Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Οι 6 διάσημες Ελληνίδες που περιμένουν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τα...

Baby boom προσεχώς! Γεννητούρια αναμένονται το επόμενο διάστημα στην...

Στις 28 Απριλίου η πρεμιέρα του ριάλιτι «TV Queen» στο Open

Ολοταχώς ετοιμάζεται να βγει στον «αέρα» στις 28 Απριλίου...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

Η μετάλλαξη του κορονοϊού Κένταυρος κυριαρχεί σε αρκετές χώρες

Και ξαφνικά στη ζωή μας μπήκε από χθες μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού! Το όνομα αυτής «Κένταυρος», με χώρα προέλευσης την Ινδία, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Η νέα παραλλαγή φαίνεται πως έχει κυριαρχήσει στη χώρα της ανατολικής Ασίας, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ.

Στις 7 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέγραψε τον Κένταυρο ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρές ασθένειες, ωστόσο τα στοιχεία είναι προς το παρόν φτωχά και δεν έχουν αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, επίσης, στενά τη νέα παραλλαγή, παρότι η κορυφαία του επιστήμονας, δρ Soumya Swaminathan δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα ώστε να κρίνουν τη σοβαρότητά του. Εκτός από τη ραγδαία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική μετάδοσή της, οι ιολόγοι έχουν τεθεί σε συναγερμό εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων της BA.2.75 σε σχέση με τη BA.2, από την οποία πιθανώς εξελίχθηκε.

Αναφορικά με τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, οι Έλληνες επιστήμονες φαίνεται πως κρατούν στάση αναμονής. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά, είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη» δήλωσε.
Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής των ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έξαρση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξάπλωσή της.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μη δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα, λοιπόν, προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν ο Κένταυρος προκαλεί πιο βαριά νόσο και εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να μη συμβαίνει αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε στο πλαίσιο της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η πανδημία ήρθε για να μείνει και πως η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται άμεσα τα εμβόλια νέας γενιάς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...