Βηματοδότης φορτίζει από την καρδιά

Δεν παίρνει μπαταρία και δουλεύει σαν τα ρολόγια

Ενα νέο είδος βηματοδότη, ο οποίος παίρνει ενέργεια από την καρδιά και καταργεί την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης για την αντικατάσταση της μπαταρίας του, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ελβετία.
Τον βηματοδότη δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Βέρνης με βάση τον μηχανισμό των αυτόματων ρολογιών, ώστε να μη «μένει» από μπαταρία και να συνεχίζει να στηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς. Οπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους, ο βηματοδότης παίρνει ενέργεια από την κίνηση της καρδιάς με τη βοήθεια της αρχής στην οποία βασίζεται η λειτουργία των ρολογιών και η οποία χρησιμοποιείται εδώ και 200 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Adrian Zurbechen από την Ομάδα Καρδιαγγειακής Μηχανικής του πανεπιστημίου, ο βηματοδότης παίρνει ενέργεια από την καρδιά, την αποθηκεύει προσωρινά και στο τέλος τη χρησιμοποιεί για να της στείλει μικρά διεγερτικά σήματα. Μάλιστα, δοκιμάστηκε σε χοίρους και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι βοήθησε την καρδιά τους να χτυπά με 130 σφυγμούς το λεπτό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παρόμοιες συσκευές, όπως είναι οι απινιδωτές και οι αντλίες που στέλνουν στον οργανισμό τα φάρμακα που χρειάζεται.
Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι ένας βηματοδότης μπορεί όντως να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται σε μερικά χρόνια να καταργηθούν οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για την αντικατάσταση της μπαταρίας του βηματοδότη, οι οποίες γίνονται περίπου επτά με δέκα χρόνια μετά την τοποθέτησή του στο σώμα του ασθενούς.

Επίσης, θα καταργηθεί η χρήση των ηλεκτροδίων που συνδέουν τον βηματοδότη με την καρδιά και στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς που βοηθούν την καρδιά να χτυπά όπως πρέπει. «Οι βηματοδότες έχουν δύο αδύνατα σημεία» είπε ο δρ Zurbechen στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης. «Τα ηλεκτρόδια σπάνε σχετικά εύκολα και η μπαταρία πρέπει να αντικαθίσταται, γι’ αυτό η αντικατάστασή της με εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν τις επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ