Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Πεδίο μάχης για έξι λεπτά

Αλαφιασμένοι οι περαστικοί από την πρωτόγνωρη ένοπλη συμπλοκή

Εικόνες πολέμου βίωσαν χτες όσοι βρέθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κατά την καταδίωξη και τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη! Οι οκτώ δρόμοι (Αθηνάς, Ερμού, Μητροπόλεως, Κηρυκείου, Πανδρόσου, Αιόλου, Καλογριώνη και Καπνικαρέας) από τους οποίους πέρασε ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας στα έξι λεπτά της καταδίωξης μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, μπροστά στα έντρομα μάτια τουριστών, πολιτών και εργαζομένων στα δεκάδες καταστήματα της περιοχής.

«Ηταν σαν βεγγαλικά»

«Στα πρώτα “μπαμ” νομίσαμε ότι είναι βεγγαλικά. Ομως, ξαφνικά είδαμε τους σερβιτόρους να τρέχουν μέσα στα μαγαζιά και πολλούς πελάτες να κρύβονται κάτω από τα τραπέζια και να στριμώχνονται προς τους τοίχους. Τότε αντικρίσαμε και αυτόν με το όπλο και έπεσαν από 10 πυροβολισμοί, ενώ αστυνομικοί ανέβαιναν από την πλατεία Μοναστηρακίου» λέει ο συνταξιούχος Σωτήρης Μπακούνης από την Πάτρα, ο οποίος χθες το πρωί είχε φτάσει στην Αθήνα και τη στιγμή της ανταλλαγής πυροβολισμών έτρωγε με τη σύζυγό του σε γνωστή ψησταριά στην αρχή της Μητροπόλεως.

Φωνές και κλάματα

Ο πανικός γρήγορα επικράτησε στον επόμενο «σταθμό» του Νίκου Μαζιώτη, την πλατεία Παλαιάς Αγοράς. «Ακούσαμε φωνές, στη συνέχεια κλάματα και είδαμε μια οικογένεια τουριστών και μια ακόμη παρέα νεαρών να τρέχουν έντρομοι προς το εσωτερικό της πλατείας» ανέφερε μία ώρα μετά τη σύλληψη του Μαζιώτη εργαζόμενος σε καφέ-εστιατόριο που βγάζει τραπεζάκια πάνω στην πλατεία. «Αλλοι μιλούσαν για τέσσερις ληστές με καλάσνικοφ που μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο, άλλοι για νεκρούς! Γινόταν πανζουρλισμός! Υπήρχε φόβος και πανικός, πραγματικό αλαλούμ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο αντίθετο ρεύμα

Η σφοδρή ένοπλη συμπλοκή σύντομα «πάγωσε» όλο το κέντρο της πρωτεύουσας, με εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς (Αντιτρομοκρατική, ΔΙ.ΑΣ., ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, Ασφάλεια) να κλείνουν τους δρόμους, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν τυχόν «ομάδα υποστήριξης» του Μαζιώτη. Επεισοδιακή ήταν και η μεταφορά του τραυματία Μαζιώτη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με το ασθενοφόρο συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης (αστυνομικοί με πολιτικά μαγνητοσκοπούσαν τα πάντα στο διάβα τους!) να μπαίνει ανάποδα στο αντίθετο ρεύμα της Βασιλίσσης Σοφίας.

Τα σημεία όπου ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί αποκλείστηκαν από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ., προκαλώντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τη δυσφορία καταστηματαρχών (κυρίως στις ψησταριές της οδού Μητροπόλεως), οι οποίοι ζητούσαν να επιτραπεί η διέλευση τουριστών και πολιτών κι η χρήση όλων των τραπεζοκαθισμάτων, αν και λίγα εκατοστά παραδίπλα υπήρχαν ακόμα… ζεστοί κάλυκες! Ακόμη πιο χαοτική ήταν η κατάσταση για τους τουρίστες (αρκετοί μάλιστα έδωσαν κατάθεση στις Αρχές), πολλοί εκ των οποίων περίμεναν -μάταια- για ώρες τα λεωφορεία τους να τους απομακρύνουν από την «κόκκινη» ζώνη.

Εκτός κινδύνου οι δύο τραυματίες και ο 29χρονος άνδρας της ΔΙ.ΑΣ.

Διέφυγαν τον κίνδυνο, αλλά εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι δύο εκ των τραυματιών από την αιματηρή συμπλοκή που έγινε χθες το πρωί μεταξύ του πρώην καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση Νίκου Μαζιώτη και των ανδρών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας.

Ο 29χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε από σφαίρα νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο με διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνο Ευστάθιου, ο αστυνομικός χειρουργήθηκε και είναι καλά στην υγεία του: «Εχει ένα διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό, δηλαδή η σφαίρα μπήκε και βγήκε, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο πόδι του». Τον αστυνομικό επισκέφθηκε χθες, λίγη ώρα μετά τη συμπλοκή, στο νοσοκομείο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.
Εξάλλου, από θραύσματα εξοστρακισμού σφαίρας τραυματίστηκαν ελαφρά ένας Γερμανός και ένας νεαρός Αυστραλός τουρίστας, από τους εκατοντάδες που ήταν πέριξ της οδού Μητροπόλεως την ώρα συμπλοκής των αστυνομικών με τον πρώην καταζητούμενο Νίκο Μαζιώτη.

Ο Γερμανός προτίμησε να επιστρέψει στο κρουαζιερόπλοιό του και να συνεχίσει τις διακοπές του, ενώ ο 19χρονος Αυστραλός (που τραυματίστηκε ελαφρά στον δεξί αστράγαλο) διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο για να συνεχίσει τις διακοπές του στη Μύκονο. Τον Αυστραλό τουρίστα επισκέφτηκαν χθες το μεσημέρι η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης (φωτό), που του εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για την περιπέτειά του και του ευχήθηκαν καλή ανάρρωση.

Φαντασμα κυκλοφορούσε δύο χρόνια με ταυτότητα ως «Μιχάλης Μιχελάκης»!

ΜΕ ΤΟ όνομα Μιχάλης Μιχελάκης κυκλοφορούσε από την ημέρα που βγήκε εκ νέου στην παρανομία ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2012 είχε ήδη καταφέρει να έχει στην τσέπη του την πλαστή ταυτότητα με τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ηδη στην Αντιτρομοκρατική πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν το δελτίο ταυτότητας που είχε στην κατοχή του ο «αντάρτης πόλης» ήταν κλεμμένο ή πλαστό. Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη ταυτότητα ο Μαζιώτης είχε καταφέρει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο μάρκας Χιουντάι χρώματος ασημί, παρόμοιο, δηλαδή, με το αμάξι που είχε χρησιμοποιήσει στην αιματηρή ληστεία στην Κλειτορία της Αχαΐας, όπου πάλι είχε έρθει τετ α τετ με αστυνομικούς και τους είχε πυροβολήσει, τραυματίζοντας τον έναν σοβαρά στον μηρό.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. χθες το βράδυ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε έκκληση στους πολίτες αν γνωρίζουν κάτι ή αν έχουν δει το ασημί Χιουντάι με πινακίδες κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, να ενημερώσουν τις Αρχές στο τετραψήφιο νούμερο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία τους. Επίσης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής, η οποία είχε εντοπίσει τον Νίκο Μαζιώτη την ώρα που κατέβαινε στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι από κάμερες. Μάλιστα, σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso», επί 22 ολόκληρες ημέρες η Αντιτρομοκρατική «έβλεπε» τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα είχε ενημέρωση από τις κάμερες που είναι εγκατεστημένες σε σταθμούς και αφετηρίες μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς, όπως είχε γράψει από τις 15/06 η «Espresso της Κυριακής», στα γραφεία της Υπηρεσίας είχαν φτάσει πληροφορίες -από ιδιαίτερα σοβαρή πηγή- ότι ο Μαζιώτης είχε φύγει από την επαρχία και βρίσκεται πλέον στην Αθήνα κυκλοφορώντας μεταμφιεσμένος με μουστάκι και περούκα, προσπαθώντας να οργανώσει ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.
Τέλος, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Β. Κικίλιας ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεγάλη επιτυχία, μεταφέροντας παράλληλα τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έμαθε τα νέα για τη σύλληψη του τρομοκράτη ευρισκόμενος στο εξωτερικό.

Θεοδόσης Π. Πάνου

Η επιχείρηση αλλά και το κυνηγητό έγιναν θέμα σε πολλά διεθνή media!

Τον γύρο του κόσμου έκανε μέσα σε λίγα λεπτά η είδηση της σύλληψης του επικίνδυνου τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη.

«Συνελήφθη ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες της Ελλάδας» ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο επισήμανε ότι η σύλληψή του έγινε σε ώρα αιχμής.

«Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας» ήταν ο τίτλος της βρετανικής «Daily Mail». Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα σημείωνε ότι έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μοναστηράκι και σε ώρα αιχμής η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τον Ν. Μαζιώτη. Από την επιχείρηση τραυματίστηκαν ο ίδιος και άλλα τρία άτομα, ένας αστυνομικός και δύο τουρίστες.

Με κάθε λεπτομέρεια

Το Assοciated Press με τίτλο «Οι Αρχές συνέλαβαν τον Νίκο Μαζιώτη, έναν εκ των ηγετών του Επαναστατικού Αγώνα» φιλοξενούσε μαρτυρίες από το σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Η βελγική εφημερίδα «Sudinfo.be» στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν τον τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, ενώ η «Le Monde» ότι «ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές».

Την ίδια ώρα και τα τουρκικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, όπως η ενημερωτική ιστοσελίδα Haberciniz, έκανε λόγο για τον καταζητούμενο τρομοκράτη, αλλά και η τσεχική ηλεκτρονική σελίδα Ceskenoviny μετέφερε με κάθε λεπτομέρεια την επιχείρηση των ελληνικών αστυνομικών Αρχών.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...