Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εν μέσω πυρών, λίγοι τυχεροί εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη

«Απόδραση» τρόμου για 82 Έλληνες

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ (όταν και τυπωνόταν η «Espresso») η επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του γενικού προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών, αφήνοντας όμως πίσω αρκετούς ομογενείς που ήθελαν να ακολουθήσουν, αλλά δεν είχαν ιδιόκτητα μέσα.

Διαβάστε επίσης: Αναχωρεί από τη Ζαπορίζια η ελληνική αυτοκινητοπομπή – Πώς θα κινηθεί

16460455847265

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι – «Πούτιν πήγαινε να σώσεις τους δικούς σου Ρωσόφωνους»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πομπή των 21 αυτοκινήτων με τους 82 Ελληνες πολίτες, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και οπερατέρ, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αναχώρησε οδικώς στις 11 χθες το πρωί από την πολιορκημένη Μαριούπολη. Στόχος, να διασχίσουν την εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν σώοι στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

Polemos oukrania

Πάντως, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από άλλους Ελληνες ομογενείς, οι οποίοι φέρονται ότι ήθελαν να συμμετέχουν κι αυτοί στο κομβόι, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχος σχεδιασμός και δεν είχε προβλεφθεί από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών επάρκεια μέσων προκειμένου να μπορέσουν όλοι όσοι ήθελαν να ακολουθήσουν, παρά τις μεγαλοστομίες της ελληνικής πλευράς για τη συμπαράσταση στους ομογενείς μας.1645533989 Istok Ukrajine 1200x800 1

Οι μόλις 82 Ελληνες έφτασαν -έπειτα από πλήθος αλλαγών δρομολογίου, αλλά και επίθεση με πυρά- αρχικά στην πόλη Ζαπορίζια, σε απόσταση 230 χλμ., θα συνεχίσουν προς την πόλη Ντνίπρο και από εκεί, κρίνοντας εκ νέου τα δεδομένα, θα ακολουθήσουν διαδρομή η οποία θα τους οδηγήσει στα σύνορα με τη Μολδαβία. Τελικός προορισμός η Ελλάδα, μέσω Ρουμανίας. Τους Ελληνες συνοδεύει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο οποίος σκοπεύει αμέσως μετά να επιστρέψει πάλι στη Μαριούπολη και στα καθήκοντά του, ενώ ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

9b90107d 2bf7 48a3 ba1d 9e9814946db6 AFP AFP 323Y824

Στις 12.10 το μεσημέρι το κομβόι των Ελλήνων πέρασε τον 1ο σταθμό ελέγχου, στα όρια της πόλης της Μαριούπολης. Σχεδόν δύο ώρες μετά έφτασε στον 2ο σταθμό ελέγχου. Η επικοινωνία γινόταν μόνο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου για λόγους ασφαλείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαδρομής, με τα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Και αυτό, εν μέσω διαφόρων φημών που κυκλοφορούσαν οι Ουκρανοί, ότι μπορεί ο ρωσικός στρατός να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη, ώστε να κατηγορήσουν τους Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή. Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον αποσπασμένο στο γενικό προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρέσβη της Ουκρανίας Sergii Shutenko. Ο πρέσβης ενημέρωσε την Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Ελλήνων της Μαριούπολης και την επιχείρηση εκκένωσης του ελληνικού γενικού προξενείου και την ευχαρίστησε για την πλήρη και απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη χώρα του.

Η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην Ουκρανία. Σήμερα, εξάλλου, ενημερώνει τη Βουλή εκτάκτως ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης για τους Ελληνες ομογενείς στην Ουκρανία.

Ομογενείς από τη ζώνη του πυρός: Εδώ κυριαρχούν ο φόβος και η τρομοκρατία

Τις δύσκολες στιγμές που ζουν στην Ουκρανία περιγράφουν οι Eλληνες που παραμένουν στη χώρα, η οποία από την περασμένη Πέμπτη υφίσταται την ανελέητη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Ο φόβος είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στη ζωή της πρόεδρου της ελληνικής κοινότητας στο Χάρκοβο Κατερίνας Σεβτσένκο.

«Βγήκα σήμερα, πήγα σούπερ μάρκετ, ήταν ανοιχτό, βρήκα και ψωμί και έτρεχα μετά να έρθω σπίτι, γιατί φοβάμαι μη μου έρθει καμιά βόμβα από πάνω. Ακούμε συνέχεια βόμβες, εκρήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.6219fbcb101faf0019294e31

Oπως είπε, την Τρίτη χτυπήθηκαν κυβερνητικοί στόχοι οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά στο σπίτι της. «Χτύπησαν το διοικητήριο της περιφέρειας και σήμερα το κτίριο της υπηρεσίας ασφαλείας. Αυτά είναι δίπλα δίπλα τα κτίρια. Δεν είναι πολύ μακριά από το σπίτι μου». Η κυρία Σεβτσένκο πρόσθεσε πως έχει αρχίσει να μαθαίνει τους ήχους των βομβαρδιστικών αεροπλάνων.

«Eμαθα και νέους ήχους από τα αεροπλάνα που έρχονται από πάνω μας. Αφού περνούν, μετά ακούμε το μπαμ». Η ομογενής μίλησε και για τον γολγοθά που περνούν όσοι θέλουν να φύγουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου. «Βρήκα στον δρόμο ένα ζευγάρι και με ρωτούσε πώς να πάνε στον σταθμό των τρένων. Με τα πόδια είναι μιάμιση ώρα. Ξέρω μια οικογένεια που την πρώτη μέρα πήγαν τα παιδιά τους στο μετρό, μετά εκείνοι ήρθαν να μαζέψουν ό,τι χρήματα είχαν, πήγαν και εκείνοι στο μετρό, στο καταφύγιο και μετά έφυγαν στον Δνείπερο που είναι καλύτερα από εδώ».image

Στην εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στη Χερσώνα αναφέρθηκε ο Παντελής Αλεξόπουλος, που μένει εκεί. «Από χθες το πρωί (Τρίτη) υπάρχουν προβλήματα. Πολιορκούσαν τη Χερσώνα επί τρεις μέρες. Έχει μπει πεζικό από ρωσικά στρατεύματα από χθες το βράδυ, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Βρίσκομαι στο υπόγειο του σπιτιού μου, μένω σε ένα χωριό επτά οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Κατοχή ακόμη δεν υπάρχει, όμως οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ανοίξει τα καταστήματα και ψάχνουν για τροφή, δεν έχουν φαγητό». Για τη νέα καθημερινότητά του, στην οποία κυριαρχούν ο φόβος και η ανασφάλεια, μίλησε ο Κωνσταντίνος Πανταζής, ο οποίος μένει στο Κίεβο.

b9f5096786cb4d77abda64292c61d0a3

«Το βράδυ το βγάλαμε στο υπόγειο. Έχουμε ρεύμα, νερό, κινητή τηλεφωνία αλλά και τροφή, προς το παρόν. Είμαι ασφαλής; Δεν είμαι ασφαλής. Κάτι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Κυριαρχούν ο φόβος και η τρομοκρατία, αυτό είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί. Κοιμάμαι, αλλά έχω χάσει τις μέρες, δεν ξέρω τι μέρα είναι» είπε.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...