Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης

Σμιλεμένες σε θασίτικο μάρμαρο, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις των συγκλονιστικών ευρημάτων στον τάφο της Αμφίπολης, που προκαλούν δέος και παγκόσμιο ενδιαφέρον! Μετά τις εργασίες αφαίρεσης των αμμωδών χωμάτων που βρίσκονταν μπροστά από τον χώρο του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μια ιστορικής σημασίας ανακάλυψη, καθώς αντίκρισαν δύο μοναδικής τέχνης Καρυάτιδες, σμιλευμένες σε θασίτικο μάρμαρο, συμφυείς με πεσσό διατομής 0,20×0,60 μ.

Τα δύο νέα ευρήματα αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις μαρμάρινες παραστάδες. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί σε άλλον μακεδονικό τάφο Καρυάτιδες, ούτε και Σφίγγες. Κανείς πάντως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτό κρύβει κάποιον συμβολισμό.

«Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και μετά να πούμε αν ο λόγος για τον οποίο τοποθετήθηκαν στην είσοδο του τάφου Σφίγγες και Καρυάτιδες είχε κάποιον συμβολισμό ή πρόκειται για κάποιο διαφορετικό μοτίβο» σχολίαζαν αρχαιολόγοι.

Περιγραφή

Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Και οι δύο έχουν πλούσιους βοστρύχους που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμένα, ώστε με την κίνησή τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική με αυτήν στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης, ενώ ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάχτυλά τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις Καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Μπροστά από τις Καρυάτιδες και από το ύψος της μέσης τους και κάτω αποκαλύπτεται δεύτερος τοίχος σφράγισης από πωρόλιθο, που ακολουθεί την ίδια τεχνική με αυτήν στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου, ενώ αποτελεί ακόμη ένα χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών να αποτρέψουν την είσοδο στο μνημείο.

Κι ενώ οι πυρετώδεις εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά συνεχίζουν να φέρνουν στο φως ιδιαίτερα σημαντικά και ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας ευρήματα, παράλληλα με τις ανασκαφές πραγματοποιούνται εργασίες στήριξης του μνημείου, καθώς και θωράκισής του από τις καιρικές συνθήκες.

Την Παρασκευή απομακρύνθηκαν τα χώματα πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων. Ετσι αποκαλύφθηκε σε απόσταση περίπου δύο μέτρων από τον θόλο και περίπου 4,5 μέτρων από το δάπεδο μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4,2 μ., πλάτους 1 μ. και πάχους 0,21 μ., σε άριστη κατάσταση.

Ανδρέας Αξιώτης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...