Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Εισαγγελέας για τις VIP καβάτζες στις εντατικές

Παρέμβαση εισαγγελέα για την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ότι«καβατζώνουν» κρεβάτια για μεγαλόσχημους

Με καθυστέρηση 24 ωρών είχαμε παρέμβαση εισαγγελέα, μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι καταγγελίες του Μιχάλη Γιαννάκου για την ύπαρξη VIP ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέβασε χθες στα ύψη τους τόνους, καταθέτοντας αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του κ. Γιαννάκου στον Αρειο Πάγο, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση, υποβάλλοντας και αυτή αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο. Πλέον, το κλίμα μυρίζει μπαρούτι, και μοιάζει αναπόφευκτη η μετωπική σύγκρουση υγειονομικών και κυβέρνησης, με φόντο τις διασωληνώσεις ασθενών.

Οι καταγγελίες της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για την ύπαρξη «VIP κλινών ΜΕΘ» έφτασαν στη Δικαιοσύνη το πρωί της Πέμπτης. Η εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου είναι να διερευνηθούν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για όσους τυχόν εμπλέκονται στον αποκλεισμό ασθενών που σήμερα χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ από κλίνες που είναι διαθέσιμες.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθετε αναφορά αξιόποινων πράξεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και κατά παντός υπευθύνου, κατηγορώντας τον πως διακινεί «ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».

«Πλέον, όσοι διακινούν τις ψευδείς ειδήσεις θα κληθούν να λογοδοτήσουν, καθώς προκλητικά συκοφαντούν ιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΚΑΒ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η οξεία αντίδραση του Θάνου Πλεύρη φαίνεται πως έκανε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αλλάξει προσέγγιση και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη «σκληρή» γραμμή του υπουργού Υγείας. «Οι ΜΕΘ είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο με ιατρικά κριτήρια, είναι αδιανόητος κάθε διαχωρισμός των ασθενών που έχουν ανάγκη για είσοδο σε κλίνες ΜΕΘ. Ιατρικά, αποκλειστικά και μόνο, είναι τα κριτήρια. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι αβάσιμος» ανέφερε ο κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Στις αλλεπάλληλες κυβερνητικές επιθέσεις, η ΠΟΕΔΗΝ απάντησε νωρίς το μεσημέρι με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, την οποία προανήγγειλε μέσω μιας σκληρής ανακοίνωσης, επί της ουσίας χωρίς να κάνει βήμα πίσω απ’ όσα κατήγγειλε ο Μιχάλης Γιαννάκος. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε γνωστό πως συντάσσει με τη νομική της σύμβουλο αναφορά, την οποία θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

«Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορονοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού, προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ. Ζητάμε να διερευνηθεί από την Εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγοντας να διερωτάται: «Για ποιον λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;»

Οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ έχουν προκαλέσει και έναν «μίνι εμφύλιο» ανάμεσα στους υγειονομικούς. Κατά τη διάρκεια χθεσινής του τηλεοπτικής συνέντευξης, ο κ. Γιαννάκος συγκρούστηκε με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης.

Ειδικότερα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Γιαννάκος επανέφερε την καταγγελία, λέγοντας πως το υπουργείο Υγείας εμφανίζει διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ, την ώρα που υπάρχει μακρά λίστα ασθενών που περιμένουν για μία κλίνη. Μάλιστα, είπε πως «υπάρχουν τρύπες στο σύστημα. Οι επώνυμοι δεν περιμένουν όπως οι κοινοί θνητοί», κάνοντας αναφορά στον μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο οποίος βρήκε ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό μέσα σε λίγες ώρες, την ώρα που ένας 58χρονος ασθενής στο ίδιο νοσοκομείο φέρεται ότι περίμενε ημέρες.

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για συκοφαντίες και υποστήριξε πως δεν υπάρχουν καταγγελίες στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς σχετικά με κενές κλίνες ΜΕΘ και VIP ασθενείς.

«Δεν υπάρχει κανένας συνάδελφός μου που να υπάρχει κενό κρεβάτι και να μη μεταφέρει άρρωστο» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόσθεσε: «Όταν έρχεται στο κρεβάτι στα νοσοκομεία οποιοσδήποτε ασθενής, είναι το ίδιο. Η διακίνηση των ασθενών μεταξύ των διασωληνωμένων στα τμήματα και τις ΜΕΘ γίνεται ως εξής: οι γιατροί παίρνουν τις λίστες από το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΙ και σε άμεση επικοινωνία μαζί μας συνεννοούμαστε για τη μετακίνηση των ασθενών».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...