Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Mε Μαντόνα και Hollywood στο… δικαστήριο για το σκάνδαλο της...

Με αναφορές στο Hollywood αλλά και στη βασίλισσα της...

«Σασμός»: Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Σάντρα δείχνει...

Βασίλης Σίμος: Ο πρώην Survivor και πανελίστας του Φουρθιώτη είναι ο πολιτικός...

Επιασε λαβράκι ο Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετώντας τον 33χρονο πρόεδρο...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου...

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Σε ισχύ από σήμερα (τελικά) τα νέα μέτρα – Στοπ σε μουσική και όρθιους στους χώρους διασκέδασης

«Έσκασε» μίνι lockdown!

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη συνιστούν a priori ωμή ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας. Οταν ο υπουργός Υγείας αναγκάζεται να αναθεωρεί κάθε 24 ώρες το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάνοντας… μπαλάκι τα μέτρα, τότε καταλαβαίνει οποιοσδήποτε ότι στη χειρότερη φάση του κορονοϊού έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που στερείται διορατικότητας και αδυνατεί να εφαρμόσει ουσιαστικό σχέδιο απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Στην πραγματικότητα, η εκτόξευση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε παράλυση το Μαξίμου, με αποτέλεσμα όλο το επιτελικό κράτος να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Οσο και αν οι κυβερνώντες επιχειρούν να μας πείσουν πως αυτή η εξέλιξη της πανδημίας ήταν απρόβλεπτη, οι μαρτυρίες των ειδικών, που έκρουαν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου, τους διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι βαριά εκτεθειμένοι για την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ήταν η αλαζονεία της εξουσίας που δεν άφηνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δει κατάματα την πραγματικότητα; Ηταν το επικοινωνιακό αφήγημα περί «τέλους της πανδημίας», που απέτρεπε τους κυβερνώντες από το να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, ή απλά ήταν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές, που έκαναν την κυβέρνηση να βλέπει ως παρατηρητής την κατάσταση να φεύγει εκτός ελέγχου;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά τι ήταν αυτό που έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μείνει άπρακτος μπροστά στην προδιαγεγραμμένη επιδείνωση της πανδημίας… Ισως, βέβαια, η απάντηση να μοιάζει ήσσονος σημασίας τη δεδομένη στιγμή, κι αυτό διότι τον «λογαριασμό» από την… ανεμελιά του πρωθυπουργού θα τον πληρώσει ξανά ο λαός, του οποίου τα άγχη, τις ανησυχίες και τις αγωνίες αυτή η κυβέρνηση είναι πλέον ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να αφουγκραστεί.

Στην πραγματικότητα, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός νέου μίνι lockdown, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας.

Τα νέα μέτρα, που τέθηκαν από σήμερα το πρωί σε εφαρμογή, στην πραγματικότητα είναι ένα μίνι lockdown για την εστίαση, αλλά περιλαμβάνουν και οριζόντιους περιορισμούς στην κίνηση για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ειδικότερα, από σήμερα στις 6 το πρωί τέθηκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

 Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24.00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα. Ως εξαίρεση, ειδικά για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, θα μείνουν οι χώροι ανοιχτοί έως τις 2 το πρωί.

 Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, ενώ θα απαγορεύεται η μουσική.

 Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλής μάσκας σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στους εργαζομένους στην εστίαση.

 Σύσταση για διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

 Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

 Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.

 Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.Εν όψει της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν καθίσουν στα γιορτινά τραπέζια, ενώ συνέστησε σε όσους έχουν το παραμικρό σύμπτωμα ή έχουν εκτεθεί σε μεγάλο συνωστισμό να συμπεριφέρονται σαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση που θα έχει τα χαρακτηριστικά πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της νυχτερινής διασκέδασης σε άλλους χώρους. Είναι απορίας άξιον αν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας είχαν την έγκριση των επιστημόνων. Είναι να απορεί κανείς πώς γίνεται, με 60.000 κρούσματα μέσα σε τρεις ημέρες, η επιτροπή να άναψε το πράσινο φως ώστε τα μαγαζιά να κλείνουν από σήμερα τα μεσάνυχτα, αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να μείνουν ανοιχτά ως τις 2!

Rapid tests

Την ίδια ώρα, είναι εξοργιστικό ότι οι επιστήμονες δέχθηκαν να τελειώσει η χθεσινή συνεδρίαση χωρίς να αξιώσουν από την κυβέρνηση τη δωρεάν διάθεση μοριακών τεστ τουλάχιστον στους ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Η εξέλιξη είναι πραγματικά ντροπιαστική για τους επιστήμονες, δεδομένου ότι τα rapid tests δεν μπορούν να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή.

Όπως ντροπιαστικό είναι το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έθεσαν με ευθύ τρόπο το ζήτημα της άμεσης ενίσχυσης του ΕΣΥ ή, έστω, της ένταξης του ιδιωτικού τομέα στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης έκανε για άλλη μια φορά έκκληση για μαζικό εμβολιασμό και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί περαιτέρω η υποχρεωτικότητα.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα το επανεκτιμήσει, όπως και τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ήδη πάνω από το 75% των πολιτών που δικαιούνται την τρίτη δόση την έχει κάνει ή προγραμματίσει. Συνέστησε, ακόμη, να σταματήσουν οι ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν τη μετάλλαξη Ομικρον.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...