Νέο σχολείο στη Ρουμανία

Τα εγκαίνια από τον υφ. Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλο στο Βουκουρέστι

Νέο ελληνικό σχολείο στο Βουκουρέστι, όπου τα νεαρά Ελληνόπουλα της ρουμανικής πρωτεύουσας από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο μαθαίνουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την Ιστορία μας αλλά και τα υπόλοιπα μαθήματα, λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό. Οι καινούργιες εγκαταστάσεις του ελληνικού σχολείου «Αθηνά», το οποίο ιδρύθηκε το 2008, έπειτα από συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βουκουρεστίου, εγκαινιάστηκαν την περασμένη Τρίτη από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλο.
Ο ίδιος άλλωστε δίνει μεγάλη σημασία στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους συμπατριώτες μας αλλά και τους ξένους και φροντίζει σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό να επισκέπτεται τα ελληνικά σχολεία και τα κέντρα ελληνικής γλώσσας σε διάφορα πανεπιστήμια. Αφού έκοψε την κορδέλα στο νέο κτίριο του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά», που περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, ξεναγήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας και στους υπόλοιπους χώρους, ενώ είχε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Μιλώντας στους μαθητές, ο κ. Γεροντόπουλος τούς είπε: «Αυτό το όμορφο σχολικό συγκρότημα αγκαλιάζει μια ξεχωριστή γενιά Ελλήνων μαθητών, παιδιών που ενώ μεγαλώνουν μακριά από την πατρίδα, χάρη στις προσπάθειες των γονέων και των δασκάλων τους μένουν κοντά στο ελληνικό πνεύμα και την ελληνική γλώσσα».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε στη συνέχεια μια άλλη σημαντική ελληνική «κυψέλη» στη Ρουμανία: τα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρό της, τον βουλευτή του ρουμανικού κοινοβουλίου Ντράγκος Ζησόπουλο.

Παραδοσιακοί χωροί

Ενημερώθηκε για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, των παραδοσιακών μας χορών, τη διοργάνωση κάθε χρόνο της Ολυμπιάδας Ελληνικής Γλώσσας, τις εκδόσεις στα ελληνικά και ρουμανικά διάφορων βιβλίων, αλλά και τις προσπάθειες που ξεκίνησαν για ανέγερση ελληνικού ναού στο Δραγατσάνι, όπου βρίσκεται και το μνημείο του Ιερού Λόχου.

Ο κ. Γεροντόπουλος στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Μολδαβία και βρέθηκε στην αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας. Εγινε έτσι το πρώτο μέλος ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη περιοχή, της οποίας οι κάτοικοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Μάλιστα στην πρωτεύουσα, Κομράτ, διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο πανεπιστήμιο και το Παιδαγωγικό Κολέγιο. Η πρύτανης του πανεπιστημίου, Ζινάιντα Αρίκοβα, μαζί με τους καθηγητές τον ενημέρωσε για το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που λειτουργεί εκεί. Μάλιστα όλοι μαζί πήγαν στην αίθουσα διδασκαλίας. Εκεί άκουσε ελληνικά τραγούδια από τις σπουδάστριες του τμήματος και τους παρέδωσε βιβλία νεοελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα επισκέφθηκε και το Παιδαγωγικό Κολέγιο του Κομράτ, όπου επίσης διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, και ενημερώθηκε σχετικά από τη διευθύντρια Μαρία Τανάσογλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ