36 ώρες μετά τις καταγγελίες του κ. Παπανικολάου και του κ. Γιαννάκου, είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δεν έχει επέμβει ο εισαγγελέας. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για σκληρή επιλογή ασθενών με βάση το όνομά τους και για κλίνες οι οποίες παραμένουν άδειες, την ώρα που οι απλοί «ανώνυμοι» ασθενείς πεθαίνουν πάνω σε ράντσα στους διαδρόμους! Και όμως, ακόμα και αυτή την ώρα, η Δικαιοσύνη κάνει πως δεν ακούει, επιβεβαιώνοντας πως «πέρα από τυφλή είναι μάλλον και… κωφή»!

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης υπήρχαν αντίστοιχες καταγγελίες, θα συνέβαιναν δύο τινά: ή οι δύο υγειονομικοί θα κατηγορούνταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων και θα έρχονταν αντιμέτωποι με τον νόμο ή η κυβέρνηση θα παραιτείτο υπό το βάρος του ηθικού ξεπεσμού και των ποινικών κυρώσεων που θα υφίστατο. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, όμως, η Δικαιοσύνη θα είχε ήδη επέμβει…

Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τις πρωτοφανείς καταγγελίες των Παπανικολάου και Γιαννάκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν τις διέψευσε και αρκέστηκε να πει:

«Αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν, χωρίς αμφιβολία».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας διέψευδε με ένα λιτό δελτίο Τύπου την ύπαρξη VIP ΜΕΘ, μιλώντας γενικά και αόριστα για fake news, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε:

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάσει ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς που προσβάλλουν».

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Υγείας φανερώνει πως το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται σε κατάσταση πανικού μετά τις καταγγελίες των ηγεσιών νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την ύπαρξη δεκάδων άδειων κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να εξυπηρετούνται «σημαντικά» πρόσωπα.

Στην αντεπίθεση η ΠΟΕΔΗΝ

Οι κυβερνητικές διαψεύσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία επανήλθε νωρίς χθες το απόγευμα αναφέροντας σε ανακοίνωσή της: «Αφού η ΠΟΕΔΗΝ έχει άδικο, με ποια κριτήρια έβαλαν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του “Σωτηρία” τον μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά και γνωστό δημοσιογράφο αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα είναι και μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με τόσους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα; Να μας απαντήσει πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στη λίστα αναμονής…».

Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, 600 ασθενείς βρίσκονται στις ΜΕΘ, το σύνολο των διασωληνωμένων είναι 714 και θα έπρεπε όλα τα κρεβάτια να είναι γεμάτα, όμως έχουμε 647 γεμάτα και 47 κενά κρεβάτια!
«Εάν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Πλεύρης, θα έβρισκε κρεβάτι ο 58χρονος από το Αγρίνιο που περίμενε πάνω από πέντε ημέρες και όχι ο μητροπολίτης μέσα σε τρεις ώρες…» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Γιαννάκος.

Τις καταγγελίες κλήθηκε να σχολιάσει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «τα ερωτήματα τίθενται για τον μητροπολίτη» και υπογράμμισε ότι ο τρόπος διαχείρισης ήταν «τουλάχιστον απαράδεκτος», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να παραβιάζεται η σειρά».

«Πολύ ατυχής ο χειρισμός και ευλόγως δημιούργησε αυτά τα ερωτήματα. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να απαντήσει. Το συμβάν δημιούργησε θέματα που πρέπει να απαντηθούν» πρόσθεσε και επισήμανε ότι στον Ευαγγελισμό δεν υπάρχει κενή κλίνη.

Οι καταγγελίες Γιαννάκου και Παπανικολάου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Όταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς. Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Την ίδια ώρα, την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα ζητάει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, προσθέτοντας:

«Τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Υγείας να δώσουν εξηγήσεις και για τις VIP ΜΕΘ, αλλά και για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται ή διασωληνώνονται έξω από τις ΜΕΘ». Αργά χθες το απόγευμα, το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη κατέθεσε και ερώτηση στον Θάνο Πλεύρη για την κατάσταση των ΜΕΘ και τις τραγικές ελλείψεις που καταγγέλλεται ότι έχουν.

Αμείλικτα ερωτήματα

Το αν πράγματι υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για VIP πρόσωπα είναι ένα θέμα που οφείλει να διερευνήσει ο εισαγγελέας. Και αυτό διότι η Ελλάδα θρηνεί πάνω από 18.500 ψυχές, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου χάνονται σε καθημερινή βάση 80-100 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων περιμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ.

Ζήτημα ηθικής

Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ζήτημα ηθικής τάξης, αλλά και δικαιοσύνης έναντι όλων αυτών των ανθρώπων.

Η εφημερίδα ανέδειξε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει. Οι καταγγελίες των Γιαννάκου και Παπανικολάου είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος πως δεν υπάρχει διάσημος, γνωστός ή πλούσιος ασθενής ο οποίος να χρειάστηκε ΜΕΘ και να μην τη βρήκε…

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...