Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Η «Lady» και η… εκλεκτή παρέα της

Η «Lady» του ελληνικού πενταγράμμου Άντζελα Δημητρίου συναντιέται επί...

Η Καγιά κάνει το… φέσι μόδα στον Σκάι

Με αέρα από την Τουρκία το νέο ριάλιτι της...

Ο Μουτσινάς Σκάι… μύτη ξανά στην τηλεόραση

Στο... παρά πέντε φλερτάρει με τον Σκάι ο Νίκος...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

Έφυγε από τη ζωή ο ιδιοκτήτης του θρυλικού Au Revoir, Λύσανδρος Παπαθεοδώρου

Στην επίσημη σελίδα του ιστορικού ποτάδικου της Πατησίων Au Revoir στο facebook αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι το λιτό μήνυμα: «To Au Revoir απόψε θα μείνει κλειστό. Καλό ταξίδι στο φως», τιμώντας την απώλεια του ιδιοκτήτη του Λύσανδρου Παπαθεοδώρου, του γλυκού, αγαπητού στους θαμώνες του και γνωστού σε όλη σε την Αθήνα με το μικρό του όνομα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Μετρημένα στα δάχτυλα είναι πλέον τα ατμοσφαιρικά μπαρ της Αθήνας με τον ίδιο χαρακτήρα, με πιστούς θαμώνες, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές όπως το μαγαζί στην παλιά πολυκατοικία της Πατησίων 136 (για την ιστορία, στο ρετιρέ της πολυκατοικίας κατοικεί ο πρωταθλητής bodybuilding Σπύρος Μπουρνάζος και στον τρίτο όροφο στεγάζεται το ντιζαϊνάτο ιατρείο της διάσημης οδοντίατρου της κοσμικής αθηναϊκής society Νέλλης Λύκαρη).

Τον Νοέμβριο του 1957 γεννιέται το θρυλικό μπαρ της Αθήνας Au Revoir, όταν ο Λύσανδρος ήταν στον Στρατό και ο αδερφός του Θεόδωρος δούλευε στη βιβλιοθήκη της Βουλής ως έκτακτος υπάλληλος. Εξήντα πέντε χρόνια μετά το μπαρ έχει το ίδιο στιλ και την ίδια διακόσμηση. Η μπάρα από σκυρόδεμα με γεωμετρικά σχέδια, τα σκαμπό, τα τραπεζάκια, οι καναπέδες, τα φωτιστικά, η ζωγραφισμένη οροφή, οι ψάθες που διακοσμούν τους τοίχους, αλλά, κυρίως, η ζεστασιά των ιδιοκτητών και το παρεΐστικο κλίμα, όλα είναι όπως τότε…

Οι πελάτες πίνουν το ποτό τους υπό το βλέμμα του «νονού» και δημιουργού του μαγαζιού, γνωστού αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου, καθώς πάνω από το μπαρ και δίπλα στα μπουκάλια της κάβας δεσπόζει «τιμής ένεκεν» η φωτογραφία του, αφού όλα άρχισαν όταν ο αείμνηστος Θεόδωρος Παπαθεοδώρου συνάντησε τυχαία και γνώρισε τον δρα Αρχιτεκτονικής Αριστομένη Προβελέγγιο και του εκμυστηρεύτηκε το όνειρό του να ανοίξει ένα δικό του μπαράκι. Έτσι κι έγινε! Τον Προβελέγγιο, συνεργάτη του διάσημου Γάλλου Λε Κορμπιζιέ, δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα. Το είδε σαν πρότζεκτ με τους φοιτητές του, να φτιάξουν το μοναδικό μπαρ-έργο τέχνης, το οποίο, λόγω των γαλλικών επιρροών του, βάπτισε Au Revoir, που στα ελληνικά σημαίνει «εις το επανιδείν»!

Σε περίοπτη θέση του μπαρ, που παραπέμπει σε σαλόνι σπιτιού των 60s, βρίσκεται και το πορτρέτο του ηθοποιού Κούλη Στολίγκα! Στο μαγαζί, άλλωστε, νομίζει κανείς ότι θα συναντήσει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ζωγράφους, δημοσιογράφους να τα… πίνουν σαν μια μεγάλη παρέα. Να κάνουν πλάκες και να διηγούνται ιστορίες και τα εσώψυχά τους στα αδέρφια Παπαθεοδώρου όλοι οι σταρ του παλιού θεάτρου και κινηματογράφου, από τον Χατζηχρήστο ως τον Τραϊφόρο, καθώς υπήρξαν φανατικοί θαμώνες του…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Με χιούμορ απάντησε ο Κουτσόπουλος στις φήμες για χωρισμό από τη Μιχαλοπούλου

Ποιος χώρισε; Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος πάντως όχι. Παρά τις...

Πού θα είναι του χρόνου η Τατιάνα Στεφανίδου;

Η ψυχαγωγία «έφαγε» την ενημέρωση στον Alpha. Οριστικό τέλος...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

«Δράκος» στα στενά της Σακελλαροπούλου – Η επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε 19χρονη!

Σοκ, ανατριχίλα και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη που...

Ο Λύρας και ο «άσχημος» Αυγουστίδης

Την παράσταση «Ο άσχημος» με τον Ορφέα Αυγουστίδη και...

«TV Queen»: Κοκλώνης με «φέσι» και «χαρέμι στούρνων»

Δεν περιμέναμε και πολλά 24ωρα για να μας επιβεβαιώσει...

Η εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου, Φαίδρα, full in love με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Νίκα

Το «επιχειρείν» και η πολιτική… ερωτεύτηκαν στο L.A.! Η...