Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Πρεμιέρα με τα κορίτσια του στο πλευρό του

Επίσημη πρεμιέρα έκανε η παράσταση «Ο Θάνατος του εμποράκου»...

Don Leon: Τράπερ βομβιστής ΑΤΜ τραπεζών

Μόλις λίγους μήνες άντεξε μακριά από την παρανομία ο...

Αυτός ο πρωταγωνιστής κάνει είσοδο στο «Προξενιό της Ιουλίας» 

Ο γνωστός ηθοποιός ετοιμάζεται να κάνει είσοδο στη σειρά...

Κουτσελίνη VS Συνατσάκη: «Να πάμε σε πλαστικό χειρουργό για να δούμε ποια...

Η Ζήνα Κουτσελίνη «ξαναχτύπησε» με νέες δηλώσεις κατά της...

Η χώρα μπαίνει στην τροχιά της παραλλαγής Όμικρον παντελώς απροετοίμαστη

Τα δεδομένα που οδηγούν 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή σε άλλη μια τραγωδία

Τα κρούσματα εκτινάχθηκαν ξεπερνώντας τα 21.000, η κυβέρνηση μέσω του Θάνου Πλεύρη ανακοίνωσε πως επανεξετάζει τον χρόνο της εφαρμογής των νέων μέτρων, οι επιστήμονες που επανεμφανίστηκαν προειδοποιούν πως τα self και rapid tests δεν εντοπίζουν τη νέα παραλλαγή, τα νοσοκομεία παραμένουν στο κόκκινο» και ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται με ωμό τρόπο πως το «τελευταίο μίλι» του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ένα… τουριστικό τρικ!

Αν η πανδημία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 20.500 ανθρώπους, δεν ήταν μια ανθρώπινη τραγωδία, τότε θα έμοιαζε με χιλιοπαιγμένη «μαύρη» κωμωδία, στην οποία απλώς αλλάζουν οι πρωταγωνιστές: πρώτα έρχονται οι διαβεβαιώσεις πως όλα είναι προετοιμασμένα, μετά τα καθησυχαστικά μηνύματα, ύστερα ο πανικός και έπειτα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, που στόχο έχουν το… καλό μας! Στο τέλος, τον «λογαριασμό» πληρώνει, όπως πάντα, ο λαός, παρακολουθώντας τούς κυβερνώντες να κομπάζουν για τη… σωτηρία που του προσέφεραν.

Συνταγή αποτυχίας

Δυστυχώς, η χώρα μπαίνει στην τροχιά της παραλλαγής Όμικρον παντελώς απροετοίμαστη. Τα δεδομένα που έχουμε συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως έχουμε την τέλεια συνταγή για την απόλυτη… αποτυχία! Η μόνη μας ελπίδα πλέον είναι να έχει η νέα παραλλαγή μηδενική νοσηρότητα και θνησιμότητα, κάτι που -όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες- θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα θα ζήσει μια νέα σύγχρονη τραγωδία. Ας πάρουμε ένα ένα τα δεδομένα:

■ Εν αντιθέσει με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα μπαίνει στο νέο κύμα της πανδημίας με τα δημόσια νοσοκομεία στο όριο της λειτουργικής κατάρρευσης. Οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα που ξεπερνά το 98%, ενώ 144 ασθενείς βρίσκονταν χθες στις λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Την ίδια ώρα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η πρωτοβάθμια φροντίδα υπάρχει μόνο στα… λόγια των κυβερνώντων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων συνοδευτεί με μια νοσηρότητα της τάξης του 25%, τότε πραγματικά θα μιλάμε για απόλυτη κατάρρευση των νοσοκομείων, τα οποία θα αδυνατούν να προσφέρουν στον πληθυσμό ακόμη και τα στοιχειώδη.

■ Χάος επικρατεί στο κομμάτι του εντοπισμού των κρουσμάτων. Υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάστηκε να κάνουν μοριακό τεστ για να βρουν ότι ήταν θετικοί στον κορονοϊό, καθώς τα self και τα rapid tests δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που ο μοριακός έλεγχος κοστίζει ακόμα 60 ευρώ όταν ο βασικός μισθός είναι 650, αυτό σημαίνει πως η επιδημιολογική επιτήρηση έχει πάει… περίπατο και η διασπορά του ιού στην κοινότητα δεν θα μπορεί ούτε να εντοπιστεί ούτε να περιοριστεί.

■ Η χώρα μπαίνει στο νέο κύμα της πανδημίας με μια κυβέρνηση πλήρως απαξιωμένη και παντελώς αναξιόπιστη. Η διορατικότητα του επιτελικού κράτους θα μπορούσε να συγκριθεί μονάχα με αυτή ενός… 5χρονου παιδιού και αυτό δεν είναι λεκτική υπερβολή, αλλά αποτύπωση της πραγματικότητας. Το κράτος δεν έχει καν τη στοιχειώδη εικόνα για το τι συμβαίνει με τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να πανικοβάλλεται και να κάνει διαρκώς μπρος πίσω με τα μέτρα. Την ίδια ώρα, ο Αδωνις Γεωργιάδης «καρφώνει» δημόσια τον πρωθυπουργό για το περιβόητο «τελευταίο μίλι», αποκαλύπτοντας πως ήταν ένα κόλπο για να προσελκύσει τους τουρίστες! Δηλαδή, ο υπουργός Ανάπτυξης αποκαλύπτει ουσιαστικά πως μας κυβερνά ένας επικίνδυνος ψεύτης, ο οποίος «έπαιξε» με τη δημόσια υγεία για χάρη του τουρισμού! Βέβαια, κανείς εισαγγελέας δεν το άκουσε…

■ Από αυτή την εξίσωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η περίφημη επιτροπή των ειδικών.

Εδώ και καιρό, οι επιστήμονες θα έπρεπε να απαιτήσουν με τελεσιγραφικούς όρους την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, τη λήψη μέτρων στα μέσα μεταφοράς, την επιστροφή της τηλεργασίας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι εργασιακοί χώροι και να βάλουν τέλος στο εγκληματικό πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν κάνει τίποτα από όλα αυτά, μπαίνοντας έτσι στο κάδρο της αναξιοπιστίας μαζί με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για να αποφύγουμε την καταστροφή, η κυβέρνηση οφείλει να θεσμοθετήσει άμεσα τη δωρεάν χορήγηση των μοριακών ελέγχων στον λαό. Το μέτρο αυτό δεν είναι «σοβιετικό», αλλά απολύτως ρεαλιστικό και γι’ αυτό εφαρμόζεται σήμερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Στην Αγγλία, αν ένα μέλος οικογένειας βγει θετικό σε rapid test, τότε όλη η οικογένεια δικαιούται δωρεάν μοριακό έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και στην Ολλανδία όπου αν έρθει κάποιος σε επαφή με κρούσμα, τότε δικαιούται δωρεάν μοριακό έλεγχο όλη η οικογένειά του.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Ιρλανδία, τη Δανία, την Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Τσεχία και την Ισλανδία, όπου όλοι οι πολίτες δικαιούνται δωρεάν μοριακό έλεγχο. Η Ελλάδα θυμίζει τη Γαλλία του 18ου αιώνα και οι ένοικοι του Μαξίμου συμπεριφέρονται ως… Λουδοβίκος και Μαρία Αντουανέτα! Μοιραία, λοιπόν, οι Ελληνες δεν μπορούν παρά να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να αναζητούν άσκοπα το… παντεσπάνι!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Cine Δέσποινα: Επιστολές… αγάπης και φωτογραφίες των σταρ της εποχής με την «κυρα-Γιώργαινα»

Εχοντας περάσει έξι ημέρες από την ταφή της Δέσποινας...

Γιάννης Στάνκογλου – Σίσσυ Χρηστίδου: Το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ

Ο Γιάννης Στάνκογλου «χαμογελάει και πάλι» στην προσωπική ζωή...

«Μετακομίζει» σε νέο κανάλι ο «Έρωτας φυγάς;»

Τελικά, ρίχνει οριστικά και αμετάκλητα αυλαία στις αρχές Φεβρουαρίου...

Καταγγελία της Μαρίας Αλεξάνδρου για ομαδικό βιασμό από τρεις Αλβανούς έναν μήνα

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην...

Βαλέρια Κουρούπη: Δείτε με ποιον νεαρό ηθοποιό είναι ζευγάρι

Η Βαλέρια Κουρούπη μετά τον χωρισμό της από τον...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για τη Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣΕρευνήστε τις εξαρτήσεις που γίνονται ανασταλτικές και κάντε κάτι...

Αποκάλυψη Λιάγκα για Στάνκογλου: «Τη σχέση αυτή τη ξέρουμε εδώ και καιρό»

Ο Γιώργος Λιάγκας μετά την αποκάλυψη της Σταματίνας Τσιμτσιλή...

Η Πέγκυ Ζήνα εντελώς αγνώριστη όταν έπαιζε σε επιθεωρήσεις μερικά χρόνια πριν

Κι όμως είναι η Πέγκυ Ζήνα η όμορφη δεσποινίδα...