Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Πυρκαγιά στη Ρόδο: Το πύρινο «θηρίο» συνεχίζει να «καταπίνει» το άλλοτε καταπράσινο νησί των ιπποτών

Οκτώ μέρες «κόλαση» στη Ρόδο

Η Ρόδος παραμένει για όγδοη ημέρα παραδομένη στις διαθέσεις της πυρκαγιάς, με τις αναζωπυρώσεις να εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη. Το 112 μέχρι και χθες έστελνε διαρκώς μηνύματα για εκκενώσεις στους κατοίκους που παλεύουν με τις φλόγες.

Σε μήνυμα που εστάλη χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή να εκκενώσουν οι κάτοικοι από την περιοχή Κάλαθο προς τα Κολύμπια. Στο σημείο στήθηκε μια ισχυρή γραμμή άμυνας για να μην περάσει η φωτιά τον δρόμο προς Κάλαθο.

rodos pyrkagia2507

Το πύρινο θηρίο χτυπά ανελέητα το νησί και παρά την πολυήμερη μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης κανείς δεν μπορεί ακόμα να πάρει ανάσα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εως και χθες αργά υπήρχαν τρία ενεργά μέτωπα, πέρα από τις αναζωπυρώσεις που εμφανίζονταν σε διάφορες περιοχές και δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα η φωτιά απείλησε το χωριό. Περίπου στις 2 το μεσημέρι ήρθε νέο μήνυμα για εκκένωση στους κατοίκους των χωριών του Μαλώνα και των Μασσάρων από το 112, λόγω αναζωπυρώσεων. Η αγωνία και η προσπάθεια είχαν φτάσει στο κόκκινο για να αποτραπεί η καταστροφή. Επίσης, στις περιοχές Γεννάδι και Βατί έκαιγαν ανεξέλεγκτα οι φλόγες, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βατί, για να μην μπει η πυρκαγιά στα χωριά.

Αναζωπύρωση

Τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις φλόγες στο Ασκληπιειό, που εκκενώθηκε γιατί υπήρξε επίσης μεγάλη αναζωπύρωση. Στα Λάερμα επίσης υπάρχουν ζημιές, ενώ οι φλόγες δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Η πολυδιάσπαση των εστιών, σε συνδυασμό με τους ανέμους που έπνεαν με ένταση 7 και 8 μποφόρ στην περιοχή της φωτιάς, έκανε πολύ δύσκολη την επιχείρηση.

Ενας αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ και ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται για έβδομη ημέρα. Σύμφωνα με τη rodiaki.gr, ο αστυνομικός, την ώρα που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στο Γεννάδι Ρόδου, χτύπησε πάνω σε καλώδιο κολόνας της ΔΕΗ που είχε πέσει. Το καλώδιο ήταν κάθετα στον δρόμο, στο ύψος του κεφαλιού και του λαιμού. Ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μείνει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

rodos pyrkagia25072

Ανεμος

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός περιέγραψε τη χθεσινή κατάσταση. «Κύματα ανέμου εντάσεως 6 έως 8 μποφόρ βόρειου ανέμου στη Ρόδο ουσιαστικά κατεβάζουν την πυρκαγιά προς το νότιο κομμάτι, το παραλιακό μέτωπο» ανέφερε.

«Είχαμε και υλικές ζημιές στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα μέτωπο ενιαίο, καθοδικό, που κατέβαινε προς το Βαθύ και το Γεννάδι και έπρεπε να δώσουμε μήνυμα αποχώρησης των κατοίκων αυτών και των τουριστών, όπου υπάρχουν εναπομείναντες. Υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι μπορεί να επιστρέφουν και δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει σε καμία περίπτωση η σωματική τους ακεραιότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναμφίβολα πρόκειται και για μια τεράστια οικονομική καταστροφή, πέρα από αυτή του περιβάλλοντος. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητά επιτακτικά την κάλυψη όλων των εργαζομένων που δραστηριοποιούνταν στις πληγείσες περιοχές. Οι ζημιές στο περιβάλλον του νησιού των ιπποτών καταγράφηκαν σε εικόνες από δορυφόρο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus.

Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, μέχρι και την Κυριακή είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο νησί των ιπποτών, αριθμός που δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς. Γήπεδα, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία και δημοτικές δομές φιλοξενούν πυρόπληκτους, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στη Ρόδο κλιμάκια μηχανικών, τα οποία θα αναλάβουν τις αυτοψίες στα κτίρια για να δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις. Το ίδιο θα συμβεί και με τον ΕΛΓΑ για τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους. Στο νησί έχουν σταλεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντσα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη ημέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. Επίσης, έχει στηθεί ένα γραφείο εξυπηρέτησης των ξένων τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Για τις αποζημιώσεις των ξένων τουριστών μίλησε στην ΕΡΤ ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Οικονόμου, εξηγώντας ότι «τα ζητήματα αυτά καλύπτονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από την ασφάλεια αστικής ευθύνης, όπως επίσης και από την ταξιδιωτική ασφάλιση που προσφέρεται στα οργανωμένα πακέτα».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι tour operators αποζημιώνονται για τα έξοδα ακύρωσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες: «Ο επαναπατρισμός των τουριστών και η ενδεχόμενη επιστροφή των χρημάτων τους για το ταξίδι που δεν έκαναν ή που διακόπηκε είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένα».

«Στέγνωσαν» τα ελάφια

Η πύρινη λαίλαπα που καίει εδώ και μέρες στη Ρόδο έχει εξωθήσει πολλά ελάφια -σήμα κατατεθέν του νησιού και σύμβολό του- να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους στο δάσος και να αναζητήσουν καταφύγιο ακόμα και σε αυλές σπιτιών.

Μετά τις εικόνες χιλιάδων τουριστών και κατοίκων να εγκαταλείπουν τα καταλύματα και τα σπίτια τους για να σωθούν, αλλά και τις σοκαριστικές εικόνες με τα δεκάδες απανθρακωμένα ζώα διάσπαρτα στους δρόμους του νησιού, νέες εικόνες διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή τη φορά με ελάφια που ψάχνουν τροφή και νερό σε κατοικημένη περιοχή.

rodos pyrkagia25071

Αίσθηση και θλίψη έχει προκαλέσει η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο facebook από τη Μάρω Χατζημανέττα και απεικονίζει ελάφι να έχει βρει προσωρινό καταφύγιο σε αυλή σπιτιού. Τη φωτογραφία συνοδεύει λεζάντα που ενημερώνει όσους μένουν στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου πως έχουν εμφανιστεί ελάφια ψάχνοντας για τροφή και νερό, ενώ προτρέπει τους πολίτες να τοποθετήσουν έξω από τα σπίτια τους καρότα, μήλα και νερό για τα φοβισμένα και πεινασμένα ζώα.

Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση της σελίδας Ρόδος Νέα στο facebook: «Θερμή παράκληση σε όσους μένουν σε χωριά. Τα ελαφάκια μας έχουν κατέβει στα χωριά είτε για να βρουν τροφή είτε για να γλιτώσουν τον όλεθρο. Ερχονται στις αυλές σας. Βγάλτε μεγάλα δοχεία με νερό και αφήστε καρότα, μήλα ακόμη και καλαμπόκι αν σας βρίσκεται. Τους στέρησαν το σπίτι, ας μην τους στερήσουμε το νερό και την τροφή».

Εκκενώσεις υπό αντίξοες συνθήκες σε Κέρκυρα και Ρόδο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν βίντεο του Λιμενικού Σώματος που απεικονίζουν την εκκένωση χιλιάδων συμπολιτών μας από τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά κατά τις προηγούμενες ημέρες σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Τα πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης των εγκλωβισμένων πολιτών και τουριστών που έγινε το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου σε Λίνδο, Κάλαθο και Λάρδο αποτυπώνουν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εκκένωση 3.700 από τους συνολικά 19.000 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τις ακτές. την επιχείρηση εκκένωσης συμμετείχαν ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα UAV, ένα ελικόπτερο, τέσσερα φουσκωτά πλοία και τρία ρυμουλκά από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος, ενώ επιστρατεύτηκαν αρκετά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, αλιευτικά και ημερόπλοια.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), η εκκένωση των 19.000 στη Ρόδο αποτελεί «την εφαρμογή ενός πρωτοφανούς σχεδίου έκτακτης ανάγκης και τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης μέσω θαλάσσης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα», ενώ τονίζει πως «οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ξεπέρασαν ακόμη μια φορά τον εαυτό τους».

Ανάλογη επιχείρηση απεγκλωβισμού οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα το απόγευμα της Κυριακής και της Δευτέρας στην Κέρκυρα, με 2.466 κατοίκους να εγκαταλείπουν τις βορειοανατολικές ακτές του νησιού, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή της Περίθειας.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, ένα ρυμουλκό και εννέα ιδιωτικά σκάφη, τα οποία και μετέφεραν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας 59 άτομα.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...