Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Αίτημα στον KEOE για την προμήθειά εμβολίων έναντι της ευλογιάς των πιθήκων

Οποιος έχει καεί από τον χυλό φυσάει και το γιαούρτι, λέει η λαϊκή ρήση, η οποία καταδεικνύει στον απόλυτο βαθμό τη λογική με την οποία η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας διαχειρίζονται την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων! Στη χώρα μας έως αυτή την ώρα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της νέας νόσου, ωστόσο είναι πυρετώδεις οι διαδικασίες για την αντιμετώπισή της και την προστασία του πληθυσμού.

Με χθεσινή της απόφαση η Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά της νέας νόσου όσων αποτελούν στενές επαφές ατόμου που νοσεί από αυτήν, των υγειονομικών που θα διαχειριστούν πιθανό κρούσμα, αλλά και των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα εργαστήρια ανάλυσης των σχετικών δειγμάτων.

Με βάση την εισήγηση της επιτροπής, η χώρα μας θα υποβάλει αίτημα στον Κοινό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ετοιμότητας για την προμήθεια εμβολίων έναντι της ευλογιάς, ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες. Η προμήθειά τους θα γίνει κεντρικά, όπως έγινε η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Την είδηση πως ο εμβολιασμός δεν θα αφορά τον συνολικό πληθυσμό είχε προαναγγείλει λίγες ώρες νωρίτερα ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ακόμη μία φορά εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ξεκαθαρίζοντας πως η συγκεκριμένη νόσος δεν θα απασχολήσει τον ευρύτερο πληθυσμό, όπως συνέβη με τον κορονοϊό.

Και ενώ η συζήτηση για τα εμβόλια κατά της νέας νόσου έχει ανοίξει, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού έριξε… βόμβα, καλώντας την κυβέρνηση να σπάσει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και να  προμηθευτεί άμεσα εμβόλια από τις ΗΠΑ! Η ίδια ξεκαθάρισε πως τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορεί να μην προσφέρουν απόλυτη ανοσία, αλλά φαίνεται πως προστατεύουν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος ως προς την ανοσία που μπορεί να έχουν τα εμβόλια, λέγοντας πως «δεν έχουμε σαφή δεδομένα πώς επιδρά το εμβόλιο αυτό στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς το εμβόλιο της ευλογιάς ήταν ζωντανός ιός».

Μάλιστα, ο πρύτανης φάνηκε να μην αποκλείει και τη χρήση της μάσκας ως μέτρο προστασίας κατά της συγκεκριμένης νόσου, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, μεταδίδεται και μέσα από τα σταγονίδια. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η λοίμωξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, ενώ την ίδια ώρα οι υγειονομικές Αρχές αναζητούν τα αίτια για το ξέσπασμά της.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση, αλλά αφού κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα και μόνο με τη στενή και παρατεταμένη σωματική επαφή, με επαφή με τα εξανθήματα και μέσω σωματικών υγρών, καθώς και μέσω των κλινοσκεπασμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...