Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Σοϊλέδης στα μέλια με την Κυπαρίσση! Στην Αθήνα σόλο η...

Ζευγαρωμένος στη Μύκονο ο Αρης Σοϊλέδης, μόνη στην Αθήνα...

Τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παίζουν μπάλα με Θωμά Μαύρο,...

Παιδικά χαμόγελα γέμισαν τον πολυχώρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελου...

Καμπανάκι από ΕΟΦ για σκεύασμα για τη στυτική δυσλειτουργία που διακινείται μέσω...

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σχετικά με...

Ο Ατζούν «χρυσώνει» τον Τσιμιτσέλη

Ο Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί έκλεισε τον Γιάννη...

Τα δάκρυα του Νικόλα Πατέρα για τη λατρεμένη του Μαρία

Κλίμα συγκίνησης στον αγιασμό της εκκλησίας στον Ευαγγελισμό, δωρεά του εφοπλιστή στη μνήμη της αδικοχαμένης του αδελφής.

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε από τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, παρουσία εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και πολλών κληρικών, ο αγιασμός στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο περιβάλλοντα χώρο του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός.

pateras kentriki
Ο Ιερώνυμος κόβει την κορδέλα στην είσοδο του ναού

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Εναν χρόνο μετά την ξαφνική απώλεια της Μαρίας Διαμαντή Πατέρα, ο αγαπημένος της αδελφός Νικόλας Πατέρας προέβη σε ακόμα μία πράξη αγάπης, ανακαινίζοντας τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται μέσα στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός. Ενα ιστορικό εκκλησάκι καταφύγιο πίστης και προσευχής για όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αντλώντας δύναμη και κουράγιο από την Παναγία.

pateras 3
Ο Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τίμησε τον Νικόλα Πατέρα για την πράξη αγάπης, προσφέροντάς του τον Τίμιο Σταυρό, τον συνεχάρη που συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του, προσφέροντας στην Εκκλησία και στο κοινωνικό σύνολο, του ευχήθηκε ο Θεός να του δίνει πάντα υγεία και δύναμη στη συνέχιση των έργων του, και προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της Μαρίας Πατέρα.

pateras 1
Ο Τίμιος Σταυρός που δώρισε ο Αρχιεπίσκοπος στον εφοπλιστή

Στη σεμνή αλλά σε πανηγυρικό κλίμα τελετή το «παρών» έδωσε σύσσωμη η οικογένεια του ευεργέτη Νικόλα Διαμαντή Πατέρα, η μητέρα του Αννυ Δ. Πατέρα, η σύζυγός του Τιτίνα Ν. Πατέρα, τα παιδιά του Διαμαντής και Αναστασία, οι γιοι της αείμνηστης αδελφής του Μαρίας Πατέρα και ο πρώην σύζυγός της Γιάννης Ξυλάς.

pateras paidia1
Η μητέρα του εφοπλιστή Αννυ με τα εγγόνια της Διαμαντή και Αναστασία

Τον αγιασμό παρακολούθησαν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, πολλοί εκλεκτοί Αθηναίοι, και δεκάδες φίλοι της οικογένειας, όπως η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, η Ιωάννα Μαρτίνου και ο Βασίλης Πατέρας. Συγκινητική ήταν και η παρουσία σύσσωμου σχεδόν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τις άσπρες ρόμπες, και των κυριών εθελοντριών, ενώ πανηγυρικό τόνο στην τελετή έδωσε το χορευτικό συγκρότημα του νοσοκομείου ντυμένο με παραδοσιακές στολές.

pateras 6
Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Μπακογιάννης, Νικόλας Πατέρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Μετά τον αγιασμό ο εφημέριος του ιερού ναού π. Σιλουανός Καλατζής τόνισε ότι αποτελεί ευλογία η παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον αγιασμό του ιερού ναού και ότι ένας νέος χρυσός κρίκος προστέθηκε στην αλυσίδα των ευεργεσιών της οικογένειας Πατέρα με την ολική ανακαίνιση στη μνήμη της πρόωρα χαμένης Μαρίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός, που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία και την εξέλιξη της Αθήνας, αλλά και με την οικογένεια Πατέρα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το 1974 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον ευεργέτη εφοπλιστή Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα για την ανέγερση νέας πτέρυγας προς νοσηλεία των ναυτικών. Η σύμβαση δωρεάς που υπεγράφη το 1975 ανήρχετο στο ποσό των 5.000.000 δολαρίων και προέβλεπε την ανέγερση πτέρυγας τριών ορόφων δύναμης 150 κλινών. Με συμπληρωματικές δαπάνες της Πολιτείας προστέθηκαν δύο επιπλέον όροφοι και η συνολική δύναμης της νέας πτέρυγας ανήλθε στις 250 κλίνες. Στις 18 Ιουλίου 1977 θεμελιώθηκε η νέα πτέρυγα του ιδρύματος, λαμβάνοντας το όνομα του δωρητού: Πτέρυγα Ιωάννου Διαμαντή Πατέρα».

pateras 4
Το προσωπικό του νοσοκομείου στον προαύλιο χώρο

Συγκινημένος

Στο τέλος της λειτουργίας ο πλοιοκτήτης και ευεργέτης Νικόλας Πατέρας, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την τιμή να τελέσει τον αγιασμό, αλλά και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου για την παρουσία του, και ευχήθηκε σε όλους «καλή και ευλογημένη χρονιά». Για την ιστορία, ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χτίστηκε με δαπάνη και φροντίδα της βασίλισσας Ολγας. Στις 25 Μαρτίου 1912 ετέθη ο θεμέλιος λίθος και στις 25 Μαρτίου 1913 τελέστηκε η πρώτη θεία λειτουργία. Τις εικόνες του τέμπλου αγιογράφησε η Ολγα Προσαλέντη, κόρη του γνωστού Κερκυραίου ζωγράφου Αιμίλιου Προσαλέντη.

pateras
Συγκινημένος κατά τη διάρκεια του αγιασμού ο Νικόλας Πατέρας

Στον ναό του νοσοκομείου υπηρέτησαν ως εφημέριοι σημαίνουσες εκκλησιαστικές προσωπικότητες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο εφημέριος και ο συνεφημέριος βρίσκονται στη διάθεση των ασθενών, των συγγενών τους, του προσωπικού και όλων των προσκυνητών του ιερού ναού, τελώντας τις ιερές ακολουθίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του θεραπευτηρίου. Από το 1912 μέχρι το 2022 υπολογίζεται ότι 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν ανάψει ένα κερί και έχουν ζητήσει τη βοήθεια της Παναγίας μέσα από αυτή την εκκλησία που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός.

pateras paidia

Με την ευλογία του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β΄ και τις παροτρύνσεις του διοικητού Αναστάσιου Γρηγορόπουλου και του διευθυντή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Δημητρίου Πιστόλα ο Νικόλας Διαμαντής Πατέρας ανέλαβε και ολοκλήρωσε την πλήρη ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το έτος 2022, εις μνήμην της αδελφής του Μαρίας Διαμαντή Πατέρα (1961-2021).

Η ολική ανακαίνιση του Ι.Ν. μεταξύ πολλών άλλων περιελάμβανε αποκατάσταση στέγης και αντικατάσταση κεραμοσκεπής, συντήρηση μαρμάρινων επιφανειών, αποκατάσταση εξωτερικής τοιχοποιίας και επισκευή ρωγμών, συντήρηση της αγιογραφίας της Πλατυτέρας στον θόλο του Ιερού, ανάθεση σε αγιογράφο και τοποθέτηση 20 νέων εικόνων, αγορά εκκλησιαστικών καθισμάτων, αναδιαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με φυτεύσεις στον κήπο, τοποθέτηση φωτισμού περιμετρικά του ναού.

Στη γειτονιά των αγγέλων

Υπόδειγμα κόρης, αδελφής και μάνας, η Μαρία Πατέρα, από τις ωραιότερες και πιο καλόψυχες γυναίκες όχι μόνο της ναυτιλίας αλλά και ολόκληρης της κοσμικής Αθήνας, πέταξε στη γειτονιά των αγγέλων στα μόλις 56 της χρόνια. «Θέλω μια τελευταία αγκαλιά…» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram o γιος της Αντώνης Ξυλάς, αποχαιρετώντας τη μάνα του, και έγινε «σεισμός» από τα μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης. Εκτός από τους δεκάδες πιστούς και τους λατρεμένους της φίλους, που δεν μπορούν ακόμα -έναν ολόκληρο χρόνο μετά- να πιστέψουν την απώλειά της, τη Μαρία αγαπούσαν κατά έναν περίεργο τρόπο ακόμα και όσοι δεν τη γνώριζαν. Γιατί ήταν αγνή και αληθινή, με μια ευγενική και τεράστια αγκαλιά για όλους.

patera maria
Η Μαρία Διαμαντή – Πατέρα

Η Μαρία Πατέρα «αναχώρησε» τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου του 2021 αθόρυβα και γαλήνια για τη γειτονιά των αγγέλων, εκεί όπου πάντα ανήκε. Η ζωή τής χαρίστηκε γενναιόδωρα -ομορφιά, πλούτη, παιδιά-, αλλά κι εκείνη πάλεψε και νίκησε τον καρκίνο όταν της χτύπησε την πόρτα στα καλύτερά της χρόνια. Εξαιρετικός και γενναιόδωρος άνθρωπος, «η καλύτερη μάνα…» αναφέρουν όσοι τη γνώριζαν καλά! «Είναι μεγάλη αδικία…» δήλωναν το 2021 στην «Εspresso» συγκινημένοι οι φίλοι της για την πανέμορφη γυναίκα, με το απίστευτο γούστο, τη γλυκύτερη μάνα των τεσσάρων παλικαριών –Αρη, Διαμαντή, Μάρκου και Αντώνη- που, μακριά από τις business, από νεαρή ηλικία είχε αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών της και τα καμάρωνε να μεγαλώνουν.

Εναν χρόνο μετά, όχι μόνο δεν την ξέχασε κανείς, αλλά η Μαρία ζει στις καρδιές όλων όσοι την αγάπησαν… Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη εντύπωση στο εσωτερικό του ναού έκανε η εικόνα της Παναγίας εις μνήμη του παππού του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη, Νικολάου, ο οποίος ήταν ένας εξαίρετος γυμνασιάρχης (αφήνοντας το αποτύπωμά του στο χώρο της εκπαίδευσης), ενώ είχε διατελέσει και διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Καλογριών στον Βόλο.

filippakis
Η εικόνα εις μνήμη του παππού του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστήριο με Μίνα Αρναούτη και Αδωνι Γεωργιάδη

Ενας γρίφος για δυνατούς λύτες εκτυλίσσεται επί της Αριστοτέλους...

Ζευγάρι με επιχειρηματία η Μελίνα Νικολαΐδη;

Ερωτευμένη πάλι φημολογείται πως είναι η Μελίνα Νικολαΐδη, η...