Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ιάκωβος Μυλωνάς: «Έχουμε πολλά παράσιτα και ποντίκια στον χώρο»

Γράφει έργα, σκηνοθετεί, κάνει παραγωγές, παίζει σε σίριαλ, ταινίες,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Catwalk για καλό σκοπό

Ενα διαφορετικό catwalk παρακολούθησαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο...

Πιπεράτες αποκαλύψεις από τη 44χρονη Ρέμπελ Γουίλσον

Πάταγο κάνει η αυτοβιογραφία της Ρέμπελ Γουίλσον πριν καν...

Μαρία Κάλλας: Η ντίβα της όπερας «τριγυρνά» στην καρδιά της Αθήνας

Η Λιάνα Σκουρλή, πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Κάλλας, μιλά στην «Espresso» για το μουσείο «σπίτι» της σοπράνο μύθος

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας και το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το πρώτο μουσείο παγκοσμίως «Μαρία Κάλλας», όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει πολλά προσωπικά αντικείμενα της σοπράνο, γράμματά της και πρωτότυπες φωτογραφίες της. Το μουσείο θα στεγαστεί σε νεοκλασικό κτίριο, επί της οδού Μητροπόλεως 44, στην καρδιά της Αθήνας.

  • Από τον Βαγγέλη Καράλη

Αξίζει να σημειωθεί πως με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της ντίβας της όπερας και μούσας του Αριστοτέλη Ωνάση το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα γίνει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας. Η Λιάνα Σκουρλή, πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Κάλλας, μιλά στην «Espresso» για το όραμά της για το μουσείο και τη σημασία που θα έχει για τη χώρα μας.

liana skourli
Λιάνα Σκουρλή

Σε λίγο καιρό θα ανοίξει επίσημα το Μουσείο «Μαρία Κάλλας». Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια και τι θα μπορεί να δει ο επισκέπτης;

Τα εγκαίνια του μουσείου σχεδιάζονται για το φθινόπωρο. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο θα παρουσιάζεται πολύτιμο ιστορικό υλικό, με ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας. Ταυτόχρονα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική βιωματική εμπειρία και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της αθάνατης ντίβας.

maria kallas mouseio3

Τι προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας θα υπάρχουν;

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας είχε προχωρήσει σε δωρεά προς τον Δήμο Αθηναίων των προθηκών του φουαγιέ του Θεάτρου Μαρία Κάλλας για την έκθεση των αντικειμένων της Μ. Κάλλας με προσωπικά της αντικείμενα, τα οποία θα μεταφερθούν τώρα στο μουσείο. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας, όπως ένα φόρεμα, μία περούκα, ένα ζευγάρι γάντια, αλλά και αντικείμενα από την προσωπική μου συλλογή, όπως δύο χρυσά ρολόγια της Κάλλας, δύο γράμματα προς τον Μινωτή από τη Μαρία Κάλλας. Επίσης, πρωτότυπες φωτογραφίες, πρωτότυπες επιστολές προς τη Μαρία Κάλλας ή της ιδίας, αυθεντικές αφίσες παραστάσεων, αντίγραφα προγραμμάτων παραστάσεων, αποκόμματα συνεντεύξεων και δημοσιεύσεων σε εφημερίδες κ.ά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, την αγορά της συλλογής παρτιτούρων της Μαρίας Κάλλας από τον οίκο Christie’s με την υποστήριξη του ΙΣΝ, που φιλοξενούνται στην Εθνική Λυρική Σκηνή και προορίζονται να μεταφερθούν στο μουσείο στη μόνιμη συλλογή του. Τα αντικείμενα αυτά και πολλά άλλα δωρητών και φορέων θα αναδειχθούν στο νέο μουσείο και θα εμπλουτίσουν σημαντικά το μουσειακό αφήγημα που στοχεύει στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής πορείας της Μαρίας Κάλλας και της προσωπικότητάς της, με σκοπό να θυμίζει στους παλαιότερους και να εμπνέει τους νεότερους.

maria kallas mouseio5

Πώς και γιατί αποφασίσατε να γίνει το Μουσείο Μαρία Κάλλας;

Η Αθήνα τιμά την ντίβα της με αυτό το ιδιαίτερο δημοτικό μουσείο. Η συλλογή των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνονται σ’ αυτό μεγαλώνει συνεχώς και ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το μουσείο θα αποτελέσει έναν φόρο τιμής στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της Μαρίας Κάλλας, η οποία μας άφησε μια ανεπανάληπτη καλλιτεχνική κληρονομιά μέσα από την καλλιτεχνική της διαδρομή, η οποία διήρκεσε κάτι περισσότερο από δύο δεκαετίες, αλλά και από τη δραματική και σύντομη ζωή της.

maria kallas mouseio4
Η προτομή της Κάλλας δεσπόζει στον χώρο

Ποια η σημασία του μουσείου για τον τουρισμό στη χώρα μας;

Τα μουσεία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των πόλεων και την αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας σε αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας στον κόσμο θεωρώ πως θα αποτελέσει ακόμη έναν προορισμό στη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών/τουριστών της χώρας μας, ως ένας προορισμός που θα ικανοποιεί βαθύτερες ανάγκες του επισκέπτη και θα τον φέρνει σε επαφή μέσω μίας βιωματικής εμπειρίας με τη σύγχρονη Ιστορία, τον μύθο της Κάλλας και τη λυρική τέχνη.

maria kallas mouseio2
Το νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Μητροπόλεως 44 που θα στεγάσει το μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Έχετε γνωρίσει τη σπουδαία σοπράνο και τι θυμόσαστε από τη γνωριμία σας;

Η Μαρία Κάλλας ήταν ένας ζωντανός μύθος. Θυμάμαι τη λάμψη της, το χαμόγελό της και τα μελαγχολικά μάτια της… Από τα πιο σημαντικά λόγια που θυμάμαι από εκείνη είναι από μία συνέντευξή της το 1957 που είπε: «Προπαντός ανήκω στον ελληνικό λαό, διότι παντρεύτηκα Ιταλό, όλος ο κόσμος μου έδωσε τιμές, αλλά το αίμα μου είναι ελληνικό κι αυτό δεν το σβήνει κανένας».

maria kallas mouseio1
Παρτιτούρες και φωτογραφίες της ντίβας της όπερας

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το όραμα που δεν κατάφερε να υλοποιήσει η Μαρία Κάλλας;

Ισως το παιδί που γέννησε με τον Ωνάση, το οποίο δυστυχώς πέθανε δύο ώρες μετά. Ο Ωνάσης δεν πρόλαβε να το δει, είδε μόνο μία φωτογραφία του όταν επέστρεψε από την κρουαζιέρα στην Καραϊβική με τον Τσόρτσιλ. Αυτό το παιδί ήταν ο καρπός ενός θυελλώδους έρωτα, ενός έρωτα αδιαμφισβήτητα καθοριστικού για την καριέρα και τη ζωή της.

maria kallas mouseio
Φορέματα της θρυλικής Κάλλας

Το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα γίνει μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας στην κορυφαία σοπράνο του 20ού αι. για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια συγκινητική βραδιά με καλεσμένους τον διεθνούς φήμης τενόρο Roberto Alagna και τη διάσημη σοπράνο Aleksandra Kurzak σε μοναδικές ερμηνείες από όπερες που καθιέρωσαν τη Μαρία Κάλλας ως τη σημαντικότερη υψίφωνο στην ιστορία της παγκόσμιας όπερας, με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Nayden Todorov στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού μάς συγκινεί ιδιαίτερα και σας προσκαλούμε όλους να απολαύσετε αυτή τη συναυλία στο Ηρώδειο και να τιμήσουμε τη μνήμη της κορυφαίας μας σοπράνο, κάνοντας γνωστό τον μύθο της Κάλλας στις νεότερες γενιές, ως ένα αδιαμφισβήτητα φωτεινό παράδειγμα ταλέντου, αφοσίωσης, εντατικής εργασίας, πειθαρχίας, τελειομανίας και λάμψης.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Τζένη Λάττου: Η «απόδραση» της πρώην συντρόφου του Παντελίδη από τα αιματοβαμμένα χαλάσματα του Μαρόκο

Τον απόλυτο τρόμο στα φονικά Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρες...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...