Δεύτερη είσοδος στην Αμφίπολη!

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στο ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά

Τμήμα ενός μαρμαροθετημένου δαπέδου αλλά και στοιχεία για τον τρόπο σφράγισης του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη!

Με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «στον χώρο πίσω από τον τοίχο των σφιγγών αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των σφιγγών εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας, η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος».

Στοιχεία αντιστήριξης

Οι αρχαιολόγοι διαπιστώνουν ότι «και στους τρεις χώρους, μετά τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά τη σφράγιση του ταφικού μνημείου. Οι τοίχοι εν μέρει λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελούν μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου».
34t34w5tw5etyr 3Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται: «Η διαπίστωση, μέχρι σήμερα, ύπαρξης τριών χώρων κατά μήκος της θόλου αποτελεί ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου, το οποίο αποκαλύπτεται στον λόφο Καστά».

Διευκρινίζεται ότι «ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος» και προστίθεται ότι διαπιστώθηκε πως λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι.
34t34w5tw5etyr 2Επιπλέον, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων κατά τις αμέσως επόμενες μέρες».

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των εργοταξιακών υποδομών και τη θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του από απρόσμενες καιρικές συνθήκες.

Για την προστασία του μνημείου από τη βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου η διαμόρφωση αγωγών απορροής των όμβριων υδάτων. Επίσης, δημιουργήθηκαν υποδομές για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων με τη σύνταξη δομοστατικής και γεωτεχνικής μελέτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ