Οι ελέφαντες της ηρωίνης

Τους έβαλαν σε πρόγραμμα μεθαδόνης ενός έτους – Είχαν εθιστεί από εμπόρους, οι οποίοι τους τάιζαν… ναρκω-μπανάνες

Εναν χρόνο «καθαροί» συμπλήρωσαν τέσσερις ελέφαντες που είχαν εθιστεί στην ηρωίνη. Τα τέσσερα παχύδερμα, έχοντας ακολουθήσει ετήσιο πρόγραμμα μεθαδόνης σε κέντρο προστασίας άγριων ζώων της Κίνας, αφέθηκαν ελεύθερα και ενώθηκαν πάλι με τα κοπάδια τους στην άγρια φύση.

Η περιπέτειά τους ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν λαθρέμποροι ναρκωτικών άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ζώα για τη μεταφορά μεγάλων φορτίων στα σύνορα Κίνας – Μιανμάρ. Προκειμένου να τα «δαμάσουν» ώστε να ακολουθούν πειθήνια τις εντολές τους, τους τάιζαν μπανάνες με όπιο. Μετά τη σύλληψη των λαθρεμπόρων και τη μεταφορά των ελεφάντων σε καταφύγιο άγριων ζώων, τα τέσσερα παχύδερμα άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα πολύ επιθετικής συμπεριφοράς. Οταν το προσωπικό του Wild Elephant Valley (που βρίσκεται στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας) πραγματοποίησε εξετάσεις αίματος, ανακάλυψε ίχνη ηρωίνης στον οργανισμό τους.

3rf234234qte 2

Καθένας τους εντάχθηκε έτσι σε πρόγραμμα μεθαδόνης, διάρκειας ενός έτους, προκειμένου να καταφέρει να αποτοξινωθεί. Η προσπάθεια των ειδικών στέφθηκε με επιτυχία. Οπως ανακοίνωσαν, είναι τόσο σίγουροι για την καλή υγεία των ελεφάντων, που τους επέτρεψαν την επανένταξή τους στα άγρια κοπάδια τους. «Ηταν μια μακρά μάχη, αλλά μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι επανεντάχθηκαν στις κοινωνίες τους και κάποιοι εξ αυτών απέκτησαν και δικές τους οικογένειες» δήλωσε ο Τσεν Τζίμινγκ, από την ομάδα των ειδικών που βοήθησε τα ζώα να απαλλαγούν από τον εθισμό τους.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ