Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Κάστρα βγαλμένα από παραμύθια

Υπήρξαν κατοικίες βασιλιάδων, καταφύγια για έργα τέχνης εν μέσω πολέμων μέχρι και φυλακές, μέχρι τα περισσότερα εξ αυτών να αποκτήσουν μουσειακό χαρακτήρα

Το καθένα από αυτά έχει την δική του μακρόχρονη ιστορία. Υπήρξαν κατοικίες βασιλιάδων, καταφύγια για έργα τέχνης εν μέσω πολέμων μέχρι και φυλακές, μέχρι τα περισσότερα εξ αυτών να αποκτήσουν μουσειακό χαρακτήρα. Κάστρα «σπαρμένα» μέσα σε τοπία που μοιάζουν να εχουν ξεπηδήσει από πίνακες ζωγραφικής.Επιβλητικές κατασκευές που χρειάστηκαν ακόμη και αιώνες για να ολοκληρωθούν αποτελούν στις μέρες μας πόλο ελξης για χιλιάδες επισκέπτες που αναζητούν στους δαιδαλώδης διαδρόμους ορισμένες από τις στιγμές δόξας τους.

ΒΕΛΓΙΟ
1 0
Το τοπίο που έκλεψε την καρδιά του Ουγκό

Χτισμένο πάνω σε έναν επιβλητικό βράχο στις όχθες του ποταμού Λις, στη Βαλονία, τη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου, το κάστρο αποτελεί κομμάτι του παζλ μιας περιοχής με απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Το πανέμορφο τοπίο στάθηκε και πηγή έμπνευσης για τον Βίκτορ Ουγκό, ο οποίος δημιούργησε το 1863 έναν πίνακα ζωγραφικής στον οποίο δέσποζε το κάστρο! Μπορεί η κατασκευή του να ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, όμως ο κεντρικός του πύργος ολοκληρώθηκε δύο αιώνες μετά.

ΚΑΝΑΔΑΣ
2 1
ΣΤΡΑΤΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Θεωρείται -και όχι άδικα- ένα από τα αξιοθέατα της πόλης Colwood στον Καναδά. Το Hatley Castle (έδρα πλέον το Πανεπιστημίου Royal Roads) δεσπόζει από το 1908 και στη μακρά διαδρομή του στον χρόνο έχει υπάρξει από κατοικία κυβερνητών μέχρι έδρα στρατιωτικών ακαδημιών. Η κυβέρνηση του Καναδά με απόφασή της έχει δώσει μουσειακό χαρακτήρα στο κάστρο και πλέον πολλοί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους εσωτερικούς αλλά και τους εξωτερικούς χώρους του.

ΕΛΒΕΤΙΑ
3 0
Στη λίμνη Τουν και με φόντο τις Αλπεις

Χτισμένο στις όχθες της λίμνης Τουν στη σκιά των Αλπεων, το κάστρο Oberhofen Castle χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα με έντονα νεογοτθικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η τελευταία πινελιά ήταν το παρεκκλήσι του, το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και στο οποίο πραγματοποιούνται έως και σήμερα βαφτίσεις και γάμοι! Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν εντάξει το κάστρο σε ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει κάποιος, σε περίπτωση που βρεθεί στην Ελβετία.

ΚΡΙΜΑΙΑ
4 0
ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Μπορεί η περιοχή της Κριμαίας να βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, η πόλη Κράσπα όμως ήταν πάντα στο επίκεντρο της προσοχής των επισκεπτών, λόγω του κάστρου της που κρέμεται στην άκρη ενός γκρεμού με θέα τη Μαύρη Θάλασσα! Το επονομαζόμενο από τους ντόπιους και «κάστρο της αγάπης» έχει αντέξει σε μεγάλους σεισμούς (αν και είχε κλείσει για τριάντα χρόνια προκειμένου να επουλωθούν τα «τραύματά» του από έναν σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ στα τέλη της δεκαετίας του 30).

ΓΑΛΛΙΑ
5 0
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Το κάστρο Chambord, χτισμένο λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις όχθες του Λίγηρα στην πόλη της Γαλλίας Korsun (καλύπτει 5.225 εκτάρια), έχει έντονα τα σημάδια της αρχιτεκτονικής της εποχής της Αναγέννησης. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης λεηλατήθηκε και πολλοί από τους θησαυρούς του καταστράφηκαν. Αξίζει να σημειωθεί πως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι γαλλικές Αρχές μετέφεραν εδώ έργα τέχνης από τον Λούβρο και άλλα μουσεία προκειμένου να φυλαχθούν και να μη πέσουν στα χέρια των ναζί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
6 0
Πηγή έμπνευσης για την Ντίσνεϊλαντ

Το παλάτι-κάστρο Νοϊσβάνσταϊν χτίστηκε τον 19ο αιώνα σε ένα λόφο πάνω από το χωριό Χοχενσβάνγκαου, κοντά στο Φίσεν της νοτιοδυτικής Βαυαρίας. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας ως χώρου ανάπαυσης και φόρου τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Με μοναδική θέα που δύσκολα συναντά κανείς, το παλάτι έχει εμφανιστεί στα πλάνα πολλών ταινιών και αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης της Ντίσνεϊλαντ και για άλλες, μεταγενέστερες κατασκευές.

ΙΣΠΑΝΙΑ
7 1
Κατοικία βασιλιάδων και… φυλακές!

Το περίφημο Alcázar στην πόλη Σεγκόβια της Ισπανίας περιβάλλεται από τους ποταμούς Ερέσμα και Κλαμόρες, και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το κάστρο της Σταχτοπούτας στην ταινία-σταθμός της Walt Disney. Με μοναδική αρχιτεκτονική (αν παρατηρήσει κανείς πιο προσεκτικά την κατασκευή του κάστρου, θα παρατηρήσει ότι το μπροστινό τμήμα του μοιάζει με την πλώρη ενός πλοίου), το κάστρο έχει υπάρξει στο παρελθόν φρούριο, παλάτι, φυλακές, μέχρι και στρατιωτική ακαδημία!

ΙΤΑΛΙΑ
8
ΧΤΙΣΜΕΝΟ «ΠΑΝΩ» Σ’ ΕΝΑ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ του Αγίου Αγγέλου υπήρξε μαυσωλείο, στη συνέχεια έγινε μέρος του τείχους της Ρώμης και αργότερα μετατράπηκε σε φρούριο, πριν λειτουργήσει ως παπική κατοικία. Το άγαλμα (του γλύπτη Pieter Verschaffelt) που δεσπόζει στην κορυφή απεικονίζει τον άγγελο, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, εμφανίστηκε στην κορυφή του φρουρίου το έτος 590 και ως εκ θαύματος έληξε η σοβαρή επιδημία που είχε μολύνει την πόλη της Ρώμης. Μετά τη μαρτυρία αυτή μετονομάστηκε σε κάστρο του Αγίου Αγγέλου.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...