Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Ο Ντογιάκος ζήτησε τους φακέλους των θανατηφόρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων των τελευταίων 15 ετών

Ανοίγει η δικαστική έρευνα για τη διερεύνηση όλων των θανατηφόρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας προκειμένου να ελεγχθεί αν οι υπεύθυνοι λογοδότησαν στη Δικαιοσύνη, ενώ την ίδια ώρα ανέλαβε καθήκοντα ο εφέτης ανακριτής, ο οποίος διερευνά τις ποινικές ευθύνες για τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

treno44444Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε χθες από τον νέο διοικητή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας να του διαβιβάσει όλους τους φακέλους για θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία.

treno44444

Τα θύματα

Στην επιστολή του προς τον διοικητή του ΟΣΕ ο κ. Ντογιάκος αναφέρει πως ο οργανισμός υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική Αρχή πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, πού έγιναν, πόσα θύματα είχαν και τι έγινε ως προς την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ήδη ζητήσει και μελετά τη δικογραφία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε το 2017, με τέσσερις νεκρούς, για το οποίο δικάστηκε, αλλά αθωώθηκε ένας μηχανοδηγός. Στο μεταξύ, ο νέος ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, που ορίστηκε από την Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, θα εξετάσει όλες τις πτυχές του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ανοίγοντας το κάδρο των ερευνών ως προς τις ευθύνες και άλλων προσώπων, πέραν του σταθμάρχη, των δύο συναδέλφων του και του επιθεωρητή που διώκονται μέχρι σήμερα.

tempi 3

Ο κ. Μπακαΐμης, που έχει αναπληρώτρια την εφέτη Σοφία Λυμπεριάδου, παρέλαβε το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας, ώστε να τη μελετήσει. Στόχος του είναι να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία. Η πρώτη ανακριτική πράξη αναμένεται να είναι μέσα στα επόμενα 24ωρα η κλήση σε απολογία των δύο σταθμαρχών που είχαν την απογευματινή βάρδια τη μοιραία ημέρα και του επιθεωρητή ο οποίος όρισε σε βάρδια τον 59χρονο άπειρο σταθμάρχη που έχει ήδη προφυλακιστεί. treno 1 1Οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής διώκονται, όπως και ο προφυλακισμένος συνάδελφός τους, για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροήν. Οι τρεις κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους. Παράλληλα, εξετάζονται οι ευθύνες άλλων στελεχών του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και προσώπων από άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσέλθουν και άλλα πρόσωπα, είτε ως μάρτυρες είτε ως ύποπτοι σε ανωμοτί κατάθεση.

trena 1

Επιστήμονες

Μετά τις καταθέσεις των υπόπτων ενδέχεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος τους, ανάλογα με τις εξηγήσεις που θα δώσουν στον εφέτη ανακριτή. Επίσης, ο εφέτης ανακριτής θα συλλέξει τα στοιχεία των δικαστικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή για την υπόθεση. Πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν συντάξει το πόρισμα των ερευνών τους που περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση.

trena7014

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα συμπεράσματά τους για τη δυνατότητα αποτροπής του ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη, αν βρίσκονταν στη βάρδια δύο άτομα, αν λειτουργούσαν η τηλεδιοίκηση και η φωτεινή σήμανση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Εκτίμηση στελεχών του ΟΣΕ που έχουν ήδη καταθέσει ως μάρτυρες είναι πως το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί αν λειτουργούσαν αυτές οι δικλίδες ασφαλείας περιορισμού των συνεπειών του ανθρώπινου λάθους του σταθμάρχη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...