Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η πιο δύσκολη επέτειος γάμου για Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον

Την πιο δύσκολη επέτειο γάμου της ζωής τους γιόρτασαν...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Το πρωτότυπο Μοcktail της φοιτήτριας Ελένης Κουτσιώνα βρίσκεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου

Εμπνευσμένο από την αποστολή JUICE, η οποία αναμένεται να φτάσει σε οκτώ χρόνια στον Δία

Στα δέκα πιο πρωτότυπα mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ), που είναι εμπνευσμένα από τη διαστημική αποστολή JUICE, η οποία αναμένεται να φτάσει σε οκτώ χρόνια στον Δία, εντάσσεται το smoothie μιας Ελληνίδας φοιτήτριας της Φυσικής, της Ελένης Κουτσιώνα, η οποία κατάφερε να αποτυπώσει με… φρούτα και ελληνικό γιαούρτι τον συντονισμό στις τροχιές των τριών φεγγαριών του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) προσκάλεσε τους ενδιαφερομένους να δημιουργήσουν έναν χυμό (juice) εμπνευσμένο από τη διαστημική αποστολή JUICE, που είναι προγραμματισμένο να εκκινήσει αυτήν την Πέμπτη με προορισμό τον Δία και θα κάνει επί τρία χρόνια 35 κοντινές διελεύσεις στους τρεις δορυφόρους του, δηλαδή τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη, πριν μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη.

Μάλιστα, θα είναι η πρώτη αποστολή που θα βρεθεί σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία!

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ESA, κατατέθηκαν 70 συμμετοχές και οι συμμετέχοντες άντλησαν έμπνευση από το διαστημικό σκάφος, τη Γαλλική Γουιάνα απ’ όπου θα εκτοξευτεί, τους επιστημονικούς στόχους της αποστολής και τα ουράνια σώματα που θα επισκεφθεί, δημιουργώντας πρωτότυπους χυμούς, smoothies, κρύους καφέδες και παγωμένα τσάγια.

Εξάλλου, η πρόκληση ήταν μεγάλη, αφού ο νικητής της πιο ευφάνταστης συνταγής θα προσκληθεί στο Κέντρο Ελέγχου της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του JUICE.

smoothie mesa

Ανάμεσα σε εκείνους που ξεχώρισαν ήταν και η «δική μας» Ελένη Κουτσιώνα, η οποία τερμάτισε στην τελική δεκάδα με το smoothie της, που είχε τις εξής δύο πρωτοτυπίες: Η πρώτη ήταν ότι χρησιμοποίησε φρούτα σε αναλογία 1:2:4 για να αποτυπώσει τον συντονισμό στις τροχιές των τριών φεγγαριών και η δεύτερη ότι τοποθέτησε πάνω από το smoothie μια βάφλα σε σχήμα που παραπέμπει στα ηλιακά πάνελ που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος!

«Θα πήγαινα να δω οποιαδήποτε αποστολή, αλλά συγκεκριμένα σε αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα η υπόθεση ότι κάποιο από τα φεγγάρια του Δία θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή… Είναι ανατριχιαστικό να το σκέφτομαι» δήλωσε η 23χρονη φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με υλικά από σούπερ μάρκετ

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του smoothie της Ελληνίδας φοιτήτριας διήρκεσαν περίπου έναν μήνα και η ίδια άντλησε έμπνευση για τη δημιουργία του από τη διαστημική αποστολή, τον Δία και τα φεγγάρια του: «Εψαξα υλικά στα σούπερ μάρκετ γιατί ήθελα να φτιάξω ένα smoothie σχετικά οικονομικό και απλό, με φρούτα που βρίσκουμε συχνά για να μπορεί ο καθένας να το φτιάξει» εξήγησε η 23χρονη. Για την παρασκευή του πρωτότυπου smoothie χρησιμοποίησε τόσα υλικά όσα είναι τα επιστημονικά όργανα που θα έχει πάνω του το διαστημικό σκάφος.

Επέλεξε κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα (στην αναλογία 1:2:4), ώστε να θυμίζουν τα χρώματα του Δία. Χρησιμοποίησε αλάτι και ανθρακούχο νερό που παραπέμπουν στους υπόγειους ωκεανούς των φεγγαριών, ενώ ο πάγος θυμίζει την παγωμένη επιφάνεια των τριών φεγγαριών. Επιπλέον, η συνταγή περιλαμβάνει και γιαούρτι ως αναφορά στα ονόματα του Δία και των φεγγαριών που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Ως επιστέγασμα η Ελένη Κουτσιώνα έβαλε μια βάφλα στο σχήμα του διαστημικού σκάφους και ζωγράφισε με χρώμα ζαχαροπλαστικής το λογότυπο της ESA!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...