Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Bet για τη… θέρμανση

Το στοίχημα για την προμήθεια του πετρελαίου περνά από τις γενικές συνελεύσεις

Στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών θα «παιχτεί» τις επόμενες ημέρες το έργο για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο από αύριο θα διατίθεται στην αγορά.
Οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι με άδεια ταμεία έπειτα από δύο κακούς οικονομικά χειμώνες και στην πράξη θα φανεί αν θα βρεθούν χρήματα για τα αποθεματικά των πολυκατοικιών, ώστε να γίνουν οι παραγγελίες. Πέρυσι στο 40% των πολυκατοικιών δεν λειτούργησε η κεντρική θέρμανση. 

Για το υπουργείο Οικονομικών το «στοίχημα» είναι κατά πόσο τα νοικοκυριά θα αυξήσουν τις παραγγελίες κατά 40% σε σχέση με τη σεζόν 2013 – 2014. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 400.000.000 λίτρα. Για να επιτευχθεί τέτοια «επίδοση», εκτός από τις καιρικές συνθήκες, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών και το κατά πόσο οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μέχρι στιγμής περιορισμένο και διερευνητικής φύσεως, λόγω και του καιρού, καθώς η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Εξάλλου στελέχη του χώρου, παρά τη μείωση των τιμών σε σχέση με την περσινή χρονιά, κρατούν μικρό καλάθι. Ερευνες αγοράς που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι, παρά τη μείωση του φόρου αλλά και την πτωτική τάση των διεθνών τιμών, το ενδιαφέρον των καταναλωτών παραμένει χαμηλό. Ετσι δεν περιμένουν παρά 10% αύξηση πωλήσεων έναντι της περσινής σεζόν.
Στο μεταξύ, η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η καλοκαιρία που επικρατεί στο σύνολο της χώρας αναμένεται να κρατήσουν χαμηλά τη μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ξεκινά να διανέμεται στους καταναλωτές.

Μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, εκτιμάται ότι η μέση τιμή διάθεσης του καύσιμου στα αστικά κέντρα θα προσεγγίσει το 1,045 ευρώ το λίτρο, ενώ στις παραμεθόριες και τις νησιωτικές περιοχές θα είναι 6 με 10 λεπτά ακριβότερο. Σημειώνεται πως η τιμή αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από πέρυσι, καθώς τον Οκτώβριο του 2013 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε στο 1,28 ευρώ το λίτρο.
Ομως η τιμή του θα είναι ακόμα χαμηλότερη για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Γι’ αυτά η τιμή θα κινηθεί στα επίπεδα του 0,80 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή χαμηλότερη κατά 0,245 ευρώ ανά λίτρο ή κατά 24% έναντι της τιμής του Απριλίου 2012 (1,045 ευρώ ανά λίτρο), δηλαδή της τελευταίας τιμής προ της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι αιτήσεις στο TAXISnet και οι άμεσοι δικαιούχοι

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει στο TAXIS η εφαρμογή της υποβολής αιτήσεων για όσους δικαιούνται επίδομα κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.
Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι πρώτες προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν με την αίτηση να ζητήσουν την προκαταβολή του επιδόματος όπου και θα λάβουν μετά από λίγο διάστημα. Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης, επομένως πετρέλαιο (στα 0,80 ευρώ/λίτρο) δικαιούνται όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Αγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).
  • Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα, αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
  • Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
  • Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

 Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...