Το… μπαλάκι στο Α’ Θερινό

Αντιδράσεις από την απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής για το δημοψήφισμα

Το «μπαλάκι» στους 100 βουλευτές που αποτελούν το Α’ Θερινό Τμήμα αποφάσισε να πετάξει η πλειοψηφία της Διάσκεψης των προέδρων (στην οποία παρά τα όσα έλεγε τις τελευταίες ημέρες έκανε εντυπωσιακή κυβίστηση ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεχνώντας τα περί Ολομέλειας) προκειμένου να αποφασίσουν αν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα μπορούν να αθροιστούν σε μια παραδεκτή κατά το Σύνταγμα πρόταση.

Σήμερα το πρωί όσοι βουλευτές βρεθούν στην αίθουσα (μια και ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε αποχή, όπως και το ΚΚΕ και οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. θα αποσύρει την πρότασή της αν συναθροιστούν οι ψήφοι της με της Χ.Α.) θα κληθούν να αποφασίσουν αν:
– Μπορούν να αθροιστούν τουλάχιστον 120 υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων,
– το νομοσχέδιο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα,
– το νομοσχέδιο ρυθμίζει δημοσιονομικά θέματα.

Το βασικό επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο οποίο συμφώνησε και ο τ. υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος (που έχει προειδοποιήσει πως αν αντικατασταθεί θα προβεί σε δημόσια δήλωση) είναι ότι δεν δικαιούται να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση το θερινό τμήμα. Από την πλευρά της συγκυβέρνησης ωστόσο, σημειώνουν ότι ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί το 2008, όταν η τότε αντιπολίτευση είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.
Η απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής πάντως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης βρέθηκε στο στόχαστρο των ΑΝ.ΕΛ. γιατί άλλαξε τη γνώμη που είχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αντισυνταγματική» απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής την τύχη του δημοψηφίσματος και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης προανήγγειλε μετά τη συνεδρίαση των πολιτικών οργάνων του κόμματός του την αποχή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. Την αποχή της από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής κατά την οποία θα αποφασιστεί η τύχη του δημοψηφίσματος αποφάσισε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι παρά τη διαφορετική δική του πρόταση υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί να συναθροιστεί η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. με αυτή της Χ.Α.
Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ