Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Ο σωτήρας των ζώων Βασίλης Τζιγκούρας με τα «μαγικά» ροδάκια

Έχει αλλάξει με τα αμαξίδιά του τη ζωή πολλών τετράποδων με πρόβλημα αναπηρίας

Στον αντίποδα του νεαρού που κακοποίησε ένα γατάκι σε ψαροταβέρνα στην Αιδηψό, δελεάζοντάς το με φαγητό και κλοτσώντας το για να πέσει στη θάλασσα, αλλά και των «ομοίων» του, βρίσκεται ο Βασίλης Τζιγκούρας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «σωτήρας» από πολλούς ιδιοκτήτες ζώων που έχουν υποστεί αναπηρία, καθώς μέσω της εταιρίας Plus2feet, που έχει δημιουργήσει από το 2015, κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια για να μπορούν να περπατούν!

Από τη Γιώτα Φλώρου

Η εταιρία έχει προσφέρει ποιότητα ζωής σε περισσότερα από 2.000 ζώα, στα οποία, εκτός από σκυλάκια και γατάκια, περιλαμβάνονται κατσίκες και πρόβατα, ινδικά χοιρίδια, ακόμα και χελώνες και ένας… αρκούδος!

φ3 49

Η ιδέα που θα έδινε χαρά σε πολλά ζωάκια ήρθε στον κ. Τζιγκούρα, ο οποίος έχει πτυχίο μηχανουργού και υδραυλικού, σε μια περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν καλά ψυχολογικά.

«Ήταν το 2015, σε μια περίεργη φάση της ζωής μου, καθώς είχα πάθει κατάθλιψη λόγω ενός προσωπικού προβλήματος. Δεν μου άρεσε και η δουλειά του υδραυλικού, που έκανα από το 2000. Εκείνη την περίοδο, επειδή είχα κλειστεί στον εαυτό μου, έβλεπα πολλά βιντεάκια με διασώσεις ζώων. Επεσα σε έναν Λατινοαμερικανό που έφτιαχνε αναπηρικά αμαξίδια για ζώα από σωλήνες ύδρευσης και, ως υδραυλικός που ήμουν, ενθουσιάστηκα» περιγράφει στην «Espresso».

278576936 5110759615681875 4527140307352954276 n φ2 ξεγυρ 6

Τα περισσότερα περιστατικά με τα οποία έχει ασχοληθεί ο κ. Τζιγκούρας αφορούν «γεροντάκια», που δεν μπορούν να περπατήσουν λόγω ηλικίας.

«Παλαιότερα η μόνη λύση γι’ αυτά τα ζώα ήταν η ευθανασία! Με το αμαξίδιο βελτιώνεται η καθημερινότητά τους και παρατείνεται η ζωή τους. Εχω φτιάξει αμαξίδιο σε ένα ηλικιωμένο ζώο 20 ετών και έζησε άλλον έναν χρόνο. Η καλοζωία συνεπάγεται και μακροζωία» λέει.

Η διαδικασία που ακολουθεί ο κ. Τζιγκούρας για να κατασκευάσει ένα αμαξίδιο είναι συγκεκριμένη. «Αν το ζωάκι είναι εντός Αττικής, έρχομαι σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του για να το δω. Αν είναι δύσκολο περιστατικό, ζητάω παρατηρήσεις από τον γιατρό που το παρακολουθεί, αν όχι μιλάω με την κτηνίατρό μας. Μετά, παίρνω τα μέτρα του στον χώρο του. Οταν κατασκευαστεί το αμαξίδιο, πηγαίνω πάλι στον χώρο του για να δημιουργήσουμε στο ζωάκι έναν θετικό συνειρμό. Για παράδειγμα, αν του αρέσει να παίζει με το κόκαλό του, θέλω να παίξει με αυτό πάνω στο αμαξίδιο. Αν το περιστατικό είναι εκτός Αττικής ή Ελλάδας, η επικοινωνία και το μέτρημα γίνονται μέσω βίντεοκλήσης. Μετά, στέλνω το αμαξίδιο και επικοινωνώ πάλι μέσω βιντεοκλήσης όταν το ζωάκι το χρησιμοποιήσει, για να διορθώσουμε τυχόν λάθη. Εννέα στα 10 ζώα δέχονται το αμαξίδιο με πολλή χαρά. Πολύ λίγα φοβούνται και το δέχονται ύστερα από δυο τρεις μέρες».

φ7 4

Τα αναπηρικά αμαξίδια κατασκευάζονται στο εργαστήριο της Plus2feet στο Ιλιον, που είναι σαν ένα μικρό μηχανουργείο, με τον κ. Τζιγκούρα να συναρμολογεί σωλήνες αλουμινίου και μετά να περνά τα καθίσματα, τα οποία έχει φτιάξει μια γαζώτρια. Αν ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη της Plus2feet ποια περίπτωση ζώου με την οποία έχει ασχοληθεί του έχει μείνει περισσότερο στο μυαλό, δεν θα σκεφτεί πολύ για να σου απαντήσει ότι ήταν ο αρκούδος Ούσκο!

«Ο αρκούδος ήταν ορφανός και τον χτύπησε αυτοκίνητο στα Σκόπια. Ο αντίστοιχος οργανισμός εκεί δεν είχε τις εγκαταστάσεις που έχουμε εμείς εδώ και οι άνθρωποι τον έδωσαν στον “Αρκτούρο” για περίθαλψη. Με προσέγγισαν άνθρωποι του “Αρκτούρου” το 2015 και το αμαξίδιο φτιάχτηκε έναν χρόνο αργότερα. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να το δεχτεί. Προσωπικά ένιωσα δέος, γιατί για πρώτη φορά παγκοσμίως φόρεσε αμαξίδιο ένα άγριο ζώο».

Σχολιάζοντας το περιστατικό με το γατάκι στην Αιδηψό, αλλά και τα παρόμοια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τζιγκούρας εκφράζει την απογοήτευσή του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

φ10

«Ακόμα έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας στη φιλοζωική παιδεία. Είμαστε 100 χρόνια πίσω. Ακόμα οι νέοι “ακούν” τις γνώμες των παλαιότερων, που δεν ήταν τόσο φιλικοί απέναντι στα ζώα. Οι εθελοντές και οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα, να εκπαιδεύσουμε και να εντρυφήσουμε την αγάπη για τα ζώα στους νέους, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταφέρει κάτι» λέει με πίκρα.

Εκτός από τον Βασίλη Τζιγκούρα, στην Plus2feet συμμετέχουν η δημοσιογράφος και εκπαιδεύτρια Ρενάτα Γρυπάρη, η κτηνίατρος Σοφία Ζώη και άλλοι συνεργάτες.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...