Μας χόρτασε λόγια

Η συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά συνοδεύτηκε με προθέσεις για το… 2015

Τα είπε στην… πεθερά (Μέρκελ) για να τα ακούσει η… νύφη (Αθήνα) χθες ο πρωθυπουργός στη συνάντηση των 60 λεπτών που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Και αυτό επειδή άλλη μία φορά η καγκελάριος «χόρτασε» την Ελλάδα και την κυβέρνηση με καλά λόγια, κάτι που υποχρέωσε τον Αντώνη Σαμαρά να επαναλάβει μια σειρά από προθέσεις του, που αναμένεται να υλοποιηθούν από το 2015 και… βλέπουμε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων:
– για την ανάγκη ορισμένων ανακουφίσεων, ιδιαίτερα στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων και
– για κάποιες στιγμές ανάσας που απαιτούνται προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Σαμαράς όμως δεν έγινε πιο συγκεκριμένος για το ποιες φοροελαφρύνσεις πρόκειται να γίνουν και από πότε, αν και από το περιβάλλον του Μαξίμου διέρρεε ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Εκείνο που έγινε ξεκάθαρο είναι πως ό,τι μπει στον προϋπολογισμό πρέπει να έχει το πράσινο φως από την τρόικα, καθώς η κυβέρνηση θα περιμένει την αξιολόγηση που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Οσον αφορά το χρέος και το «διαζύγιο» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο 2015, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και γίνουν τα stress tests. Παράλληλα αποκήρυξε τη λέξη «διαζύγιο» με το ΔΝΤ, ακόμα και με τον επιθετικό προσδιορισμό «βελούδινο».

Μια απίστευτη πρόκληση σημειώθηκε, τέλος, στη συνέντευξη Τύπου. Ηταν η τελευταία ερώτηση που θα γινόταν και ο λόγος δόθηκε στη γερμανική Deutsche Welle, που ο δημοσιογράφος της φαίνεται ότι εκτελούσε εντολή άνωθεν, μια εδώ και καιρό η κυρία Μέρκελ λειτουργεί ως η «προστάτιδα» των γειτόνων μας στην ΠΓΔΜ και πιέζει με κάθε τρόπο να τους εντάξει στο ΝΑΤΟ με την κλεμμένη ονομασία τους.
Δημοσιογράφος: Κυρία καγκελάριε, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βαλκανίων είναι η πρώτη συνάντηση που έχετε με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Μιλήσατε για το θέμα του ονόματος της ονομασίας της «Μακεδονίας»; Είπατε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες είναι σημαντικές για την Ελλάδα, κ. πρωθυπουργέ, αλλά δεν έχετε την αίσθηση ότι «μπλοκάρετε» το ζήτημα της ονομασίας;
A. Merkel: Δεν μιλήσαμε για το ζήτημα της ονομασίας αυτής της χώρας. Μιλήσαμε κυρίως για διμερή θέματα και για θέματα που αφορούν την κατάσταση της Ελλάδας.
Α. Σαμαράς: Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω κι εγώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ